Från pyramiden i Frankrike till äpplet i USA – Starka känslor har tagit Marie Åkerlund på en konstnärsresa hon inte vågat drömma om.

Från Louvren i Paris till gallerier i New York. Lotorpskonstnären Marie Åkerlund har uttryckt sig kreativt så länge hon kan minnas. Likväl var det först ett par år sedan hon började satsa på konsten fullt ut. Nu har hon varit yrkesverksam konstnär sedan 2013 och uppdrag runt om i världen rullar in.

– Det sa bara pang! säger Marie Åkerlund.

En höstkväll år 2012 satt Marie hemma och lyssnade på Takida, samtidigt som hon målade ett portätt av sångaren i bandet. Marie var länge väldigt privat med sin konst men tog denna kväll mod till sig och la upp porträttet på hennes Facebooksida. Hon fick positiv respons från hennes vänner och dagen därpå överraskades hon av ett meddelande från Takidas skivproducent.

– Han ville köpa tavlan av mig. Sedan blev jag uppbjuden av bandet att ha en utställning i deras hemstad Ånge. Det var då allt började, säger hon.

Sedan år 2014 har Marie Åkerlund etablerat sig internationellt med utställningar i bland annat USA, Tyskland, Österrike och Italien. Hon har nyligen samarbetat med Reijmyre Glasbruk genom att formge vaser i jugendstil åt dem. I slutet av 2017 blev hon invald i franska Mondial Art Academia och med det väntar många resor till Frankrike framöver. Senast i somras medverkade hon vid utställningen Art Marbella, i Spanien, med några av hennes större målningar. Trots de här stora framgångarna brottas Marie fortfarande med en hög dos av självkritik.

– Jag jobbar med det hela tiden. Samtidigt har den här dåliga självkänslan varit en bra motor. Jag kämpar alltid för att bli bättre och det håller nog min inspiration och motivation uppe.

Marie beskriver sig själv som en orolig konstnärssjäl. Hon har ett stort behov av att få uttrycka sina känslor och genom konsten känner hon att hon kan få utlopp för det hon känner inombords. Hon jobbade med marknadsföring under många år och skolade sedan om sig till massös. Men det där med att vara anställd passade aldrig riktigt Marie.

– Jag blir lätt uttråkad och känner mig understimulerad. Jag värderar frihet högt och genom konstnärsskapet får jag styra min tid själv och göra det som jag verkligen brinner för.

Marie finns på Facebook

När Marie målar stängs tankarna av och känslorna hon upplever i stunden är det som hamnar på duken. Hennes största inspirationskällor är musiken och naturen. Hon lyssnar ofta på musik när hon skapar och dagligen promenerar hon ute i skogen med hunden Jackson, för att rensa huvudet. Hon känner ett enormt välbefinnande när hon är ute i naturen och dess starka betydelse för henne är något som verkligen avspeglas i hennes konst.

Hennes verk för inte sällan tankarna till surrealism och mystik. Motiven är många gånger mystiska skogar och drömska änglar som förmedlar ett sorts vemod. Många fascineras och blir berörda när de betraktar hennes konst.

– Jag är verkligen en känslomänniska. Jag vill förmedla känslor med min konst och det har hänt att besökare blir så berörda att de gråter. Jag tror att man tolkar mina tavlor efter vad man själv har i bagaget.

Se mer konst på Maries hemsida

Genom åren har Marie jobbat med de flesta tekniker, främst för att hålla inspirationen uppe. Under 90-talet blev det mycket akvareller men nu är hon inne på olja igen. Dock är det viktigt för henne att inte låsa sig på något sätt.

– Jag kan blanda flera olika material i en och samma tavla. Jag försöker att inte tänka så mycket, utan jag går helt och hållet på känsla.

Förutom musiken och naturen inspireras Marie av att resa och uppleva nya kulturer. Men resandet har inte bara betytt nöje och inspiration för henne. Hon var extremt flygrädd under många års tid. Innan första internationella utställningen i New York, år 2014, hade hon inte flugit på 18 år. Det blev en minst sagt oangenäm upplevelse för Marie.

– Jag kunde inte riktigt njuta av utställningen. Jag var sängliggandes med ångest en vecka innan jag skulle åka. Väl på plats tänkte jag bara på att jag snart skulle behöva utsätta mig för en till hemsk flygresa hem.

Vill du se mer – besök Maries Instagram.

Efter att allt fler gallerister utomlands ifrån hörde av sig insåg Marie att det var hög tid att göra sig av med flygrädslan en gång för alla.

– Jag åkte runt i ett litet skolflyg över Linköpings flygplats flera gånger under två års tid. Jag skaffade mig även mycket kunskap om hur flyg fungerar och idag är jag äntligen helt fri från flygrädslan och kan njuta till fullo av utställningarna utomlands.

Att Marie har blivit av med flygrädslan är en stor lättnad för henne, för den globala framgångssagan verkar vara långt ifrån över. År 2019 ska hon medverka vid Artexpo New York och Art Nordic Köpenhamn. Nu närmast väntar en separatutställning på Galleri Småland, i Alvesta (29/9-22/10) där Marie kommer att ställa ut sina målningar.

-Jag har haft tid på mig att måla nytt inför den här utställningen. Det känns väldigt bra, jag ser verkligen framemot den här utställningen.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!