Entreprenören hittade rätt i Spanska turistparadiset ”Mina kunder är min butik”

Alexandra Westman åkte ner till Spanien för att söka sina rötter. Nu expanderar hon smyckesverksamheten som blivit ett nav i turistparadiset Peníscola.

– Jag hittade hem och stannade kvar, säger Alexandra Westman.

 

Amber Boutique Jewellery är en självklar mötesplats i Peníscola. Hur skulle du beskriva butiken?

– Amber Boutique Jewellery är en smyckesbutik som jag driver helt själv och som besöks av turister från hela världen. Jag jobbar mycket med fransmän som kommer hit i grupper och många kunder kommer från Australien, Kina och Hongkong. Utöver det har jag många stamkunder som gör det väldigt roligt att gå till jobbet. Det har blivit en andra familj, och även om de inte alltid handlar så tittar de ofta förbi för att ses. Mina kunder är min butik!

Vad är de framförallt intresserade av för smycken?

– Vi har silver, Swarovski-kristaller och en hel del bärnsten. Många vill köpa bärnsten här i Peníscola. Jag har också, sedan flera år tillbaka, egen smyckestillverkning.

– Största delen av mina kollektioner består av italienska designers och att jag besöker bland annat Vicenzaoro-mässan varje år som är en av dem största smyckesmässorna i världen.

[vc_btn style=”classic” shape=”rounded” color=”danger” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.sometag.com/account/amberboutiquejewellery/4794112065/||target:%20_blank|” title=”Se Instagram”]

Berätta om dina band till Peníscola och din flytt till Spanien. 

– Efter studenten tog jag en time-out innan jag skulle studera vidare på Stockholms universitet, och eftersom jag växt upp utan min pappa bestämde jag mig för att åka ner till Teneriffa för att se var mitt mörka hår och temperament kommer ifrån. I Spanien har jag massor av farbröder, kusiner och farmor och farfar.

– Jag började jobba i köken på olika restauranger eftersom jag inte kunde ett ord spanska. Jag kombinerade jobb och plugg, och efter några månader lärde jag mig språket och sökte jobb i en smyckesaffär. Jag har alltid haft ett intresse för smycken och det var något jag ville prova på.

–Där och då började något nytt för mig och precis som allting annat i mitt liv blir ingenting som planerat. Idag är det mycket jobb i mitt liv, men Peníscola är mysigt och ett perfekt ställe för ungarna att växa upp på. Jag hittade hem och stannade kvar

Vad var det som fick dig att starta eget till sist?

– Jobbet i smyckesbutiken lärde mig en hel del. Jag följde med på mässor världen över och jag försökte hela tiden lära mig så mycket som möjligt om branschen.

– När jag hade lärt mig marknaden och var kunnig nog så bestämde jag mig för att satsa. Jag tror att det är just när man säljer en produkt eller tjänst som man är stolt över och faktiskt själv skulle köpa som man kan skapa en kundkrets. Det finns idag en tillit mellan mig och mina kunder som har tagit mig tio år att bygga upp och de vet att de köper kvalitét. 80% av mina kunder är återkommande.

– Utöver den växande erfarenheten från branschen har min mamma alltid har stöttat mig. Stödet från familjen är otroligt viktigt för att våga och orka!

 

[vc_btn style=”classic” shape=”rounded” color=”danger” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.sometag.com/account/amberboutiquejewellery/4794112065/||target:%20_blank|” title=”Se Instagram”]

 

Vad har du mer för tips till andra för att lyckas inom branschen?

– Att utbilda sig är otroligt viktigt men det allra viktigaste är din personliga erfarenhet på marknaden. Den tar dig väldigt långt i den här branschen. Det handlar om att skapa relationer –  inte bara till dina kunder men även till dina säljare.

– Och sedan att man vågar satsa. Man ska inte gå och vänta; inte vänta med barn eller tills man får jobb etcetera – gå på magkänslan! Sedan ska man ha tålamod – så som för dem flesta tog det mig några år att få igång mitt företag.

Din man har även en butik i Peníscola. Hur har ni tänkt kring fortsatt expansion?

– Vi funderar på att expandera smyckesbutiken till andra städer eftersom den går så bra. Gärna inom två år och gärna längre söderut i Spanien. Vi har redan varit aktiva med att leta i två år, men krisen träffade Spanien väldigt hårt och vi måste hitta en rimlig hyra och det är lätt att bli lurad.

 

[vc_btn style=”classic” shape=”rounded” color=”danger” align=”center” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.sometag.com/account/amberboutiquejewellery/4794112065/||target:%20_blank|” title=”Se Instagram”]

Var hittar du den största motivationen som entreprenör idag?

– Omsättning och försäljning är givetvis en stor del när man driver ett företag, men jag är framförallt tacksam över den uppskattning jag får. Jag älskar mitt jobb och bonusen är mina stamkunder som gör min affär till den butik Amber boutique är idag.

Alexandra Westman

 

@amberboutiquejewellery

Läs mer på Facebook

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!