famous-fools-2

Famous Fools: ”Tatuerandet tillhör alla…”

För Fredrik Nevshall, ägare till hyllade Famous Fools i Eslöv, har tatuerandet inneburit en personlig resa med ett stort antal möten med människor. Under de senaste tio åren har han också upplevt kraftigt förändrade attityder kring tatueringar.
– Tatueringar tillhör inte längre en särskild grupp och är inget som pekar på en viss slags personlighet, säger Fredrik Nevshall.

Ni har kunder från Eslöv och stora delar av Skåne. Ser ni ett ökat intresse för tatueringar?
– Ja, det är ingen hejd på det, det är full fart även i en liten stad som Eslöv. Det var inget jag hade kunnat föreställa mig och det är riktigt häftigt! Nu sitter vi två stycken här – jag och min kollega Måns.

Du började i 20-årsåldern som lärling på en studio i utkanten av Malmö och etablerade senare Famous Fools i Eslöv. Kommer du att återvända till Malmö?
– Jag ser det som en fördel att ligga där vi gör. Det finns ingen annan etablerad studio i Eslöv, vi trivs här och istället för att vi flyttar på oss tar folk sig till oss numera.

Hur hittar människor inspiration till en tatuering och vad skapar nöjda kunder?
– Folk är exponerade för massor av olika stilar genom exempelvis Instagram, Facebook och Pinterest; det finns mycket som de hittar som de inte visste existerade. När kändisar gör något nytt och det sprids i sociala medier kommer det många andra som vill ha likadana tatueringar. En tatuering är inte längre bara en dödskalle eller en ros, vilket är positivt för oss tatuerare eftersom vi kan göra mycket mer än så.
– Nöjda kunder skapas framförallt genom att de tycker att vårt arbete är bra. Men även allt runt omkring som känslan i studion och personkemin är viktig. Det gäller att försöka möta kunderna där de är och att vägleda dem på ett professionellt sätt.

Ni har en avslappnad stämning hos er med musik, en hel del prat och samtidigt långa sittningar i upp till sex timmar. Vad har det betytt för dig personligen att arbeta så nära så många människor?
– Det är väldigt utvecklande. Från att jag kom in i tatueringsvärlden har jag förändrats jättemycket som människa och även sett andra människor växa. Det blir många historier och personer från många olika bakgrunder som kommer hit. Efter några sittningar öppnar folk upp och många som kommer är lika mycket vänner som kunder. Sedan finns det de som bara sitter och är tysta. Det är helt okej det också; man kan nästan säga att en tatuering blir ett sätt att få vara ifred.
– Alla växer vi upp med fördomar, för mig har arbetet givit en större bild av olika människor. Även om det är ett ytligt arbete kommer insidan fram, och fördomar utvecklas till nyfikenhet.

famous 3

 

Som tatuerare har du utvecklat ditt hantverk under många år. Går det att mäta ens egen utveckling?
– Man blir lätt blind i vardagen och har svårt att faktiskt se den egna utvecklingen. Men som tur var fick jag ganska tidigt tipset att spara allt jag tecknade. Ibland tar jag upp portfolion med gamla teckningar och då ser man att… shit jag har utvecklats en hel del. Vi har väldigt nöjda kunder men man vill alltid utveckla sig.

Vad bör man tänka på vid sin första tatuering?
– Lyssna inte för mycket på vad andra tycker vad det gäller motiv och vänd dig till en professionell tatuerare med en portfolio på Internet som har en stil man gillar.
– I storstäder är det mer nischat, i en mindre stad är det viktigt för en tatuerare att vara mångsidig.

Läs mer om Famous Fools

famouslogga


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!