Cancerbesked och uppehåll – Men nu har vinden vänt för konstnären Margaretha P Elfstrand

Omslagsbild: ”In my dreams”.

Ett halvt liv i skolans lokaler… Margaretha P Elfstrand upptäckte först som 38-åring att hon har anlag för måleriet. Efter cancersjukdom och en ofrivillig paus i sitt konstnärskap har vinden vänt. Margaretha ser nu fram emot att inta den europeiska konstscenen.

2018 är ett spännande utställningsår för Margaretha Elfstrand. Året inleddes med två samlingsutställningar i Uppsala och Vadstena. Närmast i tid väntar Norra Vätterns årliga konstrunda med presentationsutställningar i Motala konsthall och Askersund konsthall, samt Margarethas stopp i Västanvik under konstrundan. Under sensommaren väntar separatutställningar på ”Galleri Sladdergatan” i Ystad och på ”Galleri TINT” i Lysekil. Följt av en spännande internationell debut – i PARIS – i Carrousel du Louvre.

 

Margaretha P Elfstrand.

 

Margaretha Elfstrand utbildade sig till förskolelärare och specialpedagog och under 40 års tid arbetade hon inom skolans och förskolans verksamhet. Men inombords fanns en dröm om måleri, var det kanske bara en dröm, vissa tvivel fanns inombords. Måleriet var något hon intresserade sig för redan i ung ålder – men det var först efter att hon fått barn som hon insåg att konsten var mycket mer än en hobby för henne.

– Jag hade många släktingar som målade och som var duktiga, så även mina barn. Det var först vid 38 års ålder som jag upptäckte att jag kunde måla, först och främst genom barnen. 1991 flyttade jag till Östergötland, Mjölby. Samtidigt anmälde jag mig till en kurs i måleri för att träffa lite nya människor. Jag har hela tiden haft känslan inombords att jag vill måla men inte vågat tro på mig själv.

– På kursen satte jag mig i mitt eget hörn för att andra inte skulle se vad jag målade. Men jag lyckades få till en riktigt fin tavla och fick positiv bekräftelse från många andra runt omkring. Då föddes en tanke att det kanske är konsten jag ska satsa på…

– Efter kursen målade jag i perioder och gick även andra kurser. Min dröm var att få ägna mig helt åt måleri och att få möjlighet att ställa ut. Drömmen blev verklighet 2015 då jag fick möjlighet att måla på heltid, en egen ateljé iordninggjordes och jag blev antagen till en två-årig konstnärlig utbildning vid Liljeholmens Konstskola. Att få den möjligheten i livet var en fantastisk känsla.

– Det var där och då som den konstnärliga glöden inom mig väcktes ytterligare. Under utbildningstiden, 2015-2017, var jag med på ett flertal utställningar och konstrundor – till en början i tysthet.

 

”Väntan”, serien min resa – med cancer som medpassagerare.

 

Efter utbildningen fick du besked att du hade cancer. Hur mår du idag?

– Ja, läkarna upptäckte en knöl sommaren 2017. Som tur var upptäcktes den i ett tidigt skede och behandling sattes omedelbart in.

– Vid den här tiden kunde jag inte måla utan låg mest på soffan. Idag har jag återfått orken, glöden och den glädje som måleriet ger mig. Jag målar i kortare pass, 3-4 timmar per dag, eftersom jag har behov av balans mellan aktivitet och vila.

– Jag har målat en serie av min sjukdom, i fyra delar, och många har berättat att de känner igen sig i den känsla som jag förmedlar. Det var ett sätt för mig att bearbeta sjukdomen. Vissa försöker skriva eller gråta av sig känslorna – men jag har lyckats få ut min frustration och oro genom konsten, samtidigt som den naturligtvis även inneburit en stor glädje. Min förhoppning är att serien ska finnas på en offentlig inrättning, till exempel på ett sjukhus där bilderna kan ge styrka och igenkänning åt andra som drabbas av cancer.

– Jag har fått reaktioner från cancerdrabbade att de känner igen sig i mina känslor som jag försöker förmedla i bilderna. Förhoppningsvis kommer bilderna finnas på US i framtiden.

 

”Skånevy”.

 

Hur skulle du beskriva din konst?

– När jag började måla 1991 så målade jag mycket föreställande bilder – efter foton och verklighet – med oljefärg. Oljefärgen var dock inte så hälsosam och när jag började konstskolan ersattes oljefärgen med akrylfärg istället.

– Idag målar jag med akrylfärg, akvarellfärg eller med gouache. Just gouachen använder jag främst under sommartid när jag målar utomhus, medan akrylen och akvarellen används under vinterhalvåret när jag målar i ateljén.

Läs mer om Margaretha P Elfstrand och se fler målningar på hennes hemsida.

– Några av mina största inspirationskällor är naturen och närmiljön. Jag vill göra enklare former där betraktaren ska se att målningarna föreställer landskap. Jag har exempelvis gjort en målning på ett landskap från Kanarieöarna. Målningen innehåller mycket lava, men är samtidigt så abstrakt att jag hittills fått in fler än 25 tolkningar på den. Det är underbart att höra vad olika människor tolkar in i mina målningar, beroende på vilka erfarenheter de själva har med sig från sina liv.

