Han hjälper svenska inredare med marockansk inredning

Said, mannen bakom Marocko Bazar, har en särskilt relation till den gata han växte upp på. Där har han idag engagerat en rad hantverkare att göra möbler till svenska hem.
– Många svenska arkitekter känner till att jag kan skapa lösningar.

Berätta om tillverkningen?

– Jag växte upp i en liten stad på landet två timmar med bil från Casablanca. Jag bodde på en gata där alla hade hantverk i hemmet; min mamma vävde och min pappa var hantverkare. Efter att jag flyttat funderade jag på hur man kunde organisera den här gatan, där varje hem var som en fabrik. När jag kom till Sverige kände jag att det var rätt tillfälle.

– Idag är det många familjer som lever av butiken; främst kvinnor men också några män. De tillverkar kakel, mosaik, mattor och andra inredningsföremål.

– Företaget startades 2007, butiken startades 2008 och därefter flyttade vi till Södermalm.

Besök Marocko Bazar

Många känner till dig och butiken som idag ligger på Ringvägen. Vad är nyckeln till framgångarna? 


– Första anledningen är produkterna, de är unika och ger en känsla av värme och harmoni. Många känner till stilen och har kanske fått inspiration när de varit i Marocko.

– Det andra är att jag kan förstå kundernas behov – när de kommer till butiken blir det en bra dialog. Jag är utbildad tekniker och tycker om att uppfinna saker. Många arkitekter känner till att jag kan skapa lösningar och när en kund behöver något kan vi designa det. Ibland vill en arkitekt göra en lampa eller ha ett bord som är gjort på ett särskilt sätt. Samtidigt som jag hjälpt ett antal studios så är de flesta kunderna privata.

Du säljer framförallt mosaikbord, marockanskt kakel och mattor. Kan du berätta mer om era mattor.


– Alla de här tre produkterna du nämner har historia och känsla. Just mattorna är exklusiva och speciella eftersom de innehåller starka historier, nya motiv är inte så starka i jämförelse. Ett vanligt motiv i en gammal matta är handelsresande män som går ut på en karavan med kameler. Anledningen är att detta har skett på riktigt; när männen var borta länge började kvinnorna sakna sina män. De såg männen framför sig när de gick i karavanen genom öknen och vävde in det i mattorna. Sådana mattor med en historia är speciella.

Besök Marocko Bazar

Hur ska man inreda med marockanska möbler?

– Det första är att se efter vad man har hemma. Går det att komplettera med färg och form? Möblerna tillför värme och harmoni. Vi säljer väldigt mycket av våra mosaikbord –  det är försäljning till hela Sverige. Vi är också en av de största på kakel.

Du har många idéer, vad händer mer i framtiden?

– I framtiden ska vi arbeta mer med vår egen design och designen ska vara anpassad till svensk miljö. Vi har märkt att vissa kunder efterfrågar en blandning av stilar och traditioner.

Besök Marocko Bazar på Ringvägen, Södermalm och läs mer här

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!