Ebba Mary Dahlström har konsten i blodet – hon utgår både från verkligheten och hennes inre själsliv när hon skapar.

I Ebba Mary Dahlströms konst kan man urskilja två olika sätt som hon uttrycker sig på. Det ena är motiv från verkligheten och det andra speglar hennes inre själsliv. När hon avbildar verkligheten blir det mycket motiv av landskap, hus och blommor. Målningarna med inspiration från hennes inre värld tar sig ofta uttryck i symboler och fantasifulla djur.

– Motiv från verkligheten hämtar jag ofta från Gotland, jag blir inspirerad där. Målningarna med utgångspunkt från mitt inre är sånt som bara händer i mitt huvud. Det är mycket fantasifåglar, kroppars själar och andra fantasier. Jag målar gärna rovfåglar, de står för kraften, friheten och oberoendet.

Ebba Mary Dahlström är uppvuxen i Täby, norr om Stockholm. Som tonåring flyttade hon med familjen till Göteborg och gick där på en målarskola. Då upptäckte hon hur mycket hon tycker om att skapa och sökte därför in till Nyckelviksskolan i Stockholm. Hon kom in och flyttade upp till Stockholm igen som tjugoåring. Där gick hon en ettårig högskoleförberedande utbildning inom konst och sedan utbildade hon sig till miljöterapeut på skolan.

– Det var en mycket bra utbildning och vi fick lära oss hur man kunde använda sig av olika material för att öka människors välbefinnande i olika miljöer.

Ebba Mary Dahlström jobbade som miljöterapeut ett par år men bestämde sig senare för att utbilda sig till socionom. Därefter utbildade hon sig vidare till psykoterapeut. Men lusten att skapa fanns alltid hos henne och hon målade mycket vid sidan av arbetet.

– Konsten har alltid varit en otroligt viktig del i mitt liv. Vid 40 års ålder hade jag min första utställning och jag har målat hela mitt vuxna liv. För tio år sedan gick jag ytterligare en utbildning och kan numera kalla mig för bildterapeut. Det passar mig perfekt eftersom det förenar konsten och det psykoterapeutiska.

Ebba Mary har konsten i blodet. Både hennes mamma och farmor var konstnärer och fick henne att börja teckna i tidig ålder.

– Mamma inspirerade mig och mina syskon till att måla och teckna. Jag är mer praktiker än teoretiker, så det passade mig bra. Jag har använt målning och teckning som ett må bra-verktyg för mig själv. Och också som ett verktyg för att få andra människor att må bra, genom mitt jobb som bildterapeut.

Med sin konst vill Ebba Mary Dahlström förmedla värme, kärlek och hoppfullhet. Att man inte ska ge upp.

– Det är något som jag själv har tänkt mycket på under livets gång; att man alltid ska kämpa vidare. Jag vill också dela med mig av det som jag ser.

Ebba Mary har haft en del illustrationsuppdrag genom åren, främst gratulationskort och illustrationer till Socialtjänstens verksamhetsbroschyrer. Hon tar gärna beställningsjobb; hon tycker att det är en rolig utmaning att måla på uppdrag. Men det hon ägnar sig allra mest åt är akvarellmåleri och använder sig gärna av starka färger när hon hon målar.

– Jag använder mig av ganska fräcka färger. Jag kan sitta både hemma och utomhus när jag skapar. Jag kan se något på stan som jag tycker om, sedan går jag tillbaka dit och sätter mig där och målar eller tecknar. Och jag sitter kvar tills jag är klar.

Se mer av Ebba Marys konst på Facebook 

Måleri och tecknade ägnar hon sig åt för att det är lustfyllt och för att glädja andra. Men skapandet har också hjälpt henne när hon har gått igenom tuffa perioder i livet.

– Periodvis har det varit en fråga om överlevnad. Skapandet har hjälpt mig att få ner saker och ting på ett papper och sedan kan jag gå vidare. Jag är väldigt tacksam över att jag har haft konsten som ett verktyg för att bearbeta saker. Jag försvinner, jag stänger av och är bara i nuet.

Inspiration finner hon i allt från platser hon besöker till människor hon möter. Inspirationen når henne också genom yttre och inre bilder.

– Stadskärnor tycker jag mycket om att måla och det är utmanande att upptäcka annorlunda arkitektur. Jag åker till Marocko snart och då tar jag självklart med mig min målarväska. Jag sitter ju ibland hemma och målar vid mitt stora härliga bord, men jag ser hela världen utanför som min ateljé. Det är en annan känsla att måla utomhus. Jag vill hålla det så enkelt som möjligt. Jag har min målarväska med alla mina målarsaker som jag kan ta med mig vart jag än ska.

Följ Ebba Marys arbete på Instagram 

Ebba Mary Dahlström brukar ställa ut sin konst ungefär vart tredje år. Alla utställningar har känts speciella för henne men det finns en som ligger henne särskilt varmt om hjärtat.

– Jag ställde ut tillsammans med mina två systrar på Gotland för ett par år sedan. Förutom våra egna verk ställde vi även ut vår mammas och vår mormors mors målningar. Det blev en väldigt uppskattad utställning. Och det kändes speciellt att få se alla våra verk samlade.

Nu är Ebba Mary Dahlström aktuell med att visa upp sin konst på ett flertal hotell nere i Skåne, genom Rebecca Salomonssons Art Queen.

– Jag tycker att det är en jättekul idé och Rebecca har gjort ett väldigt bra jobb, det ser väldigt fint ut. Det här är första gången någon annan ställer ut mina bilder, innan har jag alltid ordnat mina utställningar själv.

Läs mer om Ebba Mary hos Art Queen.se 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!