Djurgårdslinjens spårvagnar rullas till liv efter vinterns dvala

Vårkänslor, allsång och årets första tur ut på natursköna Djurgården… Efter några månaders puts och vila rullas nu Djurgårdslinjens spårvagnar ut från depåerna under långfredagen, 30:e mars. Turister och stockholmare kommer, förutom cafévagn och gammeldags interiör, få njuta av vårens stora nyhet – mustangen.

Julen, nyårsafton och de mörka efterföljande månaderna är förbi. Ljuset och vårkänslornas årstid väcker så sakteligen svenskarna ur den djupa dvalan – och stockholmarna kan se fram emot många höjdpunkter under sommaren. En av dem kan turisterna och huvudstadens invånare ta del av redan under påskhelgen.

– Man vet att våren är på gång när Djurgårdslinjens spårvagnar äntligen börjar rulla. Under långfredagen, 30:e mars, är det dags för premiärturen och trafiken kommer vara igång varje dag under påskhelgen. Vagnarna kommer sedan rulla lördagar och söndagar ända fram till jul, berättar Thomas Lange som är marknadschef på Djurgårdslinjen.

 

Under påsken rullar Djurgårdslinjens spårvagnar igång. Foto: Thomas Lange.

 

Men under sommarmånaderna körs spårvagnarna även på vardagarna?

– Ja, efter midsommar fram till augusti kommer trafiken vara igång i princip varje dag. Tiderna kan variera men oftast rullar vagnarna igång kl 11 och slutar klockan 18 eller 19. Förutom på tisdagskvällar då vi håller trafiken igång till kl 22 så att Allsångspubliken från Skansen kan ta sig hem.

Under påsken kommer även den populära cafévagnen, med den stora kaffekoppen på taket, ha premiär. Jämfört med i fjol har vagnen delvis fått ett nytt utseende. Den som är sugen på något gott kan dock vara lugn – fikat och kaffebrödet håller precis samma höga kvalitet som under tidigare år.

Läs mer om Djurgårdslinjen på deras hemsida.

– Alla som är fikasugna och vill ha bra fönsterbord är välkomna ombord. Cafévagnen kommer att rulla alla dagar som Djurgårdslinjen är igång, men i år ser den lite annorlunda ut utvändigt. Kaffekoppen på taket är naturligtvis kvar, men i övrigt kommer vagnen att ha en vacker mörkblå färg.

– Ombord serveras traditionellt kaffebröd som är nybakat från Vivels bageri. Här finns sockerkringlor, frasiga wienerbröd med vanilj- och hallonkräm, blåbärsmuffins och goda smörgåsar för den som är lite extra hungrig. För den törstige finns kaffe, te, varm choklad, läsk och andra alkoholfria alternativ.

 

 

Vårkänsla på Djurgården. Foto: Bruse LF Persson.

 

Förutom ansiktslyftet av cafévagnen så har Djurgårdslinjens även en annan stor nyhet i år. Berätta.

– Ja, i maj har vi nypremiär för ”mustangen” som varit avställd under många år för en omfattande teknisk renovering. Den är dock snart slutförd av Djurgårdslinjens duktiga tekniker och kommer bli vårt ”smycke i trafiken” i sommar.

 

Mustangen nr 71 är klar att åter trafikera Djurgårdslinjen i vår. Foto: Lars Andersson.

 

För den som inte är insatt i mustangens historia. Vad kan du berätta?

– Oj, det är mycket. Bäst är nog att göra en hel faktaruta för att få med det viktigaste… Många kommer att känna igen den fina vagnen från sina uppväxtår på 50- och 60-talet.

– 1946 sattes de första vagnarna i drift i Stockholm, och de rullade sedan fram till 1967 då de försvann som ett led i högertrafikomläggningen. De flesta vagnar skrotades då, men två lyckades överleva. Och nu har vi på Djurgårdslinjen fått den stora äran och det höga nöjet att få återinsätta en av dem under sommaren 2018.

 

 

Läs mer om Djurgårdslinjen på deras hemsida.

Här hittar du mer information om cafévagnen.

Läs mer om de sevärdheter dit du kan ta dig med Djurgårdslinjen.

 

Korrekt uniform är ett måste för spårvägen. Foto: Bruse LF Persson.

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!