Gudrun Alvebros konst inbjuder till känsloresor och tankar om andlighet

Målningen ovan: Stairways to heaven

Hon växte upp i ett konstnärshem och brodern är en känd konstnär. Nu upptäcker allt fler Gudrun Alvebros konst.

– Ett språk som jag inte respekterat och sorterat undan under många år, säger Gudrun Alvebro.

 

Du framkallar positiva tankar och en känsla av rymd i ditt måleri. Vad vill du själv säga med din konst?

– Med min konst vill jag att betraktaren ska få varma känslor och jag vill förmedla trygghet. Det finns så mycket mörkt i världen och vi måste få leva tillsammans på ett positiv sätt. Sedan tycker jag om när folk lägger sin egen betydelse i bilden. Varje betraktare upptäcker nya saker.

– Jag tycker också att en målning ska ges tid. Meningen med mina bilder är att de ska vara berikande, att de ska ge ljus och att man ska älska dem mer och mer med tiden. Jag vill att man ska vilja ha målningen på sin vägg och njuta av att se den och upptäcka mer i den.

Finns det en andlig mening i din konst?

– Ja, det andliga får ofta plats rent känslomässigt och människor har sagt att mina målningar utstrålar en andlighet och en positiv upplevelse. De kan säga att motivet är sakralt och att målningarna ser ut som kyrkfönster.

– Jag bearbetar de existentiella frågorna mycket i mina bilder. En målning kan också vara eller bli en bön.

 

 

Gudrun Alvebro

 

Vad inspireras du av i ditt måleri?

– Jag inspireras mycket av naturen och jag gillar grundfärgerna – framförallt blått och grönt.  Jag målar intuitivt, lite åt det naivistiska hållet med inspiration från barns sätt att vara kreativa. När jag skapar en bild, både i collografi och olja, försöker jag hitta tillbaka till glädjen och spontaniteten i mig som jag ägde som barn.

– Betraktaren ska få plats och inte mötas av något som är perfekt. Jag vill förmedla hopp och ge goda tankar till betraktaren.

 

Du kommer från en konstnärsfamilj. Hur har din uppväxt påverkat ditt konstnärsskap?

– Jag växte upp i Järna och fick tidigt hålla på med måleri och lera, det är därifrån jag har konsten. Vi fick väldigt mycket skapandematerial och utrymme att skapa fritt ur vårt inre. Min pappa sa till exempel aldrig att ”du ska göra ett träd” – vi fick mycket färg och färgkritor, och vi byggde upp hela städer med modellera.

– Det var ett konstnärligt hem, en stor familj och många syskon. Mina föräldrar inspirerades av Waldorfpedagogiken och kyrkliga influenser påverkar också min världsbild. Min pappa var uppväxt på en bondgård och våra föräldrar ville ge oss något de inte själva fått uppleva. Det gjorde att vi barn blev självständiga individer och min bror Torgny Larsson är en känd konstnär.

– Det var jobbigt när min pappa dog och det gjorde att jag gjorde ett långt uppehåll i mitt skapande.

 

 

Skymningens två sidor

 

Se mer av Gudrun Alvebros konst

 

Hur tog du upp måleriet igen?

– Jag arbetade som förskolelärare och jag såg barnen måla. Det fick mig att inse att jag själv hade ett språk som jag inte respekterat och sorterat undan under många år. Det handlade om respekt för sig själv och jag upptäckte återigen måleriet som fanns inuti.

– I mitt eget måleri provade jag mycket till en början; jag använde temperablock som är en vattenfärg och sedan gick jag över till oljefärger som jag spär endast med linolja. Linoljan torkar långsamt och det går att gå på det igen och torka bort. Jag fick mod att våga utforska mitt eget bildspråk och visa mina verk för andra.

– Senare har jag börjat arbeta med collografi en flerfärgsgrafik där jag skär ut lager i kartong och får ett resultat som påminner om linoleumtryck. Collografi ger frihet och jag gillar det impulsiva skapandet; jag älskar att se när barn skapar eftersom de inte har lärt sig hur saker ska se ut och jag är inte lika intresserad av avbildande som att få ut inre bilder och känslor.

– Idag arbetar jag främst med olja och collografi. Jag är autodidakt, men har gått en del kurser.

 

Du har även flera engagemang, bland annat i Karbygrafikerna.

– Ja, jag är kassör i Karbygrafikerna. Jag är även med i Roslagsmålarna, en konstnärsförening i Täby där jag bor. Från hösten 2007 har jag ställt ut mina tavlor i Täby med omnejd.

 

Room

 

Var går det att se din konst?

– Jag ställer ut tillsammans med två andra konstnärer på Galleri Movitz i mars. Vi kallar oss för Tre Temperament. Som Karbygrafiker har jag också en helg då jag ställer ut mina tavlor i värdrummet – jag kommer att ställa ut oljemålningar och grafik.

 

Se mer av Gudrun Alvebros konst

Du kan alltid se några av Gudrun Alvebros collografier på Karbygård en trappa upp.
öppet lördag och söndag 12-18.

Gudrun Alvebros konst finns även på dessa sidor:
T
he“BEST OF INTERNATIONAL ARTS 2016” i the ATIM Booth of Spectrum Miami.
Video från utställningen på : Spectrum Miami.

Vivid Arts Network
Cirkle foundation for the art.
Video från Cirkle foundation
Gudrun är också en av desingnerna på Vida Design.
INTERNATIONAL ART TOUR
Här intervjuas Gudrun Alverbro av Viviana Puello i en ”Art 2 Heart” för ArtTour International Magazine.
www.vividartsnetwork.com
www.arttourinternational.com
AGORA GALLERY NEW YORK

 

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!