Förgiftad och knockad – Då reste sig Karin Lagergren och pånyttföddes in i konstens värld

Flera år i SSAB:s tjänst tog ut sin rätt. Karin Lagergren råkade ut för en olycka där hon blev förgiftad – vilket ledde till astma och låga energinivå. Idag mår Karin bra i sin konstnärliga värld där hon omges av fordon, rockikoner och filmhjältar. Ett och annat rött hus blir det också för dalkullan som älskar omväxling:

– Jag behöver variation i min konst. Att sitta och måla dalahästar hela dagarna skulle göra mig tokig.

Närmast i tiden ser Karin Lagergren fram emot den julsalong och samlingsutställning hon kommer att medverka i för fjärde gången på raken. Det är biblioteket i Borlänge som arrangerar utställningen med start 2:a december, som sedan pågår till 20 december.

Konsten har alltid haft en speciell plats i Karin Lagergrens hjärta. 1991 gick hon en konstnärlig grundutbildning i Falun, inte minst tack vare all inspiration hon hade fått av sin morbror Rolf som var både illustratör och konstnär. Inledningsvis var det dock i en helt annan bransch som Karin skulle hamna.

– I början av 90-talet började jag arbeta på SSAB och har även arbetat på en målerifirma. Främst med dekorationsmålning, ådring och marmorering.

Kika in på Karins Instagram och/eller på hennes Facebooksida.

Det ”vanliga” arbetslivet fick ett ganska abrupt slut när Karin tvingades sluta efter lösningsmedelsförgiftning. Något som ledde till både astma och andra besvär.

– Man kan säga att jag blev allmänt sjuk. Förutom astman var det som att jag gick runt med en konstant förkylning, en känsla som kan liknas vid att vara berusad och som gav ständig värk i kroppen. Energinivån var rekordlåg och jag hade inget annat val än att sluta med mitt vardagliga arbete.

Inget ont som inte för något gott med sig, brukar man ju säga… I Karins fall innebar det att hon kunde hoppa på en ny konstutbildning 1995. Fyra år senare blev hon mamma, samtidigt som hon kommit igång med målningen. Julkort och julkalendrar var det första avtrycket som Karin lämnade på den svenska konsthimlen, men det skulle bli långt ifrån det sista… Tack vare att hon fick kontakt med Eliassons konstförlag spred sig hennes kort och kalendrar till olika butikers skyltfönster i hemstaden Borlänge.

Från början hade Karin till stor del målat i olja, men på grund av lösningsmedelsförgiftningen fick hon överge den tekniken och istället bekanta sig med akvarell och framförallt akryl. Hennes signum och det hon idag är mest förknippad med är porträtt och dala-landskap.

Läs mer om Karin Lagergren och se fler målningar på hennes hemsida.

– Jag inspireras mycket av film- och rockikoner i mitt porträttmåleri. Filmen och musiken invaggar mig i en skön sinnesstämning som jag försöker förmedla vidare genom min konst. Det blir att jag liksom kryper in i skinnet på personen som jag porträtterar – och överför karaktärsdrag, känslor och kroppsställning på duken.

– Jag har flera gånger fått höra att mina porträtt träffat så rätt att de ger både den avmålade personen och andra betraktare behagliga rysningar.

Akryl 50 x 70.

Lemmy Kilmister, akryl 55 x 36.

Du har bland annat porträtterat Maria Montezami och Jill Johnson och fått mycket beröm i både media, av privatpersoner och av kändisarna själva. Men du målar även landskap?

Ja, jag fullkomligt älskar Dalarnas natur och den faluröda färgen som finns på många av husen. Då och då målar jag även stadsmiljöer, där Stockholm och New York är två favoriter. Dessa målningar blir lugna och meditativa, där jag älskar att leka med ljuset som kommer in från sidan.

– För mig är det viktigt att jag får variera mig i mitt konstnärskap. Skulle jag bara måla av dalahästar eller göra porträtt hela dagarna så skulle jag nog bli tokig.

Wild West, akryl 100 x 67.

När Karin inte sitter i sitt arbetsrum, tillika ateljé, och skapar så har hon vid flertalet tillfällen synts på olika samlingsutställningar. Framförallt i Dalarna…

– Jag föredrar att vara med på olika samlingsutställningar eftersom det är oerhört krävande att ställa ut på egen hand. Dalakonst är en utställning som jag flera gången återkommit till och jag gillar även Lions vår- och julsalonger. Jag har även haft med några målningar på Dalarnas Konstmuseum.

För några år sedan blev du rejält omskriven i samband med att du slutförde ett porträtt av Hollywoodfrun Maria Montazami. Berätta.

– Ja, det blev stor uppståndelse kring det där. Det började med att jag skulle köpa en målarduk i en affär i Borlänge… Ägaren av butiken var nyfiken på vem jag skulle porträttera och lyckades, trots att det var en hemlighet, få fram att det var Maria Montazami som skulle avbildas…

Karin Lagergren i sin ateljé.

– Några veckor senare var jag med på en utställning och då hade butiksägaren kommit dit i sällskap av en journalist som ställde frågor kring Montazamis porträtt. Det utmynnade i en artikel och så var nyheten ute…

– Efter det fick jag knappt en lugn stund då olika tidningar och radio hörde av sig och frågade om porträttet. Ärligt talat så var det ganska skönt sen när porträttet var slutfört.

Och nu hänger det hemma hos Maria Montazami i Hollywood?

– Ja, jag kontaktade Maria och frågade om hon ville ha porträttet. Hon blev överlycklig och sa att jag hade lyckats fånga rätt sinnesstämning – ”men gud du har ju till och med lyckats få med bubblan som jag har på läppen”…

– Överlämnandet av porträttet skedde i Stockholm 2014 och ledde till att jag fick en vän för livet. Maria blev väldigt glad och har skickat bilder på porträttet där det nu hänger hemma hos henne, och hon har även bjudit över mig till USA för att besöka henne där.

Maria Montazami.

Jag förstår att detta var en stor nyhet under 2014. Vilka nya projekt och utställningar har du på gång nu?

– Närmast i tiden kommer jag att delta i julsalongen på biblioteket i Borlänge, 2:a till 20:e december. Det är en samlingsutställning som jag gillar och det är fjärde året på raken som jag är med där.

– Under sommaren 2019 så kommer jag att vara med på en samlingsutställning i Göteborg. Så framöver kommer mycket fokus att ligga på att ”producera” målningar till den.

Läs mer om Karin Lagergren och se fler målningar på hennes hemsida.

Kika in på Karins Instagram och/eller på hennes Facebooksida.

Avicii Tim Bergling, akryl 63 x 37.
Jill Johnson.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!