bj-design-pa-oestermalm-skapar-unika-silversmycken

Hennes unika silversmycken får mer plats på Östermalm

Silversmeden Judit Hedelius har specialiserat sig på personliga beställningar, kurser och egna kollektioner. Nu utökas hennes BJ Design på Lützengatan 9 med en butikslokal vägg i vägg.

Du arbetar mycket med personliga beställningar vilket är relativt ovanligt. Hur går det till när kunderna gör sina beställningar?

– Kunderna kommer med egna idéer som jag utgår ifrån. Det kan handla om någons gudson som ska konfirmeras och som älskar natur och insekter; då kan det bli ett par manschettknappar i form av myror. Jag har även haft uppdrag där jag arbetat med Star Wars-former och gjort mycket med initialer.

djdesign3

Din egen kollektion med silversmycken finns till försäljning i den nyöppnade butiken på Lützengatan 9 och i din webbshop. Vad gör du i dina egna kollektioner som du inte får utrymme att göra annars?

– Precis som de personliga beställningarna så är smyckena i min senaste kollektion gjorda i unika exemplar. Men det är en kollektion som jag gjorde till mig själv och jag har inte följt någon linje.

– Istället kan man säga att varje smycke bär på en historia jag gör dem efter känslor och de uppstår efter hur jag känner för tillfället. Jag har tidigare bland annat inspirerats av att vara tonårsförälder och gjorde då kollektionen Treasured Monsters. Mina smycken kan handla om hur det är att vara mamma, att vara kvinna eller hur det känns när våren kommer.

Vid sidan av din tillverkning och försäljning av smycken anordnar du kurser och tar emot möhippor. Berätta.
– Att anordna möhippor och kurser var en räddning för mig innan jag kom igång med försäljningen och det är väldigt roligt att göra det. Alla mina grupper är väldigt glada och uppspelta över att ha fått skapa varsitt eget smycke när de går härifrån. De säger att de aldrig trodde att det skulle bli så fint.

– Jag väljer ut lämpliga uppgifter och om de lyssnar, som de flesta gör, så klarar de sig otroligt bra. Vissa av brudarna som kommer hit får göra två berlocker och kan ge bort den ena som en morgongåva.

ring

Sterilng Silver Ring 750 Sek

Du växte upp som elitgymnast i Ungern. Hur har det påverkat dig?
– Jag var tre år när jag blev utvald och tolv när jag blev sparkad som elitgymnast. Det var otroligt mycket träningar. Även om jag började inom sport så har jag alltid gillat konst. När vi flyttade till Sverige tog jag en kurs i silversmide och jag satt därefter i flera år med en mästare. Det fanns många lärlingar och det var många som kom och gick men jag var uthärdig.

– Till slut fick jag höra att om jag stannade ett år till så skulle jag bli silversmed och det var så det började. När mästaren sedan slutade vågade jag inte ta över en så pass stor verksamhet, istället öppnade jag en liten ateljé.

– Gymnastiken gav mig uthållighet och ödmjukhet.

Slutligen… berätta varför man ska besöka din butik.

– Man ska absolut våga komma in och titta i butiken. Det går bra att titta på bilderna i webbshopen men ”live” får man också uppleva hur smyckena känns. Jag har längtat efter att visa upp mina nya egna smycken.

Se fler av BJ Designs smycken här


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!