Efter en livstid av hårt slit — nu blomstrar karriären som aldrig förr

Bakning och sälj, det är de två mest centrala bitarna i Catharina Engholms arbetsliv. Nu 79 år ung  blomstrar hennes business som aldrig förr. Tack vare en klassisk italiensk delikatess.
— Leif Mannerström säger att det är den bästa ost han har ätit, berättar Catharina.

Catharina Engholm växte upp i ett gammalt värdshus i utkanten av Uppsala. Redan som barn visade hon stor talang för att sälja, när hon sprang runt utanför Eklundshovsparken och lekte affär med vännerna och försökte sälja olika saker till dem. Även matlagning och bakning låg tidigt Catharina varmt om hjärtat och efter gymnasiet utbildade hon sig till hushållslärare.
— Mina två stora intressen har alltid varit att sälja och att stå i köket. Ända sen jag var liten har jag tillverkat saker som jag sålt. Det har varit allt från mjöl till ankor som vi födde upp och slaktade på en gård där jag bodde senare, säger hon.

Efter fem års studier gick flyttlasset till Skåne och där gifte Catharina sig med en lantbrukare. Hon arbetade sedan i över 30 år som hushållslärare på särskolan i Helsingborg.
— Jag måste gjort ett gott intryck på eleverna för de kommer fram till mig nu när de har blivit vuxna och minns den roliga tiden vi hade i skolan, berättar hon.

Catharina flyttade sedan till Mjöhult utanför Höganäs där hennes bakintresse präglade tillvaron utanför arbetstid. Framför allt började hon baka knäckebröd till jul- och påsk. När en av hennes söner berättade att han aldrig smakat något liknande tidigare såg Catharina sin chans att kombinera bakningen med hennes andra stora passion, sälj. Hon fyllde hela sitt gästrum med det unika brödet som hon sedan sålde på en julmarknad på Fredriksdal.
— Knäckebrödet blev snabbt väldigt populärt. Oldsbergs Ost i Höganäs ringde upp mig och ville ha det i sitt sortiment. Det tog inte lång tid innan det var deras bästsäljare. När min man gick bort för tio år sedan blev bakning som terapi för mig. Det hjälpte mig att bearbeta min sorg, säger Catharina.

För drygt 27 år sedan flyttade Catharinas dotter till Italien där hon numera är gift med en mjölkproducent som tillverkar ”Parmesanost”. I den lilla byn Vezzano mellan Parma och Regio Emilia äger de mängder av kor vars mjölk går till produktion av den klassiska italienska parmesanosten, Parmigiano Reggiano.
— I Italien finns det nästan ett mejeri i varje by som gör parmesanost. Med jämna mellanrum går en jury runt och provsmakar ostarna och utser den bästa. Då har vår ost till och med blivit prisad för sina goda kvalitet, säger Catharina.

Läs mer om KullaGourmet

För elva år sedan frågade Catharinas dotter sin mamma om hon kunde börja sälja osten i Sverige.
— Jag beställde hem några ostar och de gick åt direkt. På skolan där jag jobbade tyckte de att ostarna var så goda att de beställde fler med en gång. Redan då fattade jag att det här var värt att satsa på och sedan har det bara rullat på och jag säljer hur mycket som helst, säger Catharina.

Läs mer om KullaGourmet

Verksamheten har fortsatt att växa. Förutom försäljning i hennes gårdsbutik började Catharina åka runt i landet för att berätta om sitt företag KullaGourmet och låta folk smaka på hennes ost. Då har hon till och med lyckats imponera på den absoluta eliten inom matlagningsbranschen.
—En av mina söner träffade Leif Mannerström på en matmässa i Göteborg i våras. Han fick smaka en bit av min ost och sa att det var den godaste parmesanost han någonsin ätit, säger Catharina.

Läs mer om KullaGourmet

Trots sin höga ålder arbetar 79-åriga Catharina hårdare än någonsin och hennes verksamhet blomstrar som aldrig förr. Den exklusiva osten används numera även till att baka parmesanpinnar på, pinnar som har blivit en av KullaGourmets bästsäljare. Catharina siktar på att fortsätta utveckla verksamheten i många år framöver. Så länge hälsan står henne bi.

Läs mer om KullaGourmet

Här finns KullaGourmet i sociala medier:
Facebook
Instagram

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!