kastanjenvinter

Glutenfri Gamla stan-restaurang nominerad till St Julianpriset

Under Kastanjen, som drivs av Therese Larsson, är känd som ett av Gamla stans mysigaste tillhåll och en oas för glutenintoleranta. Nu är restaurangen även nominerad till S:t Julianpriset i kategorin Fysisk tillgänglighet.

– Vi har byggt hela undervåningen utan trösklar så att alla ska kunna ta sig fram. Funktionsnedsatta ska kunna komma in, ut och orientera sig. Vi har ramp, hiss och handikappanpassad toalett. Det är extra roligt att bli nominerad av Stadsbyggnadskontoret, säger Therese Larsson.

Under Kastanjen, som ligger på vackra Brända tomten i Gamla Stan, har ett brett utbud av matbröd, fikabröd och mat. I anslutning till restaurangen ligger två egna bagerier varav det ena är helt glutenfritt. Även om det glutenfria utbudet inte är kopplat till S:t julianpriset speglar det restaurangens ambition om att kunna erbjuda någonting för alla.

– Våra två bagerier utgör hjärtat i organisationen. Det är de som gör frukost, fikabröd och desserter. Du ser in genom glasväggar till bageriet, säger Therese Larsson.

Therese som själv har celiaki, en diagnos hon levt med i många år, ser inte odelat på den senaste tidens hajp kring glutenfritt .

– Förr fanns i princip bara kokostoppar, skumraketer, biskvier och näst intill oätligt majsbröd. Jag tycker att det är bra att efterfrågan stiger så att det blir billigare och produkterna fler. Samtidigt ställer det till problem om diagnosen inte tas på allvar. Folk riskerar att vänja sig vid tanken att alla tål att få i sig lite mjöl medan jag och andra med diagnosen blir tvärsjuka.

prinsess

 

Att erbjuda något för alla ställer krav. Som konsekvens är det fortfarande en bister verklighet för många gäster vare sig det handlar om framkomlighet eller kost som inte anses höra till det normala.

– På många ställen får man fortfarande nöja sig med en slät kopp kaffe.

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!