norrfasad

COL Arkitekt – därför är kunden i centrum

Christina Olofsson Lefèvre har kombinerat utbildningar inom konst, arkitektur och design i Sverige och Frankrike. Idag arbetar hon mellan Skåne och Stockholm med flera stora projekt och även med mindre kunder.
Du har kontor och ateljé i Skåne och reser regelbundet till Stockholm i ditt arbete. Nu tar du även in privata kunder genom firman COL Arkitekt. Berätta.

– Det är jätteroligt att jobba med privatpersoner. Det är lite mindre uppdrag. I botten är jag husarkitekt men jag jobbar också med inredning och måleri, och kan därför jag göra lite speciella saker.

Dina större uppdrag kan handla om inredning och design i offentliga miljöer samt scenografi och måleriuppdrag för utställningar, teatrar och hotellmiljöer. Du jobbar även som konsult på olika arkitektkontor. Hur hjälper allt detta dig i arbetet med mindre kunder?

– Eftersom jag jobbar med olika större kontor så har jag ett brett kontaktnät. Det håller mig ajour om vad som händer i branschen och jag kan få tips om olika hantverkare och konsulter. Dessutom har jag till gång till kompletterande kompetenser.

Vad kan det handla om?

– Det kan handla om bygglov, skisser och rådgivning både inom nybyggnation och befintliga bostäder. Arkitektur är en blandning av det praktiska och det konstnärliga. Det är viktigt för mindre kunder att både ha någon som klarar av tekniska lösningar och som kan möta dem estetiskt.

Hassle vind_foto_presentation

Du har en examen från LTH i Lund. Utöver det har du utbildat dig på Nyckelviksskolan och på en 2-årig konsthögskola i Montpellier. Vad betyder det att du har flera ben att stå på rent estetiskt?

– När vi talar om mindre privatkunder så finns det mycket jag kan hjälpa till med, även mindre saker. När någon bara vill göra en dekoration så kan jag utföra det. När det gäller hus handlar det om inredning, färgsättning, utsmyckning och även att rita specialmöbler. Kort sagt kan jag göra något extra i det befintliga. Det är dessutom ganska ovanligt att hitta någon som utför takmålning och schablonmåleri vilket jag gör.

Hur förhåller du dig till kundens idéer?

– Kunden ska stå i centrum. Som arkitekt måste du vara lyhörd och fungera som kundens förlängda arm. Det gäller att vara öppen för kundens önskemål, men det är också viktigt att föreslå lösningar som kunden inte själv tänkt på. En kund blir nöjd med resultatet om man som arkitekt först förstår vad kunden vill uppnå. Det är jätteroligt att jobba med privatpersoner och jag har ett genuint intresse av att sitta ner med folk och diskutera och gestalta deras tankar och önskemål.

Vad händer härnäst?

– Jag är som sagt uppe och arbetar med större projekt i Stockholm och har jag flera privata kunder i Skåne. Framöver kan jag tänka mig att ta ytterligare privata uppdrag i Stockholm. Det finns mycket jag kan göra för en kund genom mina kontakter och genom att jag har flera ben att stå på.

För kontakt läs mer på colarb.se och colarkitekt.se

fonteveille
Landskap vid Fontvielle. Christina Olofsson Lefèvre har det estetiska i ryggmärgen och många ben att stå på.

Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!