duschredskapet-som-kan-revolutionera-varden

Duschredskapet som kan revolutionera vården

Tycker du att det går åt för mycket vatten vid en dusch? Vill du undvika bakterier som samlas i vattenledningar när vattnet ej cirkulerar? Spoldosan hjälper dig och är dessutom uppfinningen som underlättar vardagen för såväl vårdpersonal som patienter.

För nio år sen såg uppfinningen ”spoldosan” dagsljus för första gången. Första idén till spoldosan kom redan några år tidigare, och efter mycket planerande, tillverkade prototyper och snårig byråkrati lyckades den nå marknaden 2008. Uppfinnaren och ägaren till företaget Torso Innovation, Birgitta Olsson, berättar hur idén till spoldosan uppstod.

– Jag kom på idén när jag var på väg hem från jobbet. Jag arbetar inom vården och vi i personalen behövde ett redskap som underlättade vårt jobb, både vid förebyggande genomspolning och när vi duschar patienter. Min första prototyp gjorde jag av en petflaska. Den var väldigt enkel, men principen är att både vattnet och vattendimman fångas upp och förs ner mot golvet.

Torso5

Birgitta Olsson har arbetat inom vården hela sitt vuxna liv. Hennes främsta egenskaper är att hon är envis och analyserande, något som kommit väl till pass inom vårdyrket. Inte minst när hon letat sätt att effektivisera arbetet, och hitta lösningar för att förebygga olika problem som uppstår på arbetsplatsen.

– För mig har en bra arbetsmiljö alltid varit väldigt viktig. Precis som tanken att jag vill underlätta för såväl små barn, som rörelsehindrade personer och äldre människor som av förklarliga skäl har svårt att själva klara av till exempel sin dagliga hygien. Det är vad som driver mig, och spoldosan är verkligen ett verktyg som underlättar i vardagen för väldigt många olika grupper av människor.

Här kan du köpa Spoldosan

Spoldosan är inte enbart något som underlättar vårdpersonalens arbete. Uppfinningen kommer väl till pass inom flera olika områden.

– Det är allmänt känt att vatten är källan till allt liv. Men vatten kan även innebära stor risk för den ”vanliga människan”. Jag anser att det borde finnas mycket mer information om risker med stillastående vatten i våra hem. Några exempel är när människor reser bort från lägenheten, eller inte har besökt sommarstugan på länge. Då är det lätt att det växer till bakterier i ledningarnas stillastående vatten. Detta är även vanligt på hotell som inte lyckas hyra ut alla sina rum eller för alla båtägare som har någon form av vattenledning på sina båtar.

Torso4
Spoldosans förebyggande funktioner bygger på rätt vattentemperaturer efter genomspolning. Man byter ut gammalt stillastående vatten med nytt kallt och nytt hett vatten till termostat. Under tiden man spolar så ska duschhandtaget vara placerat i Spoldosan. I kallt vatten <18⁰ C är det väldigt liten tillväxt. I hett vatten > 60⁰ C dör de flesta bakterier snabbt.

Du säger att stillastående vatten kan innehålla stora faror. Vad innebär detta egentligen?

– Är vattnet stillastående och av gynnsam temperatur (+ 18 graderC till + 45 graderC) kan olika bakterier som exempelvis legionella och mykobakterier föröka sig. Smitta kan då ske antingen genom att människor inandas det förorenade vattnet via aerosol som bildas av duschens strilar. Duschen anses vara en av de vanligaste smittokällorna.

Och detta är något som spoldosan förhindrar?

– Risken för smitta minskar kraftigt eftersom antalet bakterier i duschrummet då reduceras. Spoldosan förenklar genomspolning av stillastående vatten från ledningar, duschslang och duschhuvud och fångar upp och minskar mängden vattendimma ut i duschrummet. Något som dessutom är viktigt för mångas arbetsmiljö eftersom studier har visat att fem minuters genomspolning minskar antalet bakterier.

Torso9

Vilka andra fördelar har spoldosan?

– Personer med funktionshinder och synnedsättning har det betydligt lättare när de vill ta en dusch, och spoldosan fungerar dessutom väldigt bra när personen behöver sitta ned i duschen. Den är även ett väldigt bra ergonomiskt verktyg för personal inom vården då den bland annat skonar ryggen och sparar tid. Dessutom kan man köpa till en sparbricka som finns i tre olika storlekar. Man kan då välja mellan tre, sex eller tolv liter per minut, och det är en väldigt bra och enkel vattenbesparande åtgärd.

Så här säger några av dem som har använt spoldosan:

”Sedan några månader har jag en spoldosa uppsatt på badkarsväggen. Så skönt! Inga vattenfontäner från ett slingrande duschhandtag i badkaret och inga ryggbrytande ställningar när man ska ha tag på det. I stället det är placerat i lagom höjd i sin dosa. Inga obehagliga överraskningar för varmt eller för kallt vatten. Det är lätt att ställa in rätt temperatur genom att känna på strålen med foten. Spoldosan har blivit min tredje arm!”
Ingrid

”Som ergonom och sjukgymnast vet jag att det är viktigt att vi använder våra kroppar på ett sådant sätt att vi inte utsätter dem för onödiga belastningar. Många eller långvariga ogynnsamma kroppsställningar ökar risken att vi skadar oss i det dagliga livet, hemma och på arbetet. Med Spoldosan löser man flera problem och minskar riskerna, samtidigt.”
Ingrid Loved Leg sjukgymnast

”Tycker att det är en toppengrej i duschen när man är rullstolsbunden och inte kan hänga upp duschhandtaget.” ”Skönt att det händer något nytt som underlättar för oss som vill kunna klara oss själva så länge som möjligt.”
Vårdtagarna

Torso11

Läs mer om Spoldosan på Torso Innovations hemsida

Här kan du köpa Spoldosan

Du kan även beställa Spoldosan direkt på Torso Innovations hemsida

Läs mer om legionella och vattenhygien här


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!