EFTER MOTORCYKELOLYCKAN BLEV YOGA VÄGEN TILLBAKA FÖR LISA HANSSON – IDAG HJÄLPER HON MÄNNISKOR ATT HITTA SITT VÄRDE

Omslagsbild: Lisa Hansson, fotograf: Ante Skaulu

 

Lisa Hansson utövar yoga och massage på sitt företag Maitri Movement. Hon är även medgrundare till det kvinnliga nätverket Spira Connect och anordnar retreats och utlandsresor i hälsans tecken genom Aktiv Rörelse. Nu väntar en spännande resa till Kenya för Aktiv Rörelse och fler inspirerande föreläsare för Spira Connect.

 

Det har nu gått över sju år sedan Lisa Hansson skadade sig allvarligt i en motorcykelolycka. Hon sjukskrevs under flera års tid från intensivvården och akutsjukvården där hon arbetade som sjuksköterska. Under sjukskrivningen och i rehabiliteringen blev yoga och mindfulness otroligt betydelsefulla verktyg för henne att hitta tillbaka.

— Efter olyckan kunde jag inte återgå till mitt tidigare arbete. Det har varit en långdragen process för mig – allt från att lära mig gå och stå igen, upprepade operationer, konstant smärta till samtida förluster av nära och kära. Efter olyckan har jag fått jobba mycket med acceptans och lärt mig att bli mer vänligt sinnad till allt jag varit med om. Livet är fyllt av toppar och dalar och det gäller att göra det bästa av det!

— Många år senare fick jag istället möjligheten att starta upp mitt eget företag. Jag har insett att alla motgångar och förluster har bidragit till den personen jag är idag och där jag befinner mig just nu.

 

Lisa Hansson, fotograf: Ante Skaulu

 

Hur kändes det att starta eget?

— Till en början var det skrämmande, men också väldigt spännande att få prova på att stå helt på egna ben. Det har varit en mycket lärorik och utvecklade resa för mig!

Hur gick det till när du själv blev yogainstruktör? 

— Det var faktiskt så fantastiskt som att jag vann biljetter till en stor yogamässa som heter Yogagames och ligger i Göteborg. Jag åkte iväg dit på kryckor och i en av utställarmontrarna (Global Yoga) kunde man delta i en tävling där man skulle skriva i deras gästbok vad yoga betyder för en själv. Jag skrev helt och hållet från hjärtat vad yoga hade för betydelse för mig i mitt liv. Efter några veckor fick jag veta att jag vunnit en valfri yogautbildning.

Vad hände sedan?

— Jag gick utbildningen till yogainstruktör för min egen del och hade inga som helst planer på att själv börja undervisa i yoga. Så småningom höll jag i en del yogaklasser och tyckte det gav mig så oerhört mycket i min egen utveckling. Jag känner hela tiden att om jag kan inspirera någon annan människa så har jag verkligen hittat mitt syfte.

— Förutom de klasser jag håller i yogastudion Holy Heart i Gällivare har jag även haft yogaklasser ute på en av högstadieskolorna och håller även kurser i barnyoga. Jag tycker att det är otroligt viktigt att introducera yoga för barn och ungdomar. Generellt sett har de svårt att vara stilla och måste hela tiden vara igång. Sociala medier och det att man ständigt måste vara uppkopplad, påkopplad och nåbar tror jag bidrar till detta och skapar stress för barnen redan i tidig ålder.

— Jag erbjuder även privatsessioner i yoga, som är behovsanpassad för individen.

— Jag har dessutom planer på att starta upp med SUP-yoga och paddling. SUP står för ”Stand Up Paddleboarding” och i den yogaformen står man på en bräda, som påminner om en surfbräda, ute i vattnet. Vattnets rörelser gör så att man måste använda hela kroppen och för att hålla balansen kan man inte tänka på annat samtidigt. Man måste fokusera. Naturupplevelsen bidrar också till en skön upplevelse för både själ och sinne.

Vilken betydelse har yoga haft för dig? 

— Yoga har haft en enormt stor betydelse för mig! Redan innan olyckan hade jag provat på yoga, men prioriterade dans och annan träning då. När jag skadade mig insåg jag att yogan kunde hjälpa mig att återfå rörligheten, men den hjälpte mig hantera smärtan också. I början använde jag yogan som ett slags redskap eller verktyg under själva läkningsprocessen, men insåg att den har så många fler positiva effekter för både kropp, sinne och välmående.

— Yogan har givit mig en helt ny kroppskännedom och den hjälper mig att vara i nuet och att hitta in i andetagen. Yogan har även bidragit till att jag blivit mer snäll och ödmjuk gentemot mig själv och det är nog en av de största vinsterna.

 

Lisa Hansson, Stora Sjöfallet, fotograf: Ante
Skaulu

 

Vad handlar yoga om för dig? 

— För mig handlar yoga om hur jag lever mitt liv och inte bara vad jag gör med min kropp. För mig handlar yoga mycket om att vara närvarande i stunden.

 

 

Läs mer på Maitri Movement

 

 

Lisa Hansson, fotograf: Ante Skaulu

 

Lisa Hanssons lokal

 

Förutom yoga erbjuder du även olika typer av massage?

