Guld vs Bitcoin? Vad är likheterna?

Det finns många som kallar Bitcoin för digitalt guld. Så vad är likheterna mellan de olika valutorna? När det gäller värderingen mellan guld och bitcoin, är det svårt att värdera de olika valutorna med varandra – men guld är i nuläget värderat högre än kryptovalutan. Detta eftersom guld helt säkert är en vara som kommer öka i värde med tid, medan Bitcoin är svårare att förutspå.

Utbudet för bitcoin är förutbestämt och transparent. Guld är däremot helt okej, men det kan hända att stora överraskningar sker när större mängder av guld hittas. En viktig egenskap är dessutom hur lätt det är att överföra tillgångarna. Är det enkelt att dela upp respektive tillgång för att motsvara det belopp som ska överföras? Ska du ge någon 1000 kronor i guld, är det cirka 2 gram – vilket är rätt krångligt att fördela. Bitcoin som är en virtuell valuta och har inte alls detta problem. Det är lika enkelt att skicka över 2 bitcoins, som det är att skicka 0.0002 bitcoins.

Är det en äkta vara eller inte?

Ett problem med guld är att veta om det är en äkta vara eller inte. Det finns givetvis tester, där man kan se om det handlar om riktigt guld eller inte, men vill man vara hundra procent säker behöver man använda en dyr maskin för att se om det är en äkta vara eller inte.

Gällande Bitcoin, kan detta kan göras med ett program. Ett program som är både öppen och gratis för vem som helst att använda. När det gäller säkerhet är dock guld säkrare att förvara jämfört med bitcoins. Det sker självklart inbrott då och då, men förvaring av guld skapar iallafall en tydligare förståelse vad säkerheten innebär. Överföringar och transaktioner med bitcoins skapar inga spår efter sig. Det finns ingen begränsning gällande hur många transaktioner man får göra och i vilka belopp. Dessutom skickas transaktioner på en snabb sekund.

Bitcoin volatilitet samt volatilitet för guld

Kritiker säger ofta att volatiliteten hos bitcoin är en nackdel, eftersom börsen snabbt kan svänga antingen ner- eller upp. Många säger att detta bevisar att kryptovalutan inte är ett smart alternativ som värdebevarare. Det finns många personer som precis lär sig om bitcoin, men som inte vet hur man köper- eller säljer den virtuella valutan. I fall som dessa kan man använda sig av hemsidor som https://bitcoinera.app/sv/, som är ett handelssystem som hjälper personer gällande investering i Bitcoin.

Bitcoin och noterade företag med lågt börsvärde, kan röra sig rejält från både nyheter och rykten. Köper en person med mycket pengar en andel i kryptovalutan, motsvarar det därmed det totala värdet för valutan. Guld är dock inte heller super stabilt. Vi kan se att många som köpte guld 2011 fick se sina tillgångar bli halverade fyra år senare, men är återigen idag på plus.

Guld har dock funnits i vår historia i tusentals år och därför har guld en fördel som en värdebevarare. Därför är det svårt att jämföra kryptovalutor med guld, eftersom Bitcoin och liknande digitala valutor precis blivit populära och ett helt nytt ekonomiskt system.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!