hosteria6

Därför uppmärksammas de för sin grappa

Hosteria Tre Santis Giuseppe Corradino importerar grappa i dess ädlaste form och fick mycket beröm under Italienska vin och delikatessdagen på Grand Hôtel.– Alldeles för få, även i Italien, vet vilka sorters grappa som är bra, säger Giuseppe.

Giuseppe Corradino är grappaspecialist och arbetar till vardags på Hosteria Tre Santi. Han importerar några av de bästa grapporna på marknaden och visade upp fyra grappor under Italienska vin och delikatessdagen på Grand Hôtel.

– Folk tyckte att det var fantastiskt att få smaka på dessa grappor eftersom de har en väldig elegans och mjukhet. Alldeles för många har enbart druckit den typ av vit grappa som smakar fotogen, det gäller även italienare. Det går inte att jämföra med det jag importerar, säger Giuseppe Corradino.

Giuseppe reser flera gånger per år till ett och samma destilleri i norra italien där sex generationer sedan 1850-talet har utvecklat exeptionella kunskaper om grappatillverkning.

– En grappa görs av druvrester från produktionen av vin. Medan andra producenter destillerar en gång så destillerar vår producent upp till sex gånger och får därmed bort all zinksmak. En Reserva ska lagras i minst 18 månader och en Straveccia i minst 4 år. De flesta grappor lagras på franska ekfat som bara används en gång. Vår producent är ensam om att dessutom lagra grappor på fat av rödgran, samma gran som man gör violiner av.

hosteria4

Giuseppe tycker att man ska testa att kombinera grappa med en dessert, till exempel en chokladtryffel. I vinter kommer han dessutom att möta gästernas efterfrågan och kombinera grappa till en hel meny.

– I januari gör jag en middag på Hosteria Tre Santi som gästerna kommer att kunna dricka grappa till hela vägen. För mig är det viktigt att berätta vad grappa är och låta de som smakar dricka den bästa grappan. Man ska inte locka med enkla grappor. En grappa kan vara en aperitif eller en uppfräschare mellan fisk och kötträtter. Man kan också smutta den i slutet av en måltid eller dricka den som avec.

hosteria2

 

Hosteria Tre Santi ligger på Blekingegatan 32 på Södermalm i Stockholm.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!