Filmtidningar och foton – Birgitta Wärdals inspirationskälla till nyskapande popkonst

I många år var det akrylmåleriet som var Birgitta Wärdals stora passion. Men efter upptäckten av digitala bilder och en kurs i Photoshop öppnade sig en helt ny konstvärld för henne. Unika bilder – inspirerade av 1940-talets tidningar och filmer – är något som fört Birgitta in i popkonstens förlovade land.

Birgitta Wärdal bor och har sin ateljé i skånska Osby. Hon föddes in i en kreativ familj där pappan var konstnär på deltid. Som barn började Birgitta med både teckning och måleri, ett intresse som höll i sig under hela skolgången och som sedan fördjupades med konstkurser i både Sverige och Frankrike. Främst var det akrylmåleriet som lockade Birgitta, tills den dag hon fick upp ögonen för digitala bilder.

Birgitta Wärdal.

– Jag tyckte att det verkade kul och spännande, och tänkte ”varför inte testa”. Så jag tog reda på var man kunde lära sig tekniken, installerade Photoshop på min dator och gick en kurs i bildbehandling. Efter det var jag fast i det digitala.

– När jag gjort en bild lägger jag till ett collage, vilket ger en extra dimension och som får bilden att se mindre platt ut. Jag har även blandat denna teknik med akryl.

”Fantasi”

Var hittar du de motiv som du sedan arbetar med?

– Jag brukar hitta dem på foton eller i gamla filmtidningar från 40-talet. Sedan scannar jag in bilderna och bearbetar dem. Jag gör bara en bild av varje och slutresultatet ser ut som en målning.

Läs mer om Birgitta Wärdal och se fler av hennes tavlor på Svenska Konstnärers sida.

– På senare tid har jag även börjat trycka bilderna på plexiglas vilket gör att färgerna kommer fram väldigt fint. Många hänger upp bilderna i sina fönster eftersom dagsljuset och färgerna samspelar på ett fint sätt. Jag gör även glasbilder och akustiktavlor – som är en del av ett konstprojekt under 2018.

”3 tjejer”.

Du är medlem i Konstnärsförbundet och har även blivit invald till Svenska Konstnärer. Något som ledde till att du fick vara med på en utställning i Monaco. Berätta.

– Ja, jag var med på utställningen ”Art Monaco” för några år sedan vilket var en fantastiskt rolig upplevelse. Det är en stor utställning som hålls årligen och som lockar både konstnärer och besökare från hela världen. Det kändes väldigt hedrande att få vara en del av utställningen eftersom man blir bedömd före deltagandet.

– Sedan har jag även ställt ut i Spanien, Italien och Tyskland, och självklart också på flera ställen runt om i Sverige. Mycket hos konstföreningar och på olika hotell men även på ett antal gallerier i Malmö och Lund.

”Angel”.

Birgitta har sin ateljé i huset där hon bor. Där lägger hon sina collage och har även gjort tryck på tyger till en modeshow. Datorn, som är hennes viktigaste arbetsredskap, har hon på behörigt avstånd från både färger och annat material. Birgittas digitala popkonst har fått hyllningar runt om i Sverige, men även utomlands.

– Det är väldigt kul att träffa och höra ifrån folk som gillar och uppskattar min konst. Många berättar om att de känner sig gladare och att mina tavlor kan lyfta ett helt rum. Jag får ofta höra att det är fina färger och att beresta människor känner igen sig i motiven. Vissa har kallat mina tavlor för ”känsloskapande popkonst” som återskapar nostalgiska minnen.

Läs mer om Birgitta Wärdal och se fler av hennes tavlor på Svenska Konstnärers sida.

Du kan även kontakta henne direkt på birgitta@scanavi.com

”Deluxe moviestars”.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!