coachen-som-brinner-foer-en-bra-livsplan

Coachen som brinner för en bra livsplan

För 10 år sedan gick Anna Ryttberg en ledarskapsutbildning. Där och då vaknade intresset för människors möjligheter, potential och utveckling. Idag stärker och coachar hon adepter med stöd av psykosyntes och organisationsnycklar.

En sak gör Anna Ryttberg klar från början. Hon är coach, och utifrån det vill hon arbeta med nuläge och befintliga förutsättningar för att hjälpa människor att se- och upptäcka vilka de egentligen är.

– Det som driver mig är att se människor utvecklas. Jag tycker inte man ska behöva tyngas ner av tidigare erfarenheter. Det handlar om att integrera och acceptera alla delar av sig själv. Sedan kan människor växa utifrån det.

teresa-kluge-237996-fixed

Anna har under många år haft en framgångsrik karriär på Näringsdepartementet. Hon är utbildad agronom och kock, något hon även kryddat med kurser i yoga och massage. Att hon ville bli coach har hon vetat om länge, och för ett antal år sedan valde hon att ta det stora steget.

– Jag har under många år vetat att jag vill arbeta som coach, och har efter hand byggt på med en två-årig utbildning till samtalscoach inom psykosyntes. Att jag dessutom har gått 300 timmar egen terapi är något som gör att jag skiljer mig från många andra coacher. Det är oerhört viktigt att jag som coach känner mina egna sidor och erfarenheter för att kunna möta en annan persons perspektiv och utmaningar. Tillsammans med mina övriga arbetslivserfarenheter, som jag samlat på mig, har jag bra verktyg för att utrusta andra människor med verktyg som ger dem kapacitet att hitta sina viljor och sina egna drivkrafter. Personen kan då skapa sin egen mening med livet, och på så sätt hitta sin psykosyntes.

 

Begreppet psykosyntes är något du ofta återkommer till i din coaching. Berätta.

Psykosyntes är egentligen ett samspel mellan känslor, intellekt, kropp och själ. Som samtalscoach arbetar jag för att människor ska kunna förändras och utvecklas. Tack vare psykosyntesen kan de lättare sortera tankar, känslor och hitta sin innersta vilja. Något som i sin tur leder till ökad självinsikt och handlingskraft.

coachen-som-brinner-foer-en-bra-livsplan

Du hjälper även människor att hitta sina egna organisationsnycklar. Vad innebär det?

– Det innebär att vi i coachingen arbetar med att personen ska hitta sin nyckel till en organiserad tillvaro, som ger förutsättningar till ökad frihet och balans i livet.

– När människor kommer till mig har de olika typer av problem. Det kan vara allt från stress i vardagen och familjelivet, till oro och dåligt samvete för utebliven träning. Vi tittar då på varför personen har hamnat i denna problemsituation, och för vems skull.

– Många människor sätter sig i problemsituationer eftersom de vill vara andra till lags. Det kan också vara så att det är invanda beteenden från uppväxten som finns kvar. Det som är avgörande är svaret på frågan ”varför man gör på ett visst sätt” eller ”varför man vill göra en förändring”. När vi har lyckats identifiera och bena ut källan eller anledningen till problemet så är det lättare att hitta en långsiktigt hållbar lösning.

Och hur går ni vidare efter det…?

– När vi har lyckats hitta själva orsaken blir det naturligtvis lättare att kommunicera kring den också. Personen får då själv avgöra hur mycket kraft och tid som han/hon vill lägga på sin utveckling. En bra organisation handlar också om att göra rätt saker vid rätt tillfälle, det vill säga hitta en planering som fungerar och som minskar upplevelsen av att behöva ”uppfinna hjulet” på nytt varje vecka.

– En sådan planering kan leda vidare till att man fördjupar sig i sina egna värderingar och kommer fram till vad som, på riktigt, är viktigt i livet. Den kommer att fungera som en guide och bakre vägg man kan luta sig emot vid avgörande beslut. En livsplan helt enkelt.

logoanna

Livet består av många skeden, situationer och avgörande beslut. Hur ofta bör livsplanen uppdateras?

– Det är väldigt individuellt, men jag tycker man ska se över den åtminstone en gång per år. Särskilt angeläget blir det om det händer något stort som exempelvis ny familjebildning eller att barnen flyttar ut. När planen väl är gjord krävs inte speciellt mycket tid att se över den igen. Det gäller dock att hålla sin plan aktuell.

– Vid ett första möte mellan coach och adept brukar jag rekommendera att man avsätter tid för ytterligare fem tillfällen. Vi är alla individuella och har olika lätt för att prata och formulera oss kring det som är lite mer privat.

 

Vilka är dina viktigaste egenskaper som coach?

– Jag bemöter alla människor med ödmjukhet och är bra på att vända och vrida på olika frågeställningar för att belysa fler perspektiv. Att våga utmana och ställa frågor, som ibland är jobbiga, är något jag gör för att få saker och ting att lossna. Då kan vi hitta en väg framåt, få dig att växa och skapa en trygghet…

 

Anna Ryttberg driver företaget ”Annahatha Konsult” och tar emot adepter i samtalsrummen på Skeppsbron och Luntmakargatan.

 

Hennes specialistområden är:

Livs- och karriärplanering
Studie- och yrkesvägledning
Stödsamtal
Konflikthantering
Coaching för medarbetare
Chefscoaching/handledning

 

Läs mer om Anna Ryttberg och hennes coaching

Boka in ett möte

Annahatha Konsult på Linkedin

Anna Ryttberg på CoachFörmedlingen

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!