Samtidigt som mobiler och surfplattor har blivit ett tacksamt sätt att fånga barnens fokus blir antalet ögonåkommor fler. Hur ska våra barn slippa synfel? är frågan många föräldrar ställer sig. Catarina Ericson på C-Optik anser att skolhälsovården måste hänga med i utvecklingen och ger här några enkla tips till föräldrar.
När väderprognosen kommer på radion vill du att vi ska lyfta blicken. Förklara?
– På samma sätt som kroppen mår bra av motion mår även ögat bäst av omväxling. Den muskel i ögat som jobbar när vi ser på nära håll behöver variation och därför är det viktigt att vi tittar upp med jämna mellanrum.
Vår livssituation har förändrats avsevärt sedan 80-90-talet, bara det att vi pratade i telefon istället för att skicka sms är en betydande skillnad. Vad leder vårt ökade fokus på nära håll till för besvär?
– Det kan leda till muskelkramp som i sin tur kan leda till huvudvärk och trötthet. Det kan också få följden att man inte tycker att man ser bra någonstans och bokstäver som hoppar. Jag brukar ge tips på max 45 minuter, helst max 30 minuter, på nära håll, och sedan paus. Det är tips som jag ger till barn men det gäller även vuxna.
Du arbetar med ingående undersökningar där du hjälper till att slappa av ackommodationsmuskeln innan du ger en diagnos. Beskriv varför detta är viktigt och vad det finns för utmaningar inom undersökningar av barn och ungdomars syn idag.
– Vi har ett samhälle där skolhälsovården för ögon har sett likadan ut sedan 1950-talet trots att vi använder vår syn på nya sätt. Ett exempel av många är en 16-åring som gått om årskurs 5 och 8 och som fått en dyslexidiagnos, detta utan att undersöka hur synen är på nära håll. Problemen kunde lösas med rätt glasögon och därefter var det lättare att läsa.
Varför får vissa felaktiga diagnoser och vad får det för konsekvenser?
– Kommer barnet med ögat spänt och får glasögon av fel anledning kan det få problematiska konsekvenser. Det finns barn som varit sjukskrivna i två år. Ofta handlar det om trötthet och koncentrationsbekymmer. Har du dessutom både ADHD och synfel blir det ännu värre.
– För att göra rätt vid en undersökning måste ögat hinna slappna av först. Det finns droppar som gör att man förlamar muskeln, annars kan man också med rätt undersökningsteknik få ögat att slappna av. Barnet måste stretcha muskeln för att muskeln ska slappna av och sedan kan man se om glasögon behövs.
Du har kunder som åker långväga för att träffa dig. Kan du säga något om dina undersökningar?
– Jag gör undersökningar efter övningar där vi jobbar tills att ögat är avslappnat. Åtgärden blir ibland glasögon, ibland endast övningar och ibland båda delarna.
Som optiker är du specialist med bland annat en Masterutbildning från USA och återkommande utbildningar i Philadelphia, USA. Hur förhåller sig Sverige till exempelvis USA när det gäller ögonhälsovård?
– Internationellt händer det mycket inom ögonhälsovård och forskningen för ögonsjukdomar går framåt. I andra länder är människor mer måna om att sköta om sina ögon. I Sverige ser man glasögon som den enda lösningen, dessutom tänker allmänheten att en optiker är någon som hjälper till att välja rätt glasögonbågar. Utomlands kopplas det mer till undersökningar av ögat, vilket är det jag gör.