Chris Moneymaker – revisorn som skapade pokerboomen

Det har väl inte undgått någon att det i början på 2000-talet drog igång en enorm pokerboom. Plötsligt ville alla spela poker online och det nya drömyrket stavades pokerproffs. Intresset för poker online berodde så klart på lite olika faktorer. Som att det började bli allt mer vanligt att ha internet i hemmen. Eller att det öppnades upp många nya spelbolag som satsade på onlinespel. Vid den här perioden började det även sändas tv-serier och shower om poker som lockade många att själva testa på spelet. Dock finns det ett namn som kan räknas som den största enskilda faktorn till att pokerfebern spreds över världen. Det är Chris Moneymaker, en revisor från Atlanta som lyckades som första amatör att ta sig hela vägen till, och dessutom vinna, finalen i World Series of Poker 2003.

Ett annat liv

Idag lever Chris Moneymaker ett helt annat liv och han är sen flera år en del av det prestigefyllda Team PokerStars. Han försörjer sig idag som pokerspelare och ses ofta spela med i turneringar som European Poker Tour och World Series of Poker, så väl som turneringar online. Så har livet dock inte alltid sett ut för Moneymaker. Han föddes i Atlanta men växte upp i staden Tennessee i den amerikanska södern. Det var också där han skaffade sig sin utbildning till revisor. Efter examen levde han ett stillsamt liv tillsammans med sin första fru. Att spela poker var ett fritidsintresse som han ägnade sig åt lite då och då. 2003 satsade han 86 dollar på att spela med i en satellitturnering online. Efter en vinst i denna gick han vidare till en högre turnering. Denna gång låg en plats till finalen i World Series of Poker i vinstpotten. Otroligt nog lyckades han vinna den platsen och nu skulle han som första amatör någonsin möta proffsen vid spelborden i Las Vegas.

Spännande final

I vanliga fall krävs det en insats på 10 000-tals dollar för att få en plats i finalen. Nu hade alltså en helt vanlig amatörspelare tagit sig ända dit med en struntsumma som insats. Bara det var rent spektakulärt. Redan dag ett visade Moneymaker att han hade vad som krävs för att platsa vid borden. Finalmatchen spelades mot proffset Sam Farha och var mycket spännande. Det ryktas om att Moneymaker erbjöd Farha en deal om att dela på vinstpengarna och endast spela om titeln. Farha avböjde och Chris Moneymaker vann hela baletten och prispengarna på 2,5 miljoner dollar. Denna nyhet, att en amatör som endast spelat poker online kunde ta sig fram och vinna en sådan enorm summa pengar, slog ner som en bomb. Moneymakers vinst omtalades i media världen över och han var till och med gäst hos Jay Leno på The Tonight Show. Det här fick så klart många att få upp ögonen för att det var möjligt att tjäna pengar på att spela poker. Efter sin vinst slutade Moneymaker sitt jobb som revisor för att ägna sig på heltid åt pokern. Han fortsatte att spela online men nu hade han även tillgång till de stora live-turneringarna världen över. Den trend han startade kallades The Moneymaker Effect och den har väl egentligen inte slutat verka än då Moneymaker fortfarande är en spelare att räkna med inom poker.

Passande efternamn

Eftersom Moneymaker är ett så otroligt passande namn på en pokerspelare är det lätt att tro att det är ett taget namn. Det är det inte utan Chris Moneymaker har hetat så alltid. Hans tyska förfäder var nämligen myntmakare, de tillverkade alltså pengar. Då gick släkten under namnet Nurmacher. När så familjen utvandrade till det engelsktalande Amerika så anpassade de sitt efternamn till att bli det engelska Moneymaker. Om man skulle nämna en person som verkligen lever upp till sitt namn så är det Chris Moneymaker. Under sin karriär har han spelat in närmare fyra miljoner dollar i vinstpengar från live-turneringar. Då är hans vinster från spel online inte inräknat. Så denna man är verkligen en pengamakare. Det året, 2003, som Moneymaker vann World Series of Poker var det 839 personer som deltog i turneringen. Året därpå var det så många som 2 576 spelare som anmälde sig. Så Moneymaker har inte bara bidragit till att göra pengar åt sig själv utan hans framgång har inspirerat tusentals spelare världen över att våga satsa på sitt spel och också vinna egna pengar.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!