En bild säger mer än tusen ord – nu går det att få både och tack vare bokvikaren Gunilla Aronssons hantverk

Vad har Zlatan, Elvis och Marilyn Monroe gemensamt?! Jo, alla har blivit porträtterade av bokvikaren Gunilla Aronsson. Förutom kända ansikten består hennes konsthantverk bland annat av kärleksfulla meddelanden och viktiga uppmaningar:

– Det är hur mysigt som helst när jag kommit igång och sitter i min egna bubbla. Det är en lång och rolig process, bland kan ett bokvik ta mer än 14 timmars arbete. Jag brukar säga att man behöver tid, tålamod och kaffe!!

Inget ansikte är för svårt och inget meddelande för komplicerat. Gunilla Aronsson ställs inför nya utmaningar varje dag när hon får göra det hon älskar mest – konsthantverket bokvikeri. Hon tar gärna emot besök i sin vikarverkstad men är även med på olika marknader och utställningar. Närmast i tiden väntar en påskutställning på Galleri Carla i Bjärnum dit besökarna är välkomna för att ta del av såväl kända ansikten som trevliga meddelanden – i form av vikta böcker.

Gunilla Aronsson har alltid varit sitt Skåne trogen. Uppväxt på en lantlig gård, som ett av fyra syskon, präglades barndomen av mycket sång och dans. Flera av hennes bröder spelade olika instrument och på somrarna fick syskonskaran uppträda på scenen i Folkets Park i Vittsjö. Tack vare sin mamma blev Gunilla även introducerad för textil- och målerikonstens värld.

– Det fanns en speciell aura kring min mamma och det mesta hon gjorde frambringade en wow-känsla hos mig. Hon kunde virka, sticka och måla tavlor – och det var verkligen tack vare henne som jag blev intresserad av olika sätt att uttrycka mig.

Läs mer om Gunilla Aronsson och hennes bokvik här

Gunilla Aronsson

Trots konstnärlig uppmuntran hemifrån valde Gunilla en mer ”säker” yrkesbana. Arbete som vårdbiträde och lärarvikarie blev det under 20 års tid, och därefter jobb som lokalvårdare på Ica Supermarket samt ansvar för kyrkans barntimme där bland annat pyssel och bakning står på programmet.

Hur kom du i kontakt med bokvikeriet Gunilla?

– Jo, det var en kompis till mig som berättade att hon hade börjat bokvika. Jag tyckte det lät intressant och eftersom jag hade mycket böcker hemma så provade jag. Och jag blev biten nästan direkt…

– Först utgick jag från färdiga mönster som fanns på webben men ganska snart så började jag experimentera fram mina egna mönster. Nu kan jag göra nästan vad som helst.

Kärlek i bokformat

Marilyn Monroe

Förutom positiva uppmaningar och kärleksbudskap så består dina bokvik av kända ansikten. Berätta.

– Ja, jag inspireras mycket av musik och film – vilket tydligt syns i mitt hantverk. När jag gör porträtt så blir det ofta kändisporträtt som exempelvis Elvis, Marilyn Monroe och John Lennon.

– Om man ska nämna några mer nutida kändisar som ingått i mina bokvik så är David Bowie, Zlatan Ibrahimovic och Avicii återkommande porträtt. Den sistnämnda är jag ett stort fan av… Sorgligt att han var tvungen att lämna oss så tidigt.

– Det är hur mysigt som helst när jag kommit igång och sitter i min egna bubbla. Det är en lång och rolig process, bland kan ett bokvik ta mer än 14 timmars arbete. Jag brukar säga att man behöver tid, tålamod och KAFFE!!

Gunilla Aronsson står med jämna mellanrum på olika mässor runt om i landet. Det går naturligtvis även utmärkt att kontakta henne direkt på Facebook, Instagram eller via mejl för att lägga sin specialbeställning. Kostnaden ligger på runt 600 kr, men beror delvis på hur tjock boken är och hur många sidor som ska vikas. Ungefär en veckas leveranstid per beställd bok är att räkna med. På Gunillas hemsida finns även en webbutik där det går att hitta färdiga bokvik till salu.

Närmast i tiden väntar en påskutställning på Galleri Carla i Bjärnum dit besökarna är välkomna för att ta del av såväl kända ansikten som trevliga meddelanden – i form av vikta böcker.

Läs mer om Gunilla Aronsson och hennes bokvik här

Följ Gunilla Aronsson på Facebook och på Instagram

Kontakta Gunilla på mejl för frågor och beställning

Länk till Gunillas intervju i P4 Kristianstad

Världens starkaste björn

Halloween-tema


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!