butiken

Fynda traditionella nyårsdukningar och kvalitetshanddukar

Hon skulle egentligen inte köpa något på auktionen för tio år sedan. Men när en låda med 1700-tals damastservetter var på väg att säljas till en målare gick det inte att stå emot. – Jag dör om målaren gör trasor av det där, tänkte jag och la ett högre bud, säger Birgit Bennetter, Linnegalleriets ägare.

Ägaren till den älskade butiken med antika textilier på Roslagsgatan 32, går fortfarande på auktioner och fynden hittar köpare över hela Sverige, men även i hela Europa och till och med Japan.

– Utöver butiken besöker många min hemsida. En kund kan vara någon som är på jakt efter en traditionell nyårsdukning med brutna servetter och blankmanglad linneduk. Stamkunderna vet att det jag säljer håller hög kvalitet till ett bra pris. Även om textilierna är hundra år gamla så måste allt vara helt och rent.

Duk 001

Nöjda blir även japanska turister när de hittar Birgits grova linnevävdukar eller de 15-20 cm i diameter stora, virkade dukar som kallas mellanlägg. Birgit framhåller gärna butikens skandinaviska profil och tycker att fler borde upptäcka nyanserna mellan svenskt, norskt, finskt och danskt.

– Det går att hitta textilier från samtliga skandinaviska länder i butiken. Den finska stilen är väldigt estetisk och sparsmakad, den norska är mer traditionsbunden och i den danska syns centraleuropeiska influenser.

Och Linnegalleriets försäljning av antika spetsar, linnedukar och handdukar når ut till en allt yngre publik.

– Allt fler unga personer som tidigare kanske har köpt handdukar på typ IKEA upptäcker att de kan fynda här. Sex högklassiska linnehanddukar med monogram är en uppskattad present, och hänger jag upp en handduk i fönstret med exempelvis bokstaven A så säljs den nästan direkt. Linne ska inte torktumlas, i övrigt är det inga krångligheter. Jag tycker att det är roligt när unga har lärt sig att uppskatta kvalitet.

Handduk H 3265

 

Handdukar. Damast. Handfållade. Pris per styck kr. 45.-

Linnegalleriet ligger på Roslagsgatan 32 i Stockholm.

Look for traditional linen table-cloths and quality towels.

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!