– Oftast har jag en baktanke med det jag målar, men jag försöker att stänga av tankarna och låta känslorna jobba. Det brukar bli bäst. Idag målar jag mycket på intuition och efterreflektioner. Motiven kan vara allt från byggnader i min närmiljö, hus med vacker fasad eller ett träd med vacker form vid Vätterns strand. Det blir inte så detaljrikt… Formen ligger i botten och den samspelar med ljuset och färgerna.

 

”Måndag den 14:e november”. – Första snön vräker ner denna dag då målningen får sin början. Kanske står den för den förändring som sker både hos människor och i miljön.

 

Vad inspireras du av?

– Jag tittar på konstfilmer, bläddrar i konsttidningar och böcker, ser konstprogram på tv och inspireras av andra konstnärskollegor samt samtida abstrakta konstnärer från exempelvis USA eller Tyskland. Vi följer varandra på Facebook där vi inspirerar och uppmuntrar varandra. Det är en fantastisk tillgång att ha kollegor över hela världen.

Du bor i Mjölby och har din ateljé där, men du har även ett hus i Motala – vid Vättern. Berätta om platsen där din skaparlust får andas?

– Jag önskar att den var lite större än de 20-25 kvadrat som jag har just nu… Jag bor i ett radhus där jag har gjort om i garaget för att få till en ateljéplats. Väggarna målades om och golvet fixades, så nu är det min oas som jag kan gå till när som jag har lust.

– I ateljén är det väldigt ljust, färgen på väggarna påminner mycket om vaniljlatte, och jag har många lysrör som hänger i taken. Här finns naturligtvis även plats för arkitektskåp, bord, stolar och mitt staffli. När årstiden tillåter brukar jag även sätta mig och måla ute i min trädgård, vilket är väldigt härligt. Dessutom har huset en inglasad veranda som också används flitigt, inte minst när jag målar akvarell.

 

”Det ofärdiga huset”.

 

Du har varit med på många utställningar i Sverige. Vilka är de mest minnesvärda?

– Oj, det var inte lätt att svara på… Jag har förhoppningsvis de mest minnesvärda utställningarna framför mig. Men ett härligt minne var när jag ställde ut i samband med Skånes Fria Konstrunda under påskhelgen 2017. Det var en presentationsutställning i centrala Helsingborg. Vid konstrundan hade jag min utställning på Wirketorp bed&breakfast hotell i Kävlinge. Det var en välbesökt utställning och det kom även människor som inte var helt vana vid att besöka gallerier eller utställningar, vilket var charmigt. Jag fick då möjlighet att prata mig varm för konst, och många inspirerades av mina målningar. Man kan säga att djungeltelefrafen fungerade, och många tipsade sina grannar och vänner om min utställning.

– Jag fick också frågan, från flera besökare, om jag skulle återkomma under 2018. Något som självklart var väldigt kul. Konstrundan på Wirketorp var rolig, inspirerande och lite annorlunda. Men samtidigt väldigt charmig och glädjefylld med en fin gårdsmiljö. Jag är tacksam för att ha fått uppleva en utställning på en vacker Skånegård.

– Jag var även med på Svenska Konstnärsförbundets utställning på ”Gallery Mango Art” i Stockholm under 2017. Det var kul att träffa alla nya människor och få feedback om hur de upplever mina målningar, speciellt på min gouachemålning ”LAVAN” som många konstnärer och besökare undrade över hur jag lyckades få fram 3-D-känslan som denna målning förmedlar. Många trevliga möten och diskussioner blev det, med mängder av spännande tolkningar.

 

”Röda steg”.

 

Och under 2018 har du flera nya utställningar inplanerade. Berätta?

– Ja, närmast i tiden är Norra Vätterns Konstrunda 28/4 till 1/5. Jag kommer ha min utställning i Västanvik/Motala i vårt sommarhus. Jag kommer även att delta vid Sommarsalongen på Skänninge Stadshotell i juli. Efter sommaren kommer jag ställa ut i Ystad på ”Galleri Sladdergatan” 18/8 till 2/9 och på ”Galleri TINT” i Lysekil 15/9 till 30/9.

– I oktober kommer jag för första gången att ställa ut internationellt, då i Frankrike. Det är en jurybedömd utställning med ”PAKS-Gallery” vid the Carrousel du Louvre som äger rum 19-21 oktober. Jag ser verkligen fram emot den här utställningen och känner stor glädje över att ha fått möjligheten att delta i utställningen i Paris.

– Min gallerist i Ystad har myntat en slogan: ”Från YSTAD över LYSEKIL till PARIS”. Kan det bli bättre?

Läs mer om Margaretha P Elfstrand och se fler målningar på hennes hemsida.

Här hittar du hennes Facebooksida.

Det går även att läsa mer om Margaretha på Svenska Konstnärsförbundets hemsida.

Här kan du läsa mer om ”Norra Vätterns Bild & Form Konstnärer”.

Vill du komma i kontakt med Margaretha kan du skicka ett mejl till: m.p.elfstrand@gmail.com

 

”Vår”

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!