susedalens-yoga-ge-fler-moejligheter-till-att-yoga

Hon arbetar för att yogans effekter ska hjälpa fler

Under årets yogafestival i Halmstad som genomförs på Internationella yogadagen 21 juni hoppas Camilla Assarsson att fler hittar till sin form av yoga.
– Yoga är inte synonymt med 1,5 timmar på yogamattan, det kan lika gärna vara tre minuters andningspaus, säger Camilla Assarsson, grundare till Susedalen Health & Consulting AB och den ideella organisationen Alla kan yoga.

Du är ägare till Susedalen Health & Consulting AB och arbetar för att nå ut med yoga till en bredare publik. Ni planerar nu att upprepa förra årets succé med Halmstad Yogafestival, om än i mindre skala. Varför har yoga blivit en viktig del i så många människors liv?

Vi behöver helt enkelt tekniker för att slappna av och minska stress, och det finns många olika former av yoga som passar olika behov. Är du sönderstressad är det kanske bättre att lära sig att stressa av istället för att träna hårt för att försöka må bättre.

– I samhället finns en stark bild om hur man ska leva sitt liv. Du ska vara utbildad och göra karriär och på vägen tappar vi lätt bort oss själva. Då kommer frågorna varför är jag ändå inte lycklig? Yogan hjälper oss att lyssna in i oss själva och vara ”Human beings” och inte bara ”Human doings”.

suse6

Som lärare lyckas du förmedla stor tydlighet och trygghet till dina elever. Vad vill du att eleverna ska uppleva?

– De behöver inte uppnå något eller prestera något för att vara okej. Jag som lärare ska kunna möta de framför mig som de är och anpassa yogan så att alla kan vara med utifrån sina förutsättningar. För den enskilde handlar det om att lära sig att hitta sig själv och i sin träning utgå från det de kan göra idag. Det handlar inte om hur smidig du är utan att upptäcka vad kroppen förmedlar och att du hamnar i kontakt med dig själv.

– Alla gör det som fungerar för dem. Det är också bra att kunna ge sig själv tid och prova sig fram för att hitta en form av yoga som passar just dig. Kundaliniyoga var länge ett motstånd för mig, men så fick jag det visat för mig på ett sätt där jag upplevde att jag verkligen kände vad som hände i kroppen. Då vände det.

suse8

Hur uppstod idén till Halmstad Yogafestival?

– Idén, poppade upp under en meditation. Jag arbetar för att göra yogan tillgänglig för fler människor, vilket jag tror hänger ihop med min bakgrund som socionom. Yoga kan kosta ganska mycket eftersom vi som arbetar med det måste få lön, men då exkluderas tyvärr personer som kanske inte upplever att de har ekonomi för att träna och äta bra.

– Tanken med festivalen är att man ska kunna prova på olika former av yoga till en överkomlig summa för att hitta fram till den form av yoga som man trivs med. Festivaler är bra eftersom många lärare inom olika former av yoga är samlade på en plats. På Halmstad Yogafestival ska alla vara välkomna att prova på olika sorters yoga.

– Alla som vill prova olika former av yoga är välkomna till Immanuelskyrkan i Halmstad den 21 juni mellan klockan 10.00-19.15.

Till vardags arbetar du som BICOM-terapeut, du leder workshops och har flera samarbeten med utländska yogalärare med nya spännande koncept som går att läsa om på er hemsida. Du har också varit i kontakt med yoga i anknytning till en rad samhällsgrupper som inte alltid inkluderas. Berätta.

– En grupp i vårt samhälle som har stor nytta av yoga men som sällan kommer i kontakt med yoga är personer med missbruk. Beroende finns i alla former och kan innebära alltifrån jobb, sex, mat, shopping och mobilen. Det finns många fina exempel på hur yoga används vid behandling av beroende utomlands.

– I dagsläget leder jag yoga på en öppenvårdsbehandling och jag hoppas kunna leda yoga på behandlingshem framöver. Har du ett missbruk eller har haft ett missbruk så kan vardagen vara kämpig och de tekniker som finns inom yogan för att hantera beroende gör stor nytta.

Du har också en vision om att barn kan börja tidigare med yoga.
– Absolut. Det är ett mer stillasittande samhälle idag. Mina egna barn har till exempel tillgång till en mobil som de lätt fastnar vid och blir stillasittande. Yoga är bra för att det ger barn ökad kroppskännedom, kroppskontroll och koordinationsförmåga, samtidigt som det ger ett inre lugn och ökad tilltro till sin egen kapacitet.

– Barn kan också behöva träning i att lyssna inåt. Jag har lett yoga på en förskola, men än så länge har vi inte kört så mycket yoga och meditation med yngre. Det finns dock mycket forskning inom området, bland annat i Australien där lugnare klassrumsmiljöer har uppnåtts genom meditation och yoga.

suse4

 

Läs mer om Susedalens Yoga och Halmstad Yogafestival den 21 juni.

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!