Från Lofoten till djupsnö – med Bibbis snabba ögonblicksbilder

Bibbi Eriksson hade sin första utställning 1989 men konstnärskapet tog rejäl fart efter en magisk tid i Lofoten då Bibbi arbetade på sjukhuset samtidigt som hon inspirerad av det dramatiska landskapet målade sina kanske häftigaste målningar där som berörde lokalbefolkningen. Vi fick en pratstund med Bibbi och undrade nyfiket hur det kom sig att hon bosatte sig på Lofoten och plötsligt hade utställning där?
– Naturen är en viktig inspirationskälla och i min konst försöker jag fånga ögonblicken och det går undan.

Bibbi levde sin dröm
Inspirerad av en Lars Lerin utställning på Lofoten på 90-talet tog Bibbi beslutet år 2000 och flyttade till Lofoten för att arbeta och måla.
– Efter en tid fick jag en förfrågan om att ställa ut min konst och intresset för mina tavlor med Lofotenmotiv blev över förväntan och detta inspirerade mig att fortsätta utveckla mitt måleri och de nya motiven jag hade funnit i denna storslagna natur.

Från djupsnö till ateljé
– Efter Lofoten väl hemma i Sverige igen tog mitt skapande större fart och jag behövde en ateljé där jag kunde arbeta fritt. Det var värt allt plumsande i djupsnö första vintern för att få ved till kamminen som värmde den oisolerade ateljén som tillhörde stugan vid havet som jag köpte.

Ögonblicksbilder
Bibbis konst kan beskådas i såväl offentliga miljöer som i privata hem och från tidigare recensenter beskrivs hennes måleri ofta som ögonblicksbilder, intuitiva naturmotiv.
– Jag tycker att olja är ett fantastiskt material att jobba med, det blir en väldigt fin lyster men på grund av överkänslighet mot lösningsmedel jobbar jag mest med akryl och akvarell idag, målar vått i vått, snabba målningar, det passar mig. I akryl jobbar jag frenetiskt med kniv och i akvarellen styrs motiven av vatten och färgpigment.
– Jag jobbar utan skisser och färdiga idéer, det får växa fram. Det är som en inre resa när jag målar, mitt mål är att alltid släppa loss och jag har väldigt roligt när jag målar, samtidigt som det också kan vara utmanande att snabbt få ner det jag ser och känner. Impressionisternas och expressionisternas sätt att måla har inspirerat mig mycket. Förutom naturmotiv intresserar jag mig också mycket för kvinnoporträtt och 2016 hörde de av sig från Nordiska Akvarellmuseet inför internationella kvinnodagen och ville låna en av mina målningar till deras hemsida, det kändes hedrande.

På gång
– Min senaste utställning hade jag under sommaren i ett av Sveriges äldsta bruk, Olofsfors bruk från 1762 i Västerbotten söder om Umeå. En konstnärsklubb från Umeå såg utställningen och nu närmast i november ska jag hålla ett föredrag om mitt konstnärskap hos dem vilket jag ser mycket fram emot.

Vill du komma i kontakt med Bibbi – maila henne på:  bie_59@hotmail.com

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!