johan-thunberg

Han får Upplandskusten att lysa från Iowa till Peking

Konstnären Johan Thunberg önskar att folk lärde sig att stanna upp mer, cyklade lite saktare och samtidigt tänkte på att värna om naturen. Intresset för hans konst ökar stadigt, inte minst internationellt, och nästa etapp blir Peking.
– Jag är väldigt tacksam över att få göra det jag gör och tacksam över människors reaktioner, säger Johan Thunberg.

Du arbetar inför en 7-8 meter lång fönsteryta med utsikt över en fors, bakom finns en lika stor fönsteryta med utsikt över en äng full med sommarblommor. Parallellt med detta lugn kom totalt 25.000 besökare till ateljén förra året. Hur hanterar du detta?

– Så här års kommer mycket folk och tittar på min konst. Under Fallens dag, som är en känd dag här i Älvkarleby, kan det komma en bit över tusen personer under en och samma dag. Det är nu under vår och sommar som jag håller ateljén öppen för allmänheten, resten av året stänger jag in mig själv och målar.

– Det kan vara socialt på utställningar och nu när ateljén är öppen, men annars är vi konstnärer ofta ensamvargar som framförallt föredrar att arbeta.

Du ska snart visa din konst på ett stort museum i Peking där du även kommer att närvara personligen. Vad har de ansvariga sagt till dig om din konst?

– Jag har träffat tre delegationer från Kina som varit här för att titta. De uppskattar ljuset i målningarna och ser dem som exotiska. Det som var intressant för mig var framförallt att de kunde se tecken och att de gjorde tolkningar av naturen i målningarna. De tittade bland annat på en målning med två skator på en gärdsgård och en kvinna tolkade motivet som att det var hon och hennes man. I en annan tavla med ett vattendrag berättade de att de, i motivet, såg ett uttryck för livet.

johant

Se fler konstverk

Din största internationella marknad under de senaste åren har annars varit USA. Vad får du för reaktioner där och vet du var målningarna finns?

– För amerikaner och inte minst svenskättlingar blir det mycket nostalgi och ibland känslomässigt jobbigt när de ställs inför motiven. Jag har haft 21 utställningar i USA sedan 1999 och däribland en stor utställning vid Lakes Art Center i Iowa där jag även undervisade i akvarellmålning under en vecka.

– Målningarna finns idag hos privata samlare, ett antal rådhus, kulturcentrum, bibliotek och museer. Det finns även en tavla i frukostrummet i den svenska ambassaden i Washington.

 

https://youtu.be/5F18f9xaB-c

 

Det är nästan omöjligt att tala om din konst utan att ta upp det fantastiska ljuset. Varför har det blivit så centralt och vad betyder dina näromgivningar för ditt uttryck?

– Vi har någonting i oss människor som attraherar oss till ljus; elden fascinerar oss när vi grillar korv och vi stannar upp i skogen vid en stig och säger ”titta vad vackert.”

– Jag har mina platser i naturen som jag återkommer till, vid havet eller i ett båthus. Jag vet vilka tidpunkter jag ska åka dit, och om jag söker en strand och två svanar så vet jag vart jag ska åka. Även en dimmig eller regnig dag är vacker och är det en solig dag så är det exempelvis fantastiskt ljus ute vid Billudden. Det är något speciellt som händer där mellan vattnet och himlen. Jag är ofta där och målar under våren och sensommarhösten.

Vad gör du rent tekniskt för att återskapa ljuset?
– Jag målar helst i akryl och akvarell. Jag använder en speciell teknik i akryl och lägger en grund i många lager. Akvareller görs utomhus och utöver det samlar jag på mig foton och skisser som jag tar med mig tillbaka till ateljén.

johant_2

Se fler konstverk

Du kunde börja leva på din konst för 17 år sedan. Vad får du kämpa mest med?

– Kämpandet är målandet, det kräver en otrolig koncentration; ibland håller man på med en målning under en dag och ibland håller man på under flera månader. Jag är trött när jag kommit hem efter att ha målat en tavla. Men det är mitt jobb att åka hit och jag är min egen chef. Utan disciplin och koncentration skulle inget bli gjort.

Vad önskar du att människor ska få med sig från att se din konst?

– Nog vet jag att människor tycker om naturen, men jag önskar att folk lärde sig att stanna upp mer, cyklade lite saktare och samtidigt tänkte på att värna om naturen. Jag är väldigt tacksam över att få göra det jag gör och tacksam över människors reaktioner.

johant_6

Johan Thunberg är bokad för ett flertal utställningar fram till slutet av 2018.

Läs mer och se mer av Johan Thunbergs konst


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!