Hon skapar konstnärlig färgexplosion med strykjärn och vaxfärger

Jouline Sundlöf arbetar om dagarna på häktet i Göteborg och ägnar sig åt encaustic art på kvällar och helger. Med hjälp av strykjärn, vaxfärger och en stor portion kreativitet ger hon sina målningar den unika färgexplosion som leder tankarna till en fantasivärld.

Konstnären Jouline Sundlöf är född och uppvuxen i Härnösand, men av olika anledningar sökte hon efter miljöombyte och storstadsliv. Efter studier i ämnena psykiatri, psykologi, sociologi och kriminologi i Sundsvall packade hon därför sin väska och flyttade till Göteborg 2012, där hon blev anställd av Kriminalvården.

– Jag funderade på vad jag ville göra och fastnade vid ett program om ”psykisk ohälsa med särskild komplicerad problematik”. Jag flyttade 2012 till Göteborg eftersom jag blev antagen till Kriminalvårdens grundutbildning, och började efter det mitt jobb på häktet.

Jouline Sundlöf.

Jouline lyfter gärna fram sin kreativa sida då hon förutom konst även gillar att spela piano, fotografera, läsa och sjunga i kör. Intresset för konst och måleri fick hon redan som barn, men det var för fyra år sedan som hon fann sitt rätta kall och den teknik hon nu så framgångsrikt använder.

– Jag har gillat att rita ända sedan jag var liten och har tidigare ägnat lediga stunder åt akrylmåleri. Mest för att det är lite kul. Men för fyra år sedan gick jag en kurs i encaustic art i Göteborg. Kort därefter började jag få rätt feeling och nu har skapandet blivit lite av ett beroende för mig. Sedan i somras ägnar jag betydligt mer regelbunden tid åt mitt konstnärskap.

”Glowing space II”, storlek A3.

Vad var det som fick dig att fastna för encaustic art?

– Det var något som väcktes inom mig när jag gick kursen 2013. Jag gillar det lekfulla sättet att skapa och det faktum att man inte behöver vara jätteduktig på att måla. För mig finns inte samma prestationsångest inom encaustic art som det gör inom exempelvis akrylmåleri där jag alltid jämför mig själv med andra konstnärer.

Läs mer om Jouline Sundlöf och se fler av hennes verk här.

För den som inte vet… Hur går det till när du skapar ett konstverk med den tekniken?

– Eftersom det kan bli rätt kladdigt så täcker jag först ett bord med papper, och använder sedan ett speciellt framtaget glansigt papper som påminner lite om fotopapper. Sedan sprider jag ut olika vaxfärger över bordet för att få en överblick, varpå jag väljer ut en färg som jag sedan stryker på det varma järnet så att färgerna flyter ut. Jag använder sedan järnet som en pensel och använder mig av flera olika lager färg så att de ofta flyter ihop.

– När färgen har torkat så använder jag en nylonstrumpa som jag stryker över bilderna. Det är då de fina färgerna och mönstrena växer fram, och det blir en riktigt häftig effekt.

Strykjärn och vaxfärger.

Jouline Sundlöf har hunnit vara med på en utställning på Millenium Art Gallery i Åsäng. En utställning hon även planerar att medverka i under sommaren 2018. Hennes konst har fått fina lovord runt om i landet och det återkommande höga betyget Jouline får är att ”hennes konst fascinerar och skapar olika fantasivärldar som människor drömmer sig bort i”.

”Laidback”, storlek A4.

Hur ser din konstnärliga framtid ut, om du själv får bestämma?

– Jag har ett drömscenario där jag ska få ägna mig åt min konst på heltid. Sedan vill jag flytta till ett varmare land, ha ett eget galleri, ställa ut mina tavlor och hålla kurser i encaustic art.

– Jag känner mig jättenöjd med att få visa upp mina tavlor och att folk gillar och blir berörda av dem. Att min konst kan skapa och väcka känslor hos människor är något jag är otroligt glad för.

Läs mer om Jouline Sundlöf och se fler av hennes verk här.

Följ Jouline och håll dig uppdaterad på hennes Instagram.

”Frog Kingdom”, storlek A5.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!