— Yogan går in i massagen eftersom det krävs att jag är helt och fullt närvarande i det jag gör och i personen jag masserar. Mitt företag heter Maitri Movement och för mig handlar det om att praktisera betydelsen av ”Maitri” – att ge vänlighet och kärlek genom mina händer. Både Lomi-Lomi Hawaiimassage och YinYoga massageterapi går in på djupet och tillåter energi att flöda fritt i kroppen.

Förutom yoga utbildar du även företag och privatpersoner i Hjärt- och Lungräddning? 

— Ja det gör jag. Jag utbildar företag och privatpersoner i hjärt- och lungräddning. Jag önskar att ALLA människor, såväl unga som gamla, skall kunna det. Det skulle rädda fler liv. Det är viktigt att känna sig trygg i att veta hur man skall agera i en akut situation. Det är egentligen inte svårt utan genom kurserna kan jag föra kunskapen vidare så att fler människor vågar och kan agera när det verkligen behövs!

Vad är din vision med Maitri Movement?

— Min intention är att dela med mig av mina erfarenheter och allt jag lär mig. Jag vill ge verktyg som jag själv fått och inser att allt jag gör går in i varandra. Jag var tidigare en högt presterande människa och var aldrig riktigt nöjd med det jag åstadkom och skapade. Under resans gång har jag mer och mer börjat hitta mitt eget värde och jag är övertygad om att mycket har med yogan att göra.

 

Saltoluokta, fotograf: Ante Skaulu

 

— Min logga för Maitri Movement står för att hitta sina rötter, att känna förankring och stabilitet även när det blåser som hårdast. Genom att hitta sina rötter kan man bygga en stark stomme där man sedan kan blomma ut och nå sin fulla potential. Lotusblomman i loggan symboliserar att ta sig upp ur dyn för att så småningom blomma ut till den vackraste blomman. Evighetstecknet står för att detta är en ständigt pågående resa. Hjärtat symboliserar den ovillkorliga kärleken till oss själva, våra nära och kära och till allt levande omkring oss. Cirkeln som omsluter loggan symboliserar att alla har vi vår egen resa, men i grund och botten är vi ändå rätt så lika. När vi inser detta kan vi låta oss själva, och varandra, vara just den personen vi är ämnade att vara.

 

Läs mer om Maitri Movement på Facebook

 

 

 

Vill du berätta om produkterna du säljer? 

— Jag syr upp ögonkuddar som jag kallar för ”mirakelkuddar”. Idén till detta uppkom när jag var sjukskriven och skulle köpa julklappar och tänkte istället att jag kunde sy ögonkuddar att ge bort till mina vänner. Ögonkuddarna blev omtyckta och det hela utvecklades till att jag började sy upp ett gäng till yogastudion. Efterfrågan blev större och nu har jag fått beställningar från olika yogastudios och återförsäljare i hela landet. Förutom ögonkuddarna säljer jag även ekologiska hudvårdsprodukter och yogatillbehör.

Du är medgrundare till Spira Connect, vad är det? 

— Spira Connect är ett kvinnligt nätverk som jag grundade tillsammans med två andra kvinnor, Petra Åhl och Katarina Larsson. Idéen med nätverket är att det ska hjälpa människor att hitta sin kreativitet och utvecklas utifrån sina egna unika förmågor och genom samvaron i nätverket. Vi vill att nätverket ska vara öppet för alla kvinnor och vi vill inspirera alla att växa som personer och därmed kunna nå sin fulla potential.

— Vi har även en event-del, Spira Event, där vi arrangerar föreläsningar för allmänheten och hade nyligen en mycket uppskattad föreläsning av Daniel Mendoza. Vi kommer att få fler inspirerande föreläsare under året, bl.a. Cath Blomkvist och Mia Törnblom.

 

Grundarna Lisa Hansson, Katarina Larsson och Petra Åhl, fotograf: Amanda Matti

 

 

Läs mer om Spira Connect på Hemsidan

Läs mer om Daniel Mendoza på Danielmendoza.se

 

 

Har du några andra projekt på gång?

— Jag och en kvinna som heter Anna-Karin Olofsson Niemi har startat upp Aktiv Rörelse.

Vad är Aktiv Rörelse?

— Vi jobbar med hälsa och välmående i olika former, både utifrån det inre och det yttre. Förra hösten anordnade vi en Må Bra-mässa uppe i Kiruna med ett 40-tal medverkande företag, föreläsningar och massor av träningspass för att inspirera både till eftertanke, rörelse och stillhet. Vi arrangerade även en resa till Kreta i Grekland för ett gäng kvinnor där fokus uteslutande var att må bra, med yoga och olika former av träning som grund.

 

Aktiv Rörelse

 

Yoga i soluppgången på stranden

 

— Detta blev oerhört omtyckt och nu planerar vi ett retreat i Killinge samt en resa till Kenya. I Kenya startar vi med safari i Lake Nakuru och Masai Mara. Vi ska vara mitt ute i den orörda naturen och ta in alla intryck och meditera på savannerna bland djuren och därefter avsluta med en vecka vid havet med träning, yoga och olika övningar för personlig utveckling.

 

 

Läs om Aktiv Rörelse på Facebook

Läs mer om Aktiv Rörelse på Hemsidan

 

 

 

 

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!