Petra och André hade rest mycket med husbil i Sverige och Norge. När de fick höra om campingen i Gällö som var till salu gick de emot vännernas goda råd och flyttade till Sverige.
– För oss är det ett paradis här. Vi var 45 och 55 och ville inte gå i pension, säger Petra Kuypers.
Ni köpte campingen i juni 2013 och inledde en omfattande renovering. Varför blev det Sverige och Gällö?
– Vi hade själva husbil och reste en hel del i Europa och oftast var det i Sverige, Norge, Frankrike och Österrike. När vi åkte till Sverige gillade vi mest att åka till Jämtland och högre upp.
– När vi fick höra att campingen var till salu och vi träffade kommunen på en mässa i Holland förstod vi att det var vår chans. Jag läste redan svenska i Belgien sedan två år tillbaka och vi semestrade allt oftare i Sverige. Vi var 45 och 55, ville inte gå i pension och letade allt mer utanför Belgien. Till slut var det en no return.
– Det är osvenskt att säga men Camp Viking ligger vid den vackraste sjön i Sverige. För oss är det ett paradis här.
Vad hade era vänner för invändningar mot er flytt?
– De tyckte att vi hade så bra jobb i Belgien. Min sambo arbetade med miljö och jag jobbade inom ett familjeföretag tillsammans med min bror och min far.
– I det företag jag arbetade hade vi utvecklat ett filter till vindkraftverk. Dessa filter behövde bytas varannan månad på grund av all smuts. Jag funderade på att arbeta med vindkraft här i Sverige och att sälja våra filter här – men i Sverige finns ingen smutsig luft. Det säger en del bara det…
– Vi kör till Belgien en gång om året och då får vi ont i halsen. Luften här är helt annorlunda.
Med Camp Viking har ni lyckats kombinera det bästa av två världar för era gäster. Berätta lite om utbudet?
– Vi kombinerar allt vi kan om belgisk matkultur och belgisk trappistöl med mycket jämtländska produkter. Vi använder kött från en lokal bonde, odlar egna grönsaker och blommor och har även Jämtländsk öl. Gästerna uppskattar verkligen bistrons hemlagade mat, och inte minst ölen. Vi har en Oktoberfest som vi arrangerar årligen och senast var halva Gällö här.
– Utöver maten finns det väldigt mycket för gästerna att utnyttja i omgivningarna. Det finns en cykelled, vandringsleder och fantastiska fiskevatten med abborre, gädda och öring. Varje påsk är det en stor pimplingstävling här.
– Särskilt om gästerna kommer från södra Europa behöver vi inte göra mycket för att de ska trivas. Stämningen kring sjön är mystisk, magisk och tropisk på samma gång. Det är väldigt rogivande.
Ni har lyckats nå ut bra och har återkommande gäster från Sverige och Europa. Hur ser framtiden ut för Camp Viking?
– Vi har massor av idéer och det finns mycket för framtiden. André min sambo snickrar och folk är nyfikna på vad som händer här. Vi har bland annat gjort en festby i vikingastil med stor bar, scen och grill.
– Det som händer är också att det kommer att byggas en biathlontunnel i berget 2 km från campingen. De är en del i förberedelserna inför värlscupen 2019 i Biathlon. Anläggningen blir färdig i september och det väntas komma många hit och träna.
Vad krävs för att lyckas med det som ni gjort?
– Man måste ha mycket energi och drivkraft för att klara av allt som behöver göras. Men för varje projekt på Camp Viking förbereder vi oss väl.
– Vi tycker själva att vi bor i paradiset.
Camp Viking är en camping i Gällö, Jämtland med plats för mellan 40-50 husbilar.