Bonusar i enlighet med svenska spellagen 

Den reformerade spellagen från förra året har ändrat sättet vi handskas med bonusar i Sverige. Förr rådde vilda västern på den svenska spelmarknaden där bettingsidor fritt kunde erbjuda sina medlemmar bonus på bonus i all oändlighet. Vilket hade både sina fördelar och nackdelar. Idag är läget något helt annat eftersom rådande regler säger att licenshavare inte får erbjuda mer än en bonus per spelare. Det betyder att många tidigare uppskattade bonusvarianter inte längre är tillåtna.

Detta gäller för dagens bonusar

Det är inte så att bonusar har försvunnit eller blivit svartlistat. Förändringen ligger i att utbudet har smalnats av en gnutta och att nya regler och förhållningssätt har införts. En oddsbonus per skalle är det bettingsidor måste följa. Tråkigt enligt vissa, men sannolikt finns det en tanke bakom det hela. Troligen hoppas Spelinspektionen bland annat att regeln ska höja tröskeln till att utveckla ett spelberoende.

Även om marknaden ser annorlunda ut i dessa dagar finns det fortfarande ett värde i att undersöka och jämföra erbjudanden. Du bör alltid se till att du tar del av en bonus som känns lämplig för dig. Så mycket kött på benen som möjligt innan du hämtar ett erbjudande är bra praxis att utgå från.

I övrigt måste bettingbolag rätta sig efter:

·         Regler och villkor för ett bonuserbjudande måste vara lätta att uppfatta och framgå. Både när erbjudandet först marknadsförs och även vid tillfället när spelare aktiverar det.

·         Efter att en spelare har uppfyllt kraven ska bonusen snarast betalas ut.

·         Spelare ska ha gott om tid på sig att uppfylla tänkbara krav. Minst 60 dagar är perioden som Spelinspektionen har satt.

·         Samma villkor ska gälla för alla spelare och inga undantag får gälla.

 

Spelinspektionen listar fler riktlinjer än så och dessutom medföljer ytterligare regler hos respektive bettingsida.

Bonusarna du går miste om

Nu till den bistra verkligheten. Bettingbonusarna som förr var en självklarhet men numera inte går att tillgå (åtminstone inte på svensklicensierade sidor). Många av oss minns tiden då man blev belönad som trogen medlem på en spelsajt. Eller perioden då man plötsligt fick erbjudanden om free spins, gratispengar eller andra nyskapande sätt att få dig att börja spela igen. Medan nykomlingar kanske inte ens har en susning om vad för sorts bonusar som tidigare var standard.

Lojalitetsprogram

Före 2019 hade svenska spelsidor egna klubbar för trogna medlemmar, så kallade lojalitetsprogram. Dessa var dock oftast inte öppna för vem som helst. Bara de som var aktiva och spelade tillräckligt mycket var välkomna.  I praktiken innebar ett medlemskap i ett lojalitetsprogram att man fick mer att spela för och överlag en förbättrad spelupplevelse. Man samlade poäng och fick regelbundet erbjudanden skickat till sig.

Reloadbonusar

”Reload” är engelska för ”ladda om” och som det låter är det en bonus man får trots att man redan har utnyttjad tidigare insättningsbonus. Lojala och flitiga spelare fick erkännande av spelbolag genom att få möjlighet att utnyttja reloadbonusar. Anledningen till att man gjorde så var för att uppmuntra spelare att fortsätