Han tänjer på kärlekens förbjudna gränser

Efter år av förföljelser och påhopp kände författaren Yousef Morshedi att han inte hade något val. Hemlandet Iran hade blivit en plats där han inte längre kände sig säker. Istället flyttade han till Sverige, som blev fristaden där han kunde läsa och skriva det han själv ville. Nu har han släppt boken ”Änglar och bråkmakare”, som är första delen i en trilogi.

Yousef Morshedi har nu släppt sin bok ”Änglar och bråkmakare” som är första delen i en trilogi. Intresset för att skriva och läsa har alltid funnits inom honom, men personliga värderingar och prioriteringar har inneburit att Yousef fått kämpa hårt för sådant många av oss andra tagit för givet. Han kommer ursprungligen från sydvästra Iran, där han var politiskt aktiv inom en underjordisk vänstergerilla på 1970-talet. Yousef ingick i en cell som var känd redan under Shahens tid. Många av hans familjemedlemmar torterades och flertalet av hans vänner avrättades. Till slut återstod endast Yousef, som ende överlevare, av dem som hade ingått i den ursprungliga cellen. Han flydde landet och hittade sedermera till Sverige.

– Jag flyttade till Sverige i början av 1980-talet och hittade då ett land där jag kunde vara ifred för första gången. När jag gick ut och tog en öl så behövde jag inte längre se mig om över axeln efter poliser som ville gripa mig. Och jag lyckades snabbt få ett jobb. Man kan säga att min själ fick en fristad.

Morshedifix1

När Yousef kom till Sverige strävade han efter att finna lyckan och skaffa sig ett normalt liv. Han blev förälskad, bildade familj och började därefter studera på folkhögskola för att få rätt behörighet att påbörja lärarutbildningen på Stockholms universitet. Efter många år av studier började han själv undervisa lärarstudenter, och idag arbetar han med vuxenpedagogik. Tidigare hade Yousef även föreläst för tusentals människor om sitt liv. Och det var i samband med dessa föreläsningar som han bestämde sig för att ta skrivintresset till en helt ny nivå.

– Tidigare hade jag skrivit olika manus som kunde vara 300 sidor långa. Jag bara skrev och skrev utan någon egentlig struktur. Det var först i samband med mina föreläsningar som folk sa till mig ”men skriv ner det du pratar om”. Jag insåg då att de inte drev med mig utan att de verkligen ville läsa mina berättelser.

Hur gick du till väga då?

– Jag blev väldigt inspirerad och började leta efter böcker som handlade om hur man skriver. Jag hittade inga bra, så istället började jag läsa alla böcker som de stora författarna hade skrivit. Stephen King och Elisabeth George var några av de stora förebilderna, men jag läste betydligt fler författare än så. Sakta men säkert började jag få en bild av hur jag skulle skriva min bok.

Berätta om innehållet i ”Änglar och bråkmakare”?

– Handlingen kretsar kring en mäktig familj, i en brytningstid, där förbjuden kärlek, maktspel och svek står i fokus. Historien börjar med att två kvinnor blir förälskade i varandra, vilket ses som omöjlig kärlek med tanke på den tid de lever i. Olika människors vägar korsas och fler kärlekshistorier uppstår, men kärleken är svår att planera vilket tydligt framgår i boken.

Hur ser upplägget ut i din bok?

– Den är uppdelad i kapitel med olika händelser där människorna står i centrum. Läsaren får följa flera människor i taget där karaktärerna måste välja sida i jakten på kärlek. Både det onda och goda finns representerat i boken, ibland hos en och samma person. En karaktär kan med andra ord vara både ängel och bråkmakare.

Vilka vänder sig boken till?

– Till alla som är nyfikna på kärleken, olika kulturer och människoöden. Än idag vill många människor bara acceptera kärleken mellan man och kvinna, vilket jag starkt vänder mig emot. Det är många års blod, svett och tårar som ligger bakom denna bok där det framgår hur folk som kommer från olika kulturer och bakgrunder lever sida vid sida. På många sätt är detta en spegelbild av mitt eget liv.

han-taenjer-pa-kaerlekens-foerbjudna-graenser

”Änglar och bråkmakare” har fått väldigt positiv respons från både kvinnor och män. Flera av människorna, som Yousef Morshedi talat med, har berättat att boken är så fascinerande och spännande att de läst den två gånger.
Det som gör boken unik är att den, på svenska och för svenska läsare, berör mångkulturella kärlekshistorier som tidigare varit okända i vårt avlånga land.

Idag är Yousef Morshedi stolt medlem i Stockholmsförfattarna, som turnerar runt på olika mässor och marknader i Sverige. Förutom att han skriver poesi är han även i slutfasen på andra delen av sin boktrilogi, som väntas komma ut i slutet av 2017.

Läs mer om författaren Yousef Morshedi här.

Beställ Yousef Morshedis bok ”Änglar och bråkmakare” här.

Vill du beställa ett signerat exemplar av boken så kan du göra det via adressen yousefmorshedi@yahoo.se


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!