Drabbades av ME – idag har Helene Nork hittat balansen i sitt konstnärskap

Året var 1991 när Helene Nork kom in på förberedande konstskola. Kort därefter fick hon diagnosen ME, kroniskt trötthetssyndrom, som gjorde att hon fick släppa allt hon hade för händerna. Tack vare trädgårdens grönska och naturens stillhet fann hon åter den styrka som krävdes för att kunna återuppta sin stora passion – oljemåleriet.

Helene Nork föddes i Huskvarna och bor idag strax utanför Göteborg där hon även har sin ateljé. Redan som barn fascinerades hon av de småländska djupa och mörka skogarna vilket var en drivkraft till att måla och skapa. Ofta kunde familjen hitta Helene med pyssel, pensel och färg, vilket var det absolut roligaste hon visste.

– Mina kompisar frågade ibland om vi skulle gå ut och leka, men jag hade inte tid. Jag höll på med mitt skapande och tyckte mest att de störde mig.

Helene Nork i inspirerande grönska.

Även om Helene tidigt sågs som en konstnärssjäl så fick hon rådet att det var svårt att ta sig fram- och försörja sig som konstnär. Därför utbildade hon sig först till mätningsingenjör innan hon sökte och kom in på Domens Konstskola 1991. En utbildning hon dock inte kunde slutföra.

– Jag blev sjuk och tvingades hoppa av konststudierna. Diagnosen ME (funktionsnedsättande inflammation i kroppen som leder till utmattning, reds anm) gjorde att jag var tvungen att släppa allt jag hade för händerna.

– Under den perioden hade jag fått jobb som mätningsingenjör och planen var att jag skulle kombinera arbetet med mina konststudier. Istället blev jag tvungen att hoppa av båda delarna.

”Katt på stenmur”, oljemålning.

Helene fick börja med att försöka hitta balansen i livet. Tack vare råd och anvisningar lyckades hon i sin egen takt, sakta men säkert, lära sig olika tekniker och att arbeta utifrån sina förutsättningar för att få fram det hon ville uttrycka.

– Jag målar eftersom det är mitt sätt att sätta ord på det jag vill uttrycka. Jag får en inre bild av det jag ser där ute och det blir som en blandning av en avbildning och känslor som jag förmedlar inifrån.

– Mycket av inspirationen i mitt måleri hittar jag i min trädgård. Den ger en typ av rogivande stillhet där jag får en känsla om vilken bild jag vill förmedla. I den stillheten kan jag måla en bild som känns ärlig.

”Tobaksplantor och Rissin”, oljemålning.

I dina oljemålningar återfinns ofta små hus och grönska. Men du har även nämnt att du försöker hitta jämnvikt mellan det manliga och kvinnliga i tillvaron. Kan du utveckla dina tankar?

– För mig är det viktigt att hitta balansen i måleriet. Traditionellt sett så målar kvinnan med hjärtat, medan mannen målar med sitt intellekt, det vill säga med hjärnan. Detta är något jag inte tror på, utan jag anser att alla människor har båda delarna inom sig. I mitt målande är det viktigt för mig att hitta den rätta balansen mellan dessa två ben.

Lär mer om Helene Nork och se fler målningar på hennes hemsida.

– Jag brukar föreläsa om mitt konstnärskap, och då handlar en del av föreläsningen om just denna balans. Det är många som önskar att de ska kunna ta nästa steg och måla figurativt eller abstrakt. I mina bilder kan man skönja hjärtat i bakgrunden och grönskan, medan huset och kroppen står för det intellektuella.

”Gult hus i grönska”, oljemålning.

Helene Nork skapar sina målningar i sin 23 kvadratmeter stora ateljé, strax utanför Göteborg. Ateljén har två stora fönster mot norr. Tack vare ljuset, sin trädgård och meditation får Helene den skaparkraft som nu tagit hennes målningar till flertalet utställningar runt om i landet.

– Den senaste utställningen jag var med på var på Galleri Handkraft i Trollhättan förra året. Den blev väldigt lyckad, men min mest minnesvärda utställning är den jag hade 2014 på Galleri Fiskhuset i Nyköping. Galleristen var väldigt välkomnande och hade en fin utställningslokal dit många besökare lockades. På vernissaget dök dessutom en av mina musikervänner upp och vi hade en gemensam presentation där han både spelade musik och intervjuade mig. Det var både roligt och uppskattat.

Helene i sin ateljé.

Förutom målningar får Helene även utlopp för sin kreativitet genom pappersslöjd. Bland annat gör hon minibyråer, julstjärnor och presentaskar.

– Ända sedan jag varit liten så har jag varit galen i olika typer av pappersmaterial. En dag fick jag syn på en kartongbit och då började kreativiteten och idéerna att flöda. Tanken var att jag skulle använda samma princip som hos en tändsticksask, med en låda som dras ut. Jag kunde då se att jag kunde göra en byrå av kartongen.

– Byråerna ska jag göra 350 stycken av, där alla kommer vara unika och ingen är den andra lik.

Helenes minibyråer på utställning.

– Jag har stor nytta av min bakgrund som ingenjör och det där med konstruktion är något som finns inom mig. Jag älskar att lösa tankenötter, som till exempel hur jag ska få en stjärna att hänga i en gran. Till julen så brukar människor vilja ha mina presentförpackningar och mitt julgranspynt. Jag tycker det är roligt att pyssla och det ger samtidigt lite avkoppling till måleriet.

Under 2018 kommer Helene Nork att ha en separatutställning på Galleri 3 i Vänersborg med början 21:a april, och som pågår i 2,5 veckor. Dessutom kommer Helene, tillsammans med sin konstnärsgrupp, att ställa ut på Kulturhuset i Ljungskile efter midsommar, under två veckors tid.

Lär mer om Helene Nork och se fler målningar på hennes hemsida.

Du kan även se fler av hennes målningar på Svenska Konstnärers hemsida.

Helene Nork är även medlem i Svenska Konstnärsförbundet.

”I hoppet”, oljemålning.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!