Från introvert sportnörd till känsloexploderande konstnär – häng med på Tobias Staafs resa

Inom yrkeslivet arbetar Tobias Staaf med hemsidor och appar. Men det är inom konstnärslivet han trivs allra bäst. 10 lager färg, känsloexplosioner och abstrakt terapi är något som är karaktäristiskt för konstnären som på kort tid blivit populär på sociala medier.

Tobias Staaf bor och arbetar i Örnsköldsvik, där han även har sin ateljé. Konsten är något han alltid har uppskattat, men det är först på senare år som han upptäckt sin talang för måleri. Tidigare var det hockey och fotboll som gällde för ö-vikssonen men när han fick sin son förändrades livet drastiskt.

– Jag har alltid gillat att teckna och rita, men det var inget som tog någon fart när jag var yngre. Jag var snarare den sportiga killen som sen valde att utbilda mig till beteendevetare på universitetet i Umeå.

– Den som introducerade mig för konstvärlden var min far, som tyvärr dog av en hjärtinfarkt när jag var 23 år gammal. Han uppskattade det mesta inom konst, men jag fastnade för det abstrakta med mycket färg och struktur där jag fick använda min egen fantasi för att se saker.

– Jag har alltid haft svårt att uttrycka mig känslomässigt. Istället går jag runt och bär på det. När min son föddes visade det sig att han var sjuk och hade problem med magen. Jag och min dåvarande sambo satt och vaktade honom i skift. Eftersom det inte fanns tid att varken jobba eller träna kom hon på en idé om hur jag skulle få utlopp för alla känslor som jag bar på. 

Vad var det för idé?

– Hon for iväg och köpte färger och dukar. Och sen var det som att allt exploderade och jag äntligen fick ur mig allt det som jag tidigare haft svårt att uttrycka. Jag började måla abstrakt och till en början var det meningen att endast fungera som en typ av personlig terapi. Jag lyckades koppla bort allt som var jobbigt samtidigt som jag bearbetade det i mina målningar. Mina målningar speglar mitt känsloliv och består av mycket mörker, men även mycket färger och glädje. Det känns ju fantastiskt att jag har blivit pappa.

Vad förutom ditt känsloliv inspireras du av när du målar?

– Jag fascineras av vintern och naturen. Mina målningar har ofta kontrasterna svart och vitt, och jag målar även mycket med orange och grön färg. Visuellt varierar det men jag målar alltid med många lager, upp till 10 stycken, som hjälper mig att skapa en struktur. Målningarna blir inte alltid som jag tänkt på förhand vilket beror på att jag undermedvetet bär på mycket känslor. Mycket rörelse och struktur är ord jag brukar använda när jag beskriver min konst.

Läs mer om Tobias Staaf och se fler av hans målningar.

– Just rörelse är något jag kan hitta och inspireras av när jag sätter mig och tar en kaffe på stan. Bästa exemplet i närtid var julstressen som drabbade människor, och som kan synas i vissa av mina målningar. Jag ser abstrakta ansikten och kroppar i stressen, något jag bearbetar när jag kommer hem och så småningom för över till mina målardukar.

– Jag har även hämtat mycket inspiration från mina konstnärliga förebilder Malte Nyberg  och Jackson Pollock. Den sistnämnda mycket tack vare hans ”action painting”, där han kastade färg på sina dukar. Det är fascinerande att se på gamla dokumentärer om hans teknik, som absolut inte var slumpmässig. Han visste precis vad han gjorde.

Hur ser din ateljé ut?

– Just nu är den lite speciell. Tidigare hade jag ett helt rum i ett hus, men nu håller jag till i en vindsvåning. I den finns ytterligare en vindsdel med snedtak där det har funkat jättebra att måla. Jag har egentligen inga höga krav på miljö eftersom jag mest sitter på golvet och brottas med färg och målarduk.

Du har blivit oerhört populär som konstnär på kort tid, fått väldigt många fina ord och positiv respons på din konst. Berätta.

– Ja, jag hade en utställning här i Örnsköldsvik under 2017 som gick väldigt bra. Redan första dagen fick jag flera av mina tavlor sålda, och efter utställningen fick jag erbjudanden om att ställa ut både i Tyskland och Kina. Nu strömmar det in meddelanden via mejl och Instagram, både från kunder och andra konstnärer, vilket såklart känns jätteroligt.

Vilka brukar vara de vanligaste kommentarerna?

– Oj, svår fråga. Många berättar om hur mycket de älskar strukturen och färgsättningen i mina tavlor, och berättar även att mina tavlor är fina på bild men ännu bättre i verkligheten. Flera konstnärer som hört av sig har berömt mig för rörelsen i målningarna. En av de mest minnesvärda kommentarerna var från en tysk konstnär som skrev ”incredible paintings, they are beautiful and so rich”.

Tobias Staaf har på kort tid skaffat sig en stor följarskara på Instagram och siktar på att, under 2018, vara med på fler utställningar – både i Sverige och runt om i världen.

Läs mer om Tobias Staaf och se fler av hans målningar.

Följ Tobias Staaf på Instagram.

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!