dikterna-raeddade-kerstins-liv_m

Dikterna räddade Kerstins liv

Kerstin Zakolski är författaren som stora delar av livet gått runt med en mörk hemlighet inom sig. Nu har hon släppt boken ”Snälla gud ha mig kär” som en del i sitt personliga terapiarbete.
– Jag hade två saker att välja mellan. Antingen att ta livet av mig eller att göra något åt mitt liv. Jag valde att försöka hantera tillvaron genom att få ut bilderna som satt fast i mitt huvud, säger Kerstin Zakolski.

För drygt tre år sedan började Kerstin bearbeta en mörk inre känsla. Som barn hade hon blivit utsatt för sexuella övergrepp av en äldre man utanför familjen.

– För två år sedan började jag skriva texterna till boken. Anledningen var att jag inte ville gå runt och hemlighålla det eller hålla ångesten inombords längre. För mig personligen fungerar boken som en terapi, men jag hoppas även nå ut till andra som söker tröst, och till dem som arbetar med- eller som själva blivit utsatta för övergrepp. Jag vill vara en förebild för kvinnor som råkat ut för samma sak som jag.

När Kerstin var 40 år började hon studera på läkarlinjen. År 2007 var hon klar och flyttade sedermera till Ljusdal där hon arbetar som läkare samtidigt som hon genomgår en utbildning för att bli distriktsläkare. Författarskapet är något som kommit på senare år, och Kerstins terapi består även av att måla tavlor och måla vykort.

– För några år sedan blev jag sjukskriven för utmattning, vilket var en reaktion på de övergrepp som jag utsattes för som liten. Då började jag att skriva och måla för att få ut de känslor som jag hade inombords. Någon såg mina målningar och texter, och kom då med förslaget att jag skulle samla ihop dem till en bok. Resultatet blev ”Snälla gud ha mig kär”.

Omslagoportrattzakolski

Berätta mer om innehållet och upplägget i din bok?

– Det är dikter som beskriver tankar, minnen, känslor och stämningar från min barndom. Miljöerna och naturen beskrivs genom romantiserade bilder, men det finns en underton av något mörkt och hemskt i texterna. Dikterna är delvis inspirerade av hur jag mådde när jag var liten, delvis för hur jag som vuxen känner för mina egna barn.

Varifrån kommer bokens titel ”Snälla gud ha mig kär”?

– Det var så jag bad till gud när jag var liten. Tack vare den bönen kunde jag ändå känna spår av hopp och tro, mitt i allt det hemska som pågick. Samtidigt förstod jag inte varför gud inte hjälpte till eller hörsammade mig, trots att jag bad så intensivt jag kunde.

Även målandet har hjälpt dig i ditt terapiarbete. Berätta mer om detta?

– Mina målningar består oftast av en liten flicka ute i naturen bland blommor och fåglar. De består av starka färger och bilder, och har även något romantiserat och naivt över sig. Samtidigt finns det alltid en mörk underton i all min konst. Till mina målningar försöker jag även ha med en kortare text, eftersom text och bild kompletterar varandra så bra. Jag har även valt att ha med fem illustrationer i min bok.

dikterna-raeddade-kerstins-liv_m

Den respons Kerstin Zakolski fått på sin debutbok är, bland annat, ”fantastiskt vackra texter, men samtidigt fruktansvärda” och ”oerhört vackra bilder och symboler som målas upp”. Förutom boken, hoppas Kerstin även kunna hjälpa människor i sitt vardagliga yrke.

– Övergrepp mot barn och krisreaktioner finns i alla samhällsklasser och familjer. Nu när jag arbetar som läkare träffar jag ofta patienter som tidigare i livet råkat ut för traumatiska händelser. Jag representerar den typen av läkare som själva har varit med om saker och vet hur livet kan vara.

Vill du beställa Kerstin Zakolskis bok ”Snälla gud ha mig kär” så kan du göra det här.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!