daerfoer-ska-du-traena-infoer-en-svensk-klassiker-med-jobbet

En Svensk Klassiker i kroppen och i huvudet

När fler kommer till jobbet i träningskläder tydliggörs också kopplingen mellan fysisk aktivitet, mental styrka och prestation. Coachen Jannica Wahlund anlitas idag av en rad företag och privatpersoner.
– Prestation är någonting vi måste vara förberedda på. När vi tränar så tränar vi också huvudet, säger Jannica Wahlund på JanCan AB.

Du arbetar både med företag och privatpersoner, hur motiverar du dina klienter till att börja träna?

– Det främsta är att få dem att koppla ihop fysisk hälsa med mental styrka. Om de förstår och framförallt upplever att träningen blir en nyckel till välmående och ökad prestationsförmåga så är det ett enkelt val.

– Vi jobbar med ett antal inriktade frågeställningar för att öka självkännedomen och för att nå balans på jobbet och i livet utanför jobbet. När vi skapat insikt om träning och når resultat som att exempelvis promenader övergår till löpning så växer vi med det. Det gör att vår hjärna får jobba och må bra.

Hur är träning kopplad till hur vi presterar i yrkeslivet?

– Mycket av vår mentala styrka bygger på hur vi mår fysiskt, och vår kondition är kopplad till hur vi presterar. Att ägna oss åt fysisk aktivitet innebär att vi tränar oss på prestation och det hjälper oss att vara mentalt starka i andra sammanhang.

– Vi måste hela tiden jobba med vår mentala styrka. Mår vi mår dåligt så är det lätt att fastna i en nedåtgående spiral och får du en uppgift att exempelvis driva ett projekt måste du vara förberedd. Att träna är ett sätt att förbereda sig inför presterande vare sig det är fysiskt eller mentalt.

Vad är utmärkande när du har en träningsgrupp från ett enskilt företag och vad möter du för motstånd?

– Företag ska fundera på att de faktiskt kan utmana varandra utanför jobbet. Genom träning så skapar vi kreativitet, energi och lust – träning kan tända den rätta gnistan som gör att grupper vågar anta utmaningar tillsammans, även när de är tillbaka på jobbet. Jag tror på att tränar vi så blir vi mer kreativa och många har lättare att inse att de inte behöver ha tråkigt i arbetslivet. När jag ser grupper flytta sig utanför sin komfortzon vet jag att det skapar en otrolig sammanhållning.

– I början finns det alltid en del ovana och motstånd. Men med insikt, kunskap och nya referenspunkter kan vi utmana detta. Jag jobbar mycket med det som kallas mognadstrappa där de aktuella läget bedöms, vilket är något jag använder mig av både för företagens organisationer, grupper och individer. Det gör det enkelt att se framstegen.

Du har tidigare fått erbjudande om att leda ett företag genom en svensk klassiker. Kommer detta att bli verklighet framöver?
– Det vore otroligt kul att få leda en företagsgrupp genom en svensk klassiker och det är ett koncept jag jobbar vidare kring för att det ska bli verklighet. Det kan gärna vara flera företag som utmanar varandra. Jag tror mycket på att knyta kontakter och att lära känna varandra i löpspåret eller i simbassängen. Man bygger upp förtroende för varandra och många affärer görs i tränings- och tävlingssammanhang.

Hur stor skulle en sådan grupp vara och vad ingår under en sådan period?

– Minst 10 och max 20 deltagare; jag ser hellre att det är genomförbart som en grupp, men det faller inte på det. Vi gör ett upplägg och går igenom förberedelser och olika tester var vi ligger till. Fokus kommer ligga både individuellt och gruppmässigt.

– I nuläget arbetar jag med RUSK (Rörlighet Uthållighet Styrka Kondition) i grupp. Det är i 10 omgångar och normalt är vi utomhus. Det handlar mycket om rörlighet och styrka utan verktyg och utifrån våra egna förutsättningar.

– Under omgång 1 och 2 bygger vi upp en stabilitet, sedan lägger vi på mer belastning och kan se tydlig förbättring hos flera från start till sista tillfälle.

traningjancan2

Du har en elitidrottsbakgrund och har själv tagit dig igenom tuffa utmaningar i livet. Vad tar du med dig från detta?

– Det har stärkt mig i min övertygelse att fysisk aktivitet skapar välmående och balans i livet. Fysisk aktivitet och träning handlar om vårt välmående. Vi har kommit ganska långt i Sverige men vi måste alltid påminna oss om hur viktigt det är att förbereda sig mentalt och fysiskt. Fysisk aktivitet, prestationsförmåga, välmående och mental styrka hänger ihop.

 

Företagscoachen Jannica Wahlund är tidigare elitspelare i vattenpolo och ägnar sig bland annat åt löpning, simning, cykling och skidåkning. Läs mer och boka här

site_logo

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!