En lyckad chefsrekrytering

Dags att hitta en ny chef? När man rekryterar är det inte endast erfarenheten som finns på cv:t och referenserna som avgör, utan också egenskaper som drivkraft, personlighet och kompetens. Ju högre chefspositionen är, desto viktigare är det att se hela bilden. Det finns många olika sätt att ta reda på vilka egenskaper en chef bör ha. Dessa metoder har utvecklats av HR-firmor och psykologer. Det viktiga är att kunna se vilka av dessa egenskaper som har störst betydelse.

Ett företag där medarbetarna känner sig sedda, engagerade och uppskattade har goda förutsättningar för att lyckas. Desto svårare är det att finna den magiska formeln som gör att arbetsplatsen är trivsam och skapar goda resultat. Vid en chefsrekrytering bör man se närmare på vilka nyckelegenskaper och personlighetsdrag som gör att individen är mest lämplig. Det är ingen lätt uppgift att engagera en hel organisation. Om man analyserar kompetens, erfarenhet, personlighet och inre drivkrafter upptäcker man brister i ledarskapet tidigare.

En skicklig chef kan dela med sig av båda sina vinster och misslyckande

Självklart är det viktigt för en chef att ha rätt kompetens och kunskapsnivå, detta bör uppgå till 50 %. En ansvarsfull ledare som inte är rädd för att ta beslut och kan resonera i komplexa ärenden är viktigt. Att tänka nytt, när man kört fast är också en bra egenskap. Under intervjutillfället bör kandidaten kunna styrka tillfällen när den drev igenom förändringar och även berätta om misslyckanden och eventuella tillkortakommanden. Det är en merit att ha lett sina medarbetare genom en kris.

Interimchefen får vara beredd på en tuffare men också friare roll

Kompetens och erfarenhet i all ära, men en annan viktig grundpelare är individens personlighet och inre drivkrafter. Personligheten är avgörande för hur personen tacklar en chefsroll. Är personen beredd att ta risker och drivs den av prestation? Kan den bibehålla ett engagemang och nyfikenhet trots att det ibland är tungt? Om personen välkomnar förändring, kan den med stor sannolikhet passa som interimschef. Uppdraget är tuffare då man inte har någon smekmånad, samtidigt som man har en friare roll.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!