Dekoratören som blev friluftskonstnär – Akvarellisten Berndt Larsson hämtar inspiration från småländsk skog och grekisk övärld

Utbildad dekoratör med intresse för färg och form. Konstnärskapet fick stå tillbaka för karriären tills den dag Berndt Larsson tog mod till sig och visade upp sina akvareller för en expert. Idag är smålandskonstnären inne på sitt 35:e år som heltidsmålare. Hans naturinspirerade målningar har blivit hyllade på utställningar i Sverige.

Som friluftsmålare är hela naturen Berndt Larssons ateljé. Men han har även gjort om, och anpassat, sitt garage hemma i Växjö för att få till den perfekta platsen där han kan sätta slut-touchen på sina målningar. Akvarellerna han skapar förmedlar det för årstiden unika ljuset på ett personligt sätt.

 

Berndt Larsson.

 

1937 föddes Berndt Larsson i Åseda, men har sedan 1966 varit bosatt i småländska Växjö. Redan som 15-åring började han måla med akvarell, en konst som han sedan dess hunnit utveckla. Konstintresset fick han från föräldrahemmet, där både mamman och pappan var aktiva i den lokala konstföreningen. Naturligtvis hade Berndt genomgående högsta betyg i ämnet bild under sin skoltid. Så när som på ett tillfälle…

– Jag tyckte inte om att sitta och måla av vykort, utan tyckte om att uttrycka mig på ett friare sätt. En av lärarna på realskolan ogillade mitt uttryckssätt och därför fick jag inte högsta betyg av honom. Jag antar att det var lätt att bli lärare på den tiden…

– Sedan gick jag vidare till Köpmannainstitutets skyltningsskola där jag fick toppbetyg i allt. Jag fick höra att jag hade både anlag och talang för dekorationsarbetet.

– Efter utbildningen jobbade jag som dekoratör i många år, i både stora och små företag. Sedan fick jag chansen att arbeta som butikschef hos en klädkedja från Malmö.

Hur gick det till när du tog steget över till att bli konstnär på heltid?

– Det var min fru, som jag hade träffat några år tidigare, som påtalade att jag inte mådde bra om jag inte fick måla som jag hade gjort tidigare. Jag bestämde mig då för att försöka ta mitt amatörmåleri till en annan nivå och tog med mig ett 10-tal akvareller till en expert för att få respons. Han gav mig bra råd på vägen och nu är jag etablerad som offentlig konstnär sedan 35 år tillbaka.

 

”Tallar och vass”, 35 x 25 cm.

 

Det gick med andra ord bra redan från början?

– Eftersom jag är autodidakt så kunde jag inte ta för givet att mina målningar höll rätt kvalitet. Men jag har varit med på flera jurybedömda utställningar, där jag blivit bedömd av professionella konstkännare, vilket har gått bra. Så småningom blev jag även medlem i Smålands Konstnärsförbund, och det kändes hedrande att få vara med i ett sådant sammanhang.

Läs mer om Berndt Larsson och se fler målningar på hans hemsida.

– Jag får stimulans av konsten jag skapar, vilket gör att jag mår bättre. När jag tidigare arbetade med annat än konst så hade jag oftast lediga onsdagar, och dessa dagar brukade jag alltid ägna åt måleriet. Jag har varit flitig på det viset och älskar friluftsmåleriet, den friska luften och alla upplevelser jag fått i samband med detta.

 

”Rosenskära”, 70 x 52 cm.

 

Så du målar mycket utomhus?

– Ja, som friluftsmålare så är hela naturen min ateljé. En stor del av målningen gör jag färdigt utomhus och det blir mycket soliga bilder. Men jag har även gjort om mitt garage där jag kan jobba vidare med varje målning, få till mina collage och sätta slut-touchen. I min garageateljé finns stora arbetsytor och arkivskåp för pappar. Väggarna har plats för ungefär 30 bilder till den årliga konstrundan.

 

”Stammar och berg”, 36 x 27 cm

 

Är det några speciella naturlandskap som du dras extra mycket till?

– Jag anser att man inte behöver åka jorden runt för att hitta naturskatter. I slutet av 90-talet så var jag i och för sig på Kreta och hämtade en hel del inspiration därifrån. Men på senare år har har jag insett att den svenska naturen ger mig allt jag behöver. Småländska ölandskap och bohuslänska kuster hör till favoriterna. Som konstnär måste man kunna måla hemmavid, vilket för min del innebär mycket skog.

 

”Grafiskt landskap”, collage 21 x 16 cm.

 

– Konstnären Arne Isaksson kunde gå ut var som helst, och hittade alltid nya idéer till sitt målande. Han var en fantastisk pedagog med många tekniska knep som andra konstnärer kan ta tillvara på. Han har varit en stor inspiratör för mig, inte minst genom den akvarellbok han kom ut med i slutet av 80-talet. Den blev som en bibel för mig.

– Jag hann även vara med på ett antal kurser med Arne Isaksson. Tillsammans med Hasse Carlsson är han den bästa pedagog som jag träffat, och som gett mig de verktyg och pusselbitar jag behöver för att skapa min egen, unika, konstnärsstil.

 

”Abstraktion”, collage 21 x 16 cm.

 

Du har ställt ut på mängder av platser i södra Sverige. Berätta om några av de mest minnesvärda utställningarna.

– Jag gjorde utställningsdebut 1982 i Växjö, vilket var en väldigt känslomässig upplevelse. Jag hängde 15 akvareller och visste väldigt lite om hur det fungerar på utställningar eller hur mycket jag skulle ta betalt. När jag kom till galleriet på morgonen så stod folk i kö och trängdes. Mina målningar sålde snabbt slut, och då lärde jag mig att vara något mindre blygsam i prissättningen.

– Innan dess hade jag inte vågat ställa ut. Jag har stor respekt för andra konstnärer och kände att jag inte ville snylta på deras levebröd. Det finns många som kallar sig konstnärer men inte håller rätt nivå. I och med att jag varit med på flera jurybedömda utställningar, vilka resulterat i bland annat medlemskap i Konstnärernas Riksorganisation, fick jag bevis för att jag håller en nivå som jag kan stå för i offentligheten.

– En av dessa jurybedömda utställningar var på Kalmar konstmuseum, första gången 1987, men har blivit antagen vid flera tillfällen. Jag minns att det infann sig en oerhört häftig känsla, ”nu hänger lilla jag på konstmuseumets väggar”, att jag plötsligt hade blivit accepterad av både konstkännare och andra konstnärer.

 

”Tak och klippor”, 36 x 54.

 

Hur ser konstnärsåret 2018 ut för Berndt Larsson?

– Jag ska vara med på Växjö konstrunda nu i mars, och i höst ska jag ställa ut på Vaggeryds Konstförening. Det blir under en helg i oktober och då kommer jag till största del att visa upp mina collage. Jag ser fram emot att få träffa många människor som brinner för konsten, vilket utställningsbesökarna på konstföreningarna brukar göra.

Berndt Larssons målningar och collage har fått hyllningar från många håll runt om i Sverige. Så här säger några av dem som sett hans konst:

Verklighetsnära akvareller.

”Hans sätt att se och måla naturen bär tydliga spår av skolat synsätt. De klassiska kännetecknen är många. Någon fotografisk likhet mellan bild och verklighet är det inte tal om. Berndt Larsson kombinerar i sina bilder en stringent linjeföring med säkert betonande av motivens väsentliga former. Det är ett selektivt måleri.”

Thomas Hedrén, Kronobergaren 1982 ( debututställning).

Härliga akvareller av en självlärd målare.

”Ett par landskap från Bohuslän har drag av Sven Olof Ehréns färgsprakande bergknallar och är begåvat utformade, tycker jag. Han har en påfallande förmåga att uttrycka sig riktigt och meningsfullt i sitt akvarellmåleri. Det finns många välutbildade målare, som inte lyckas med det.”

Tage Apell, Östra Småland 1988.

En mästerlig akvarellist.

”Här är en konstnär som gått en envis egen väg till den imponerande skicklighet han nu besitter. Bilderna ger ögonblick i naturens ständiga skifte av ljus och dagrar… Går man nära och ser färglager och penselarbete, blir man ändå lyckligare – detta är faktiskt rent mästerligt. Berndt Larsson går långa svåra vägar för att komma fram till skenbart enkla och okomplicerade verk. Så kan stor konst förtrolla!”

Jean Bollinder, Skånska Dagbladet, 15 oktober 2005.

 

Läs mer om Berndt Larsson och se fler målningar på hans hemsida.

Se fler av Berndts målningar på Svenska Konstnärers hemsida.

Här kan du läsa mer om Växjö konstrunda.

 

”I tallarnas skugga, Kreta”, collage 33 x 24 cm.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!