en-blandning-av-saellskapsresan-och-snowroller-feelgood-mats-slaepper-nytt

Feelgood-Mats släpper ny succébok

För ett år sedan kom författaren Mats Edblad ut med sin första bok i serien om Lennart Bengtsson, och fick lysande recensioner från hela feelgood-Sverige. I början av juni kommer så äntligen uppföljaren, där läsarna får följa med in i ett DJUPT äventyr.

I början av sommaren är den långa väntan över. Förutom att alla soldyrkare på allvar kan börja se fram emot semestertider så släpps den efterlängtade boken som många kommer avnjuta i hängmattan, på campingplatsen eller vid strandkanten. Författaren Mats Edblads andra bok, ”Bengtsson och Dahl går på djupet”, återfinns i bokhandeln i början av juni.

– Feelgood är den genre som jag verkligen fastnat för. Syftet med mina böcker är att skapa en varm känsla, där mina berättelser lyser upp vardagen samtidigt som många av läsarna kommer känna igen sig själva i karaktärerna. Det blir en kontrast mellan enkla figurer och storslagna projekt som mynnar ut i en trevlig och humoristisk story, säger Mats Edblad.

Mats Edblad kommer ursprungligen från lilla Skorped i Ångermanland. Efter ungdomsåren i de norrländska vidderna, flyttade han ned till Stockholmstrakten och bor nu i Solna. Utöver sitt författarskap, jobbar Mats även med IT-frågor. Om dagarna ”knackas det Cobol-kod” och han har varit involverad i flertalet stora projekt som rör bland annat bankvärlden.

MatsEdblad2

Steget från IT-guru till författare är stort. När kom du i kontakt med författarskapet för första gången?

– Jag har rest runt i världen en hel del, och vid något tillfälle fick jag en idé om att jag ville börja skriva resereportage. Jag hoppade på en reportagekurs på Ordfront för knappt fyra år sedan, och upptäckte då att det finns vissa likheter mellan reportage- och bokskrivande. Efter kursen började jag spåna vidare, och idén till första boken kom i en rulltrappa när jag var på väg till jobbet.

Här kan du beställa Mats Edblads böcker.

Du påbörjade skrivandet av den första boken ”Det är jag som är Lennart” när du var i Thailand vintern 2013. Vad handlar den om?

– Den handlar om en man som heter Lennart Evert Bengtsson. Han är en man i sina bästa år, tycker han själv iallafall, men en dag råkar han ut för en olycka och hamnar på sjukhus. Där börjar han drömma konstiga drömmar, och efter att ha blivit utskriven tar han chansen att uppfylla en av dem. Det är en riktig feelgood-bok som utspelar sig i Huvudsta och andra delar av världen.

Din första bok fick väldigt fina recensioner. Och nu kommer du ut med uppföljaren ”Bengtsson och Dahl går på djupet”. Vad kan läsaren förvänta sig att Lennart hittar på den här gången?

– Han och hans vapendragare Bo Dahl blir indragna i ett helt nytt projekt. Jag vill inte avslöja för mycket, men det handlar om en marin fordonsexport från Sverige till ett land som inte angränsar till något hav. Frågan är om det svenska kvalitetsstålet håller tätt, och om Bengtsson och Dahl kommer fram till slutdestinationen. Jag kan säga så mycket som att berättelsen innehåller åtminstone en sjujäkla smäll…

Matsedblad1

Du beskriver dina böcker med ordet feel-good. Hur översätter du det till mer direkt svenska?

– Då skulle jag vilja citera författaren Annika Estassy, som beskriver feelgood på följande sätt:

”För mig är feelgood berättelser som lyser upp min vardag, räddar mig undan nervsammanbrott och får mig att vilja bli en bättre människa. Bra feelgood gör att jag identifierar mig med karaktärerna och deras livssituation. Jag känns sympati och empati och lär mig någonting om livet. Att läsa bra feelgood är trösterikt.”

Mats Edblads andra bok är på cirka 200 sidor och är, enligt författaren själv, oerhört lättläst. Man behöver heller inte ha läst första boken för att kunna hänga med i uppföljaren, som finns att köpa i bokhandeln i början av juni.

Så här beskriver förlagets lektör boken ”Bengtsson och Dahl går på djupet”:

”Som läsare följer man gärna Lennart och hans kompanjon på vidare strapatser. Man känner igen karaktärerna från första boken och kontrasten mellan de enkla figurerna. De storslagna projekten duon blir inblandade i, blir till den trevliga och humoristiska berättelse som boken de faktum är. Tillsammans med Bosse hamnar Lennart återigen i händelsernas centrum, som mynnar ut i många dråpliga situationer.”

Läs mer om författaren Mats Edblad.

Beställ Mats Edblads böcker.

Här hittar du hans författarsida på Facebook.

Mats Edblad är även medlem i nätverket Stockholmsförfattarna.

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!