Civilingenjören som blev författare – Stig Zandrén vill lyfta fram vårt inre ledarskap och stärka vår självkänsla

Civilingenjör, operationsanalytiker och organisationskonsult. Sedan 2012 har Stig Zandrén istället börjat titulera sig taxichaufför och författare. I sina böcker ”Ledning sökes” och ”Beyond Self” vill han visa hur vi, genom vårt inre ledarskap, kan bidra i de sammanhang där vi finns.

Stig Zandrén skrev sin första bok, ”Ledning sökes”, 2012 och dess uppföljare ”Beyond Self” nådde bokmarknaden fem år senare. Sin inspiration har Stig hittat i forskningen om hur människan fungerar ur ett fysiskt, biologiskt och kognitivt perspektiv.

Stig Zandrén växte upp i Bromma under 50- och 60-talet. Pappan var tandläkare och mamman hemmafru. Hans tre storebröder var betydligt äldre vilket innebar att Stig växte upp med känslan av att vara ensambarnet som fick hitta sina egna vägar i livet. Första stora äventyret kom 1962:

– Jag fick ett stipendium till en internatskola i USA vilket var en spännande kick. Efter ett år kom jag tillbaka till Sverige med en internationell erfarenhet rikare. Jag upplevde den svenska skolan som trög och därför gick jag de två sista åren, före studenten, på Hermods.

– Efter studentexamen tittade jag runt innan jag bestämde mig för en utbildning i teknisk fysik på Chalmers i Göteborg. Jag fick min examen och första jobbet blev sedan som operationsanalytiker på Försvarets Forskningsanstalt.

Stig fortsatte sedan sin yrkesbana med systemutveckling och planering, där hans matematiska kunskaper kom väl till pass inom fordonsindustrin hos Volvo. Han började sedan på ett konsultföretag och blev expert på kapitalrationalisering. Ett arbete han hade kvar tills slutet på 80-talet då först motvinden och sedan medvinden tog tag i hans livssegel.

– Vid den tiden var det turbulent i företaget och jag blev ”headhuntad” till en konkurrent. Där och då kom idén om att jag skulle starta eget företag, något som blev verklighet en kort tid senare. Sedan föddes det där med ”Self” och det blev mer direkt kontakt med människor. Jag började söka efter ett humanistiskt andra ben att stå på och jag hade en mentor som skickade mig till USA där jag, bland annat, fick kontakt med Will Schutz och hans koncept ”The Human Element”.

– Efter att ha genomgått en handledarutbildning i Kalifornien kom jag tillbaka till Sverige. Då hade jag hunnit skaffa mig ny kunskap och sätt att hitta nya möjligheter. Tillsammans var vi sju konsulter som startade ett bolag där min nästa livsresa började.

På vilket sätt?

– Från att jag tidigare hade arbetat med teknik och ekonomi skulle jag nu arbeta mer direkt med människor. Till en början var jag som en främmande fågel som kom in i bolaget, de andra konsulterna var beteendevetare och hade ett stort försprång, vilket var utmanande. Jag hade svårt att få uppdrag och med facit på hand så kan jag erkänna att jag bytte inriktning lite för snabbt. Jag tränade upp mig i konsten att bli handledare, något jag så småningom lärde mig behärska väldigt bra.

– Jag arbetade som handledare fram till 2012 då jag trappade ner, men det händer att jag fortfarande hoppar in i den rollen när jag får förfrågningar. På sidan om har jag fortfarande mitt konsultföretag som jag startade 1988, men det jag lägger mest tid och koncentration på är författarskapet.

”Ledning sökes” kom ut på marknaden 2012. ”Beyond Self” gavs ut 2017.

Ja, 2012 kom din första bok ”Ledning sökes”. Berätta om den.

– Den handlar om hur var och en av oss genom vårt inre ledarskap bidrar i de sammanhang vi finns. Syftet med boken är dels att visa hur vår kunskap om mänskligt fungerande kan tillämpas praktiskt i ledningsprocesser och dels inspirera ledare och medarbetare till professionell och personlig utveckling.

– Boken består av två delar, där den första delen handlar om sammanhanget och består av tre kapitel. ”Ledning och ledarskap”, ”uppdraget” och ”jaget och laget”.

Läs mer om Stig Zandrén på hans hemsida.

– Bokens andra del handlar om utveckling och består av de tre kapitlen ”att bli medveten”, ”dialog” och ”handlingsklokhet”.

– Boken handlar om hur man blir medveten och hur man sedan handskas med detta medvetande. Jag ger även flera tips på hur vi stärker vår självkänsla vilket jag menar är en förutsättning för att vi ska må bra och samtidigt bli mer effektiva i det vi gör.

 

2017 kom du ut med uppföljaren ”Beyond Self”. På vilket sätt skiljer den sig från första böckerna?

– Den är mer utåtriktad än den första boken. Jag har skrivit på den sedan 2012 och har fått kloka råd på vägen. Ett av råden var att jag borde använda min egen erfarenhet vilket jag gjort genom att använda mina egna exempel i boken. Det känns som ett naturligt sätt att vara öppen.

– ”Beyond Self” beskriver hur man kan tänka och låta tankar växa fram. Jag ger exempel på hur man kan ändra den underliggande strukturen bakom hur vi människor tänker.

Nämn ett exempel som du använder dig av i boken?

– Ett kapitel handlar om vad som händer när vi ställs inför naturens lagar. Där har jag utgått från mina kunskaper och erfarenheter, och använt mig mig av de tre perspektiven som jag tidigare berättade om. Estonia-katastrofen är ett exempel som jag använder mig av i boken. Katastrofen berör mig inte personligen, men jag sitter med i Estonia-kommittén som försöker fastställa orsakerna till att fartyget sjönk. En slutsats är att vi behöver lyssna mer på naturen och dess lagar.

Appropå naturen så har du ett kapitel som handlar om vår planet och en framtida hållbar utveckling. Berätta.

– Ja, klimatutvecklingen på vår planet är inget som en enskild organisation kan kontrollera. En framtida hållbarhet handlar om så mycket mer än att minska ner koldioxidutsläppen. För att nämna ett exempel så är det högst troligt att vattennivån kommer att stiga, något som vi människor kanske borde förbereda oss på i större utsträckning. I boken nämner jag vilka villkor som gäller för människan och visar på hur hon själv kan vara med och styra utvecklingen i en bättre riktning.

”Beyond Self” och ”Ledning Sökes” har blivit föremål för diskussion och samtal – både i Sverige och på andra håll runt om i världen. Så här säger några av dem som läst böckerna:

”En väldigt nyttig bok att läsa och ett värdefullt komplement till fältet för ledarskap- och ledningsprocess. Huvudfokus ligger på den psykosociala processen och på hållbar utveckling. Trots all fakta är boken både lättläst och pedagogisk. Den passar därför alldeles utmärkt i kurs- och studiesammanhang. Samtidigt är vissa delar lika inspirerande, motiverande och reflekterande som en bra predikan.”

Anna Rosengren, präst och etikkonsult på Etik i arbetslivet (om Ledning sökes).

”Stig Zandréns fantastiska bok har hjälpt mig att utveckla svar på mina två frågor: Vem skapar min framtid? Och vem är jag?”

Håkan Lagergren, författare (om Beyond Self).

Läs mer om Stig Zandrén på hans hemsida.

Köp ”Leading Self” och ”Beyond Self” på Bokus.

Läs mer om ”The Human Element” på deras hemsida.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!