djurgardslinjens-sparvagn-mycket-mer-aen-ett-festligt-julbord

Djurgårdslinjens spårvagn – mycket mer än ett festligt julbord

Planerar chefen eller familjen julbord på samma gamla vanliga restaurang som tidigare år? Skulle du hellre vilja testa något nytt och originellt, och samtidigt få se några av Stockholms vackraste platser? Djurgårdslinjen erbjuder ett delikat julbord – ombord på en av sina rullande spårvagnar.

Sommaren 1991 invigdes Djurgårdslinjen, som dagligen transporterar tusentals resenärer mellan Norrmalmstorg och Waldemarsudde på Djurgården. Två år senare föddes idén om en cafévagn, efter en lyckad övning med ett antal inbjudna gäster som serverades enklare fika i en av vagnarna. Spårvagn 618 rullar idag runt med en stor kaffekopp på taket, och har blivit ett populärt inslag bland såväl turister som stockholmare. Thomas Lange, marknadschef på Djurgårdslinjen, berättar med värme i rösten om sitt skötebarn:

– Det finns fönsterbord åt alla resenärer och vi har stans mest omväxlande utsikt. Det känns nästan lite som att åka charterplan, där alla sitter nära inpå varandra. Stämningen blir väldigt varm och familjär, och ofta inleds samtal över bordsgränserna. Det märks att cafévagnen är uppskattad av de flesta.

700

Interiör från en av de tidigare använda vagnarna.

På lördagar och söndagar, dagtid, är cafévagnen tillgänglig för allmänheten, vilket innebär att vem som helst kan hoppa på och njuta av kaffe och bulle i rullande miljö. Övrig tid kan vagnen hyras, och det är vanligt med både bröllopsfester och födelsedagskalas ombord.

– Konceptet vi kör på är att det ska vara ett rullande kalas. Många som vänder sig till oss har varit på kalas, i till exempel herrgårds- och båtmiljö, och är nu sugna på en helt ny upplevelse. Eftersom det finns plats för 32 personer så är vagnen anpassad till de flesta sällskap och festsammanhang.

Har du någon anekdot som etsat sig fast lite extra?

– Haha, ja det finns ju några att välja mellan. Vid ett tillfälle var det en tysk man, jobbandes i Stockholm, som hörde av sig. Han ville hyra hela cafévagnen för sig och sin fästmö som han tänkte fria till. Sagt och gjort så hyrde han vagnen och bjöd över fästmön till Stockholm. Sedan började den två timmar långa romantiska resan som innehöll god mat, champagne och blommor strödda över hela vagnen…

– Och hon sa ja!

700-Norrmalmstorg

Norrmalmstorg i vinterskrud. Exteriör från en av de tidigare använda vagnarna.

Förutom att spårvagn 618 erbjuder möjlighet till café och fester av olika slag, så dukas även ett magnifikt julbord upp i slutet av året. Med start sista helgen i november och med avslut den tredje advent, kan Djurgårdslinjen stoltsera med Stockholms enda rullande julfest. Läckerheter, som hör julen till, radas upp – naturligtvis med både kallskuret och varm mat. Att Djurgårdslinjen saknar serveringstillstånd för alkohol ser Thomas Lange enbart som en fördel:

– Sällskapet får plocka med sig det som ska drickas under festen eller till julbordet. Vin, öl och snaps kan på så sätt anpassas av gästerna själva, och när människor får ta med sig sina egna favoriter brukar de också bli nöjda.

djurgardslinjens-sparvagn-mycket-mer-aen-ett-festligt-julbord

Premiärturen, för rullande julbord, gick redan 1993.

Vill du och ditt sällskap hyra vagnen för en oförglömlig fest eller ett julbord kan ni kontakta Thomas Lange för en offert. Två timmars hyrtid är minimum för att upplevelsen ska besannas, men Djurgårdslinjen rekommenderar gästerna att boka vagnen i åtminstone tre timmar.

– När gästerna väl är ombord går det inte att förlänga tiden på plats. Därför är det bättre att boka minst 30 minuter, eller en timme, extra för att utan stress hinna njuta av upplevelsen till fullo. Det finns en kostnad för att hyra själva vagnen, och sedan tillkommer en kuvertkostnad som varierar, beroende på vad gästerna vill äta.

marina-khrapova-197934

Ombord på spårvagnen finns ingen toalett. Detta är dock inget problem eftersom Djurgårdslinjen har sett ut ett antal stopp längs vägen där de gäster, som så önskar, har möjlighet att ”pudra näsan” en stund. Gästerna får själva bestämma den rutt som vagnen ska köra, men det rekommenderas att gästerna sköter den inledande ombordstigningen på en lugn plats som Norrmalmstorg.

Mejla Djurgårdslinjen för mer information och ett offertförslag.

Läs mer om Djurgårslinjen på deras hemsida.

Här hittar du Djurgårdslinjens olika menyförslag.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!