För två sedan bytte han ut spisen mot staffliet. Nu släpper konstnären Hans Woksepp knappt penseln ur hand och havet är den största inspirationskällan.

Från kock till konstnär. Hans Woksepp bytte ut spisen mot staffliet för två år sedan och målar nu flera timmar om dagen. Men intresset för konsten väcktes redan i tidig ålder då han gick ut till sjöss med fartyget MS Argentina, som kockelev, 16 år gammal.

 – Jag hade mycket tid över när jag var ute på sjön och upptäckte då att jag hade en talang för tecknandet. Det blev mycket pennteckningar av tjejer, mina gamla skor och såklart havet. Jag tyckte att det var riktigt roligt att teckna, säger Hans Woksepp.

Tillbaka i Sverige, efter att ha fraktat bananer från Ecuador, tyckte Hans Woksepp att det behövdes lite färg i hans verk. 17 år fyllda började han att måla med olja. Det blev mycket djur, natur, porträtt och stilleben av alla dess slag.

– Det var helt fantastiskt när jag upptäckte oljan. Jag målade mycket under några år men sedan blev det ett uppehåll från allt konstutövande i 25-30 år. Vid 25 års ålder blev jag utsedd till Sveriges yngsta köksmästare, inom SARA-bolaget, och la all mitt fokus på det. Därefter tog jag ett jobb som yrkeslärare inom restaurang.

Hans Woksepp på M/S Argentina år 1966.

Hans växte upp på Öland och är nu bosatt på västkusten sedan femton år tillbaka. Närheten till havet är något som tydligt avspeglas i hans verk. De senaste åren har det blivit mycket målningar med västkustmotiv. Och just havet är Hans allra största inspirationskälla och ett återkommande tema i hans verk.

– Jag känner ett lugn när jag är vid vattnet. Jag har jobbat ute på havet och känner en enorm respekt för det. Samtidigt som jag känner mig väldigt rofylld när jag blickar ut över havet.

 Hans Woksepp finns på Facebook

Det är inte bara havet som inspirerar utan även naturen i stort. Och det är inte förvånade att Hans Woksepps stora förebilder är Anders Zorn och Bruno Liljefors. Det syns tydligt i hans realistiska natur- och djurmotiv. Han spenderar mycket tid och inspireras ute i naturen i och med att han både jagar och fiskar.

– Jag är en naturpojk som älskar soluppgångar och solnedgångar. Det kan vara så vackert att det inte är klokt. Jag har sett många i mina dagar när jag har varit ute och jagat eller fiskat i gryning och skymning.

Se mer konst på Hans hemsida. 

Sedan Hans gick i pension för två år sedan har han ägnat sig helhjärtat åt konsten. Han blev medlem i konstföreningen Kasen i Uddevalla och nu för tiden målar han 4-5 timmar om dagen hemma i köket. Ofta arbetar han med flera målningar samtidigt. Det blir många gånger landskapsmålningar med akryl men han målar även i akvarell, olja och gouache.

– Nu känner jag att jag måste måla. Jag kan vara ute och gå och känna att jag måste hem och fortsätta. Jag vill måla allt som är fint, men jag hinner inte. Man måste ju prioritera. Man får till och med sitta uppe lite längre på kvällarna för det är svårt att sluta.

Hans Woksepp vill förmedla värme med sina tavlor och strävar efter att betraktaren ska känna att den skulle vilja befinna sig på just den platsen som målningen avbildar.

– Jag vill att betraktaren ska känna glädje och tycka att det ser mysigt ut. Tavlorna ska inge ett sorts lugn.

Vill du ser mer – besök Hans på konst.se.

Hans Woksepp har en fullspäckad höst framför sig med flertalet utställningar. Han ska deltaga i två samutställningar; en i Trollhättan under temat ”lek” och en i Vänersborg under temat ”drömlikt”. Han ska även ha en stor separtutsällning med nästan alla hans tavlor i Lilla Edet och nu närmast väntar en utställning på Öland, under den årliga Skördefesten, då han ställer ut sina målningar, helgen 28-30 september.

– Jag känner mig verkligen laddad inför hösten. Det kommer att bli så kul att få nå ut med min konst. Jag brukar faktiskt stå och måla under mina utställningar, det brukar folk tycka är roligt. Då kommer de fram och tittar och ger beröm. Och det är ju alltid roligt att bli positivt bemött.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!