Hennes färgglada barnböcker ska inspirera barn till att fantisera och att drömma – gärna tillsammans med vuxna

I regnskogen i Värmland, i sjön, på himlen och bland svampar och kottar – överallt hittar hon sin inspiration. Karin Kamrén skriver tydliga och fantasifulla barnböcker där sjöjungfrun Serenita är en central figur.

 

Att läsa böcker med barn är både mysigt och nyttigt. Barnen lär sig att det finns fantasi, magi och kärlek, och dessutom får de med sig det svenska språket som en bonus. När man kliver in i Karin Kamréns värld från man snabbt stifta bekantskap med både abborrar, sjöjungfrur och neontroll. Just nu är hon aktuell med  ”Min Vän Månen” och en till bok – ”Under Ytan”.

Jag vet att du har varit bott utomlands en del, har det inspirerat dig?

– Jag är född i Karlskoga men vi flyttade tidigt till England eftersom min pappa fick jobb där. Jag gick i engelsk skola vilket gjorde att jag lärde mig språket väldigt bra. Jag hade en väldigt fin uppväxt. Jag kommer ihåg att jag redan då ritade. Jag ritade gärna karikatyrer av mina kompisar men det var först när klassen besökte ett leksaksmuseum som jag förstod att det var något jag verkligen ville hålla på med. Då såg jag nämligen Beatrix Potters original illustrationer.

”Min Vän Månen” – den första boken i en serie om regnskogen i Värmland?

– Boken handlar om en familj som håller månen ren och fin så att den kan lysa klart på alla barn som ligger och sover om natten. Jag kallar det för regnskogen eftersom det ibland regnar mycket där.

”Min Vän Månen” och de andra böckerna köper du här.

Hur föddes idén till boken?

– Det var faktiskt när min dotter och jag var på väg hem från dagis. Det måste ha varit sent på året för månen syntes väldigt tydligt. Hon tittar då upp på den och säger; ”Jag älskar månen”. Då kom en historia till mig.

Är det så det fungerar när du skapar, idéerna bara kommer?

– När jag sitter och ritar kommer idéer hela tiden. Jag kanske har planerat att det ska handla om ett visst djur men sen när jag sitter där, då kanske jag kommer på att det passar bättre med ett annat djur. Men jag hittar inspiration i allt jag ser. Om jag öppnar kylskåpet till exempel, och ser att äggen har gått ut, då ser jag ägg framför mig som får små fötter och traskar ut. Jag ser historier i allt skulle jag säga, till och med i kottar.

Du hämtar mycket inspiration från din lantställe, vad är så speciellt där?

– Vi har haft det i familjen länge. Det ligger i just Värmland, Karlskoga. Som jag berättade tidigare regnar det ganska mycket där. Alla mina sagor kommer från ”regnskogen”.

Nyfiken på Karin – läs mer här.

Vem är Serenita?

– Det är en sjöjungfru som finns med i alla mina böcker. Hon är som en rödtråd som finns i mitt arbete.

Du har flera böcker på gång, när kan vi läsa dem och vad handlar de om?

– ”Under Ytan” handlar om abborre-bröderna som samlar brödsmulor som faller ner i sjön. Sen händer det saker där nere under ytan. Det kommer också komma en bok om älgen ”Frusne Wilf”. Tillsammans med vännerna i skogen tillverkar han en halsduk för att kunna värma sig. En annan bok kommer vara ”Neontrollen”. Alla mina böcker är i samma format. Jag är väldigt ivrig av mig och vill gärna göra många saker samtidigt men jag har fått lära mig att ta en sak åt gången. Boken om vikingen Rollo tycker jag också mycket om.

Böckerna om Serenita och de andra hittar du här.

Vad är det som är så bra med dina böcker och varför bör man läsa dem?

– Mina böcker innehåller en berättande text. Jag tycker att stunder med barn och vuxen tillsammans är bra. De får en trevlig stund med en vuxen. Barn behöver vuxna i sitt liv, att få kommunicera med en vuxen. Jag brukar därför läsa boken och pausa, för att diskutera det som händer. Mina böcker riktar sig till barn mellan tre och sju år.

Köp Karin Kamréns böcker här.

Läser barn för lite idag?

– Böcker är ett komplement till det digitala som dominerar idag. Det är viktigt att barn blir intresserade av böcker och att läsa. Det underlättar för dem när de blir äldre och ska börja studera.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!