historiska-hems-grundare-folk-hoer-av-sig-med-fantastiska-laegenheter

Historiska Hems grundare: ”Folk hör av sig med fantastiska lägenheter”

Under hela sin mäklarkarriär har Mattias Lantto varit en udda fågel i branschen. Det stora intresset för husen och passionen för dess historia har alltid gått före snabba avslut. År 2017 har vägen till det yttersta toppskiktet bland mäklare i Sverige gått via många av de mest unika hemmen i Göteborg och Stockholm.
– Det är kul att se så fantastiska lägenheter, säger Mattias Lantto på Historiska Hem.

Du inledde din mäklarkarriär i Göteborg? Vilka var dina tidiga intryck av branschen?

– I början var tankarna att jobba i Stockholm. Jag gick på intervjuer hos säkert tio mäklarfirmor. På alla ställen var det fokus på kortsiktiga vinster och att vaska fram nästa stjärnmäklare. Den som sålde flest hyllades och hela systemet byggde på att lägga allt fokus på att få säljarnas förtroende att sälja, och sedan jobba på nästa säljare, istället för att arbeta långsiktigt. Det var också så man som mäklare fick börja sälja på finare gator och få högre arvode.

– En firma i Göteborg tänkte mer på relationsskapande så jag hamnade där istället.

lantto
Mattias Lantto

Du började arbeta som mäklare i Göteborg, men startade senare egen firma. Vad fick dig att gå din egen väg?

– Efter att jag jobbat ett år som anställd såg jag verkligen skillnad i mitt engagemang när jag sålde sådant jag själv var passionerad kring. Jag gick till cheferna och ville ändra området mot ett annat med större andel äldre bostäder – sekelskifte, funkis etcetera. Jag hade förstått att om jag fick sälja i gamla hus så gick det bättre för mig och inför varje försäljning tog jag fram fakta om huset, vilka som bott där och vem som ritat det – och skrev en story kring huset helt enkelt.

– När jag inte fick som jag ville så startade jag eget med bara 225 tusen i kapital. Mitt stora problem var ju att jag inte kunde konkurrera mot de stora drakarna på lika villkor med min skrala budget. Då föddes idén om att omfördela arvodet som kunden betalar. Istället för att satsa massa pengar på att marknadsföra byrån, så lade jag i princip alla dessa pengar på att marknadsföra de bostäder jag fick in till försäljning. Det innebar att jag kunde anlita helt andra fotografer, inredare, egen textförfattare med mera. På så vis kunde jag presentera de hemmen på ett helt annat sätt än de andra mäklarna.

vardagsrum1

Välbevarat radhus på Riksrådsvägen, Bagarmossen. Se fler hem

Efter Göteborg blev det Stockholm. Hur föddes Historiska Hem?
– Det tuffa klimatet i Göteborg tar hårt på en norrlänning. Jag kände även att firmans nyfikenhet och underdog-perspektiv blev svårare att upprätthålla – faktorer som gjort oss så framgångsrika där. 2015 lade jag ett halvår på att hitta rätt fotografer och inredare samt började jobba med en byggnadsantikvarie. Tillsammans med Katarina Ljung vidareutvecklades konceptet till något nytt i en annars likriktad bransch.

Vilka objekt säger ni nej till idag?

– Vi är inte den vanliga mäklaren i och med att vi arbetar med bostäder i fastigheter som är uppförda före 1965 och vi berättar en historia om huset. Vi tackar nej till cirka 20 procent av förfrågningarna. Det kan bero på att de rivit ut hela köket inför försäljning och att en stackars kakelugn byggts in och står inklämd i ett hörn bredvid ett högblankt kök.
– Det värsta är vad föreningar gör med exempelvis aluminiumfönster i gamla hus med minskad fönsteryta som följd.

koksbild1

Fin och välbevarad fyrtiotalstrea. Se fler hem

Var kommer ditt arkitekturintresse från?

– Jag växte upp i ett miljonprogram i Umeå. Senare, under ett par år i slutet på-90 talet, hyrde jag en funkistvåa i Hammarbyhöjden. Där upplevde jag verkligen alla de fördelar som bra planlösning, stora fönsterinsläpp och fina originaldetaljer innebär. Jag har alltid gillat promenader och ju mer jag upptäckte av innerstan och närförorterna, ju större blev mitt intresse för arkitektur. Det fick mig även att fundera på att bli arkitekt innan jag insåg att jag ville bli mäklare.

Och säljintresset?
– Jag har alltid haft en känsla och intresse försäljning.

Vad händer mer under året för Historiska Hem?

– Vi fortsätter att expandera, nu har vi även en butik på hörnet av Södermannagatan och Gotlandsgatan där vi bland annat säljer av saker och har stylingrekvisita. Vi har även stadsvandringar – senast på Kungsholmen och snart även på Södermalm, Vasastan, Östermalm och i närförorter. De som ligger närmast i tiden är fullbokade.
– Det är roligt att jobba nu och jag är nyfiken igen. Jag tycker att det är kul att gå till jobbet och det är folk som hör av sig med fantastiska lägenheter.

sovrum1

Fantastisk trea i välbevarat trähus i Gröndal. Se fler hem

Läs mer om Historiska Hem


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!