Drömstart för banbrytande integrationsprojekt på Malmö Burlöv GK: ”Jag känner bara wow”

INTEGRATION ÄR ÄMNET SOM STÄNDIGT STÅR HÖGST UPP PÅ POLITIKENS DAGORDNING. NU TAR GOLFEN I SÖDRA SVERIGE KRAFTTAG FÖR ATT BIDRA I DEN HETT OMDEBATTERADE FRÅGAN. GENOM ETT NYTT INTEGRATIONSPROJEKT SKA MALMÖ BURLÖV GOLFKLUBB TILLSAMMANS MED SKÅNE GOLFFÖRBUND OCH FLERA ANDRA SKÅNSKA GOLFKLUBBAR FÅ NYANLÄNDA ATT ÄLSKA EN SPORT DE TIDIGARE KNAPPT VISSTE FANNS. 

Siffran på människor som lämnat sitt födelseland för att ta sig till Sverige är enorm. Många eftersom de helt enkelt tvingats ta sitt pick och pack och fly från krig och förföljelse. Alla dem har en sak gemensamt, de behöver integreras i det svenska samhället. Integration handlar om att få en eller flera utomstående personer att känna sig som en del av det svenska samhället. Något som uppstår när personer med olika bakgrund och kultur möts och har ett utbyte med varandra. Inom svensk golf har integrationen länge varit nästintill obefintlig. Men nu ska det bli ändring på detta. I bräschen går Malmö Burlöv Golfklubb som tillsammans med Skånes Golfförbund och flera andra skånska klubbar häromveckan lanserade en storsatsning som saknar motstycke. Integrationsprojektet som innebär att nyanlända ska få hjälp att testa golf har verkligen fått en kickstart och ser ut att gå en ljus framtid tillmötes.
— Det känns skönt att vi är första klubb ut i det här projektet som jag tror kan bli en riktig kioskvältare. Att få träffa folk och göra något kul tillsammans är ett riktigt bra sätt för nyanlända att lära sig våra värderingar och hur vår kultur fungerar. För oss är det också jättekul eftersom kan vi nå en ny publik som aldrig tidigare varit i kontakt med sporten. På sikt är jag övertygad om att det kommer få många fler att tycka om golf, säger Peter Svallin klubbchef på Malmö Burlöv GK.

Den stora satsningen ska göra det enklare för nyanlända immigranter att bli en del av det svenska samhället, genom att spela golf. Redan har flera klubbar blivit en del av detta jätteprojekt. Först ut är den mest lokala klubben i Sveriges tredje största stad. En stad som i många år kämpat oerhört hårt för att ta hand om människor från andra länder som vill bosätta sig på svensk mark. I Malmö är tveklöst fotbollen den mest populära sporten. Men snart kan Sveriges mest populära sport komma att få en tuff konkurrent.
— Att lära sig spela golf är ett ypperligt sätt att komma in i det svenska samhället. Golfen är en väldigt social idrott som man gör tillsammans med andra. Och spelar man fyra timmar tillsammans har man ju lärt känna varandra. Malmö Burlöv är den första klubb vi jobbar tillsammans med och samtidigt också den mest intressanta. Malmö Stad har hur många invandrare som helst som är i behov av att komma ut och träffa svenskfödda. Vår målsättning är att nå ut till alla som är intresserade att testa golf och så får vi se hur det slutar. Det bästa med golf är ju att det går att utöva över tre generationer. Vilket man inte kan med många fysiska bollsporter, säger Rickard Balcke, Förändringsledare på SKGF.  

Svensk golf har cirka en halv miljon utövare. Dessutom finns lika många golfare som inte längre är aktiva. Trots detta är stora delar av befolkningen helt isolerad från sporten. Detta blir särskilt tydligt inom målgruppen nyanlända immigranter. Många av dem har aldrig sett en golfklubba, eller har tidigt i livet fått lära sig att golf inte är något för dem. Genom det nya integrationsprojektet ska detta förändras. Men både Malmö Burlöv Golfklubb och Skånes Golfförbund är väl medvetna om att det är viktigt att skynda långsamt. Det är ju trots allt ett helt nytt och unikt projekt för en bransch som inte varit i närheten av något liknande tidigare.
— Ingen annan inom golfen har gjort på det här sättet tidigare. Det är ju det som är den stora utmaningen men samtidigt också så himla roligt. Alla har varit jättepositiva hittills. Det är helt rätt att golfen hjälper samhället ännu mer. Men det krävs att klubbarna och kommunerna arbetar tillsammans under lång tid för att det verkligen ska märkas en förändring. Självklart kommer det bli en utmaning, särskilt med tanke på att det finns en stor okunskap om vad golf är i samhället. Men det är också vad som gör det här projektet så kul att jobba med, säger Rickard.

Rickard Balcke och den forne förbundskaptenen Peter Svallin känner varandra väl. Tillsammans fick de häromveckan uppleva ett golfögonblick som kan komma att bli historiskt. Då började nämligen de första nyanlända sin resa. Klubbchef Svallin tog med sig nybörjarna ut på banan och de fattade tycke för sporten direkt. En liten stund senare var det så dags för Malmö Burlöv Golfklubbs tränare Thomas att hålla den första golflektionen. Ett ögonblick Peter Svallin kommer att minnas länge.
— Jag har aldrig varit så imponerad av tre nybörjare förut. De bara smällde iväg bollen 150 meter. Självklart blev det lite snett ibland men det blir det ju för mig också. Rickard och jag stod och tittade på och kände en sådan glädje. Man såg hur deras pupiller förstorades upp och ett stort leende tittade fram varje gång de fick en bra träff. Jag är så peppad inför att få fortsätta utveckla det här, säger Peter.

Efter introduktionen parades de nya golfspelarna ihop med varsin mentor som de sedan kommer att träffa och träna golf tillsammans med under åtta tillfällen framöver. Efter det finns givetvis möjligheten att ta grönt kort och fortsätta spela. Redan efter en dag var nybörjarna så exalterade att de till och med frågat om de fick bjuda med sig familj och kollegor till golfbanan. En utveckling som går helt i linje med målsättningen att bygga ett mer välkomnande golfsverige. Förhoppningsvis blir succéstarten på Malmö Burlöv Golfklubb bara en i mängden av liknande dagar som leder till att fler har kul på golfbanan. Oavsett om de är födda och uppväxta i Sverige eller inte. För Peter Svallin är det oerhört viktigt att värden som nationalitet och religion inte ska avgöra om det ska vara tillåtet att spela golf.
— Det spelar ingen roll om man kommer från Sverige, Turkiet eller Syrien. Vi alla är människor med förhoppningar om att våra nära och kära ska få en meningsfull uppväxt i en trygg miljö. Det är jättekul kan vi inom golfen hjälpa till att göra dagarna bättre för ännu fler. Jag känner bara wow. 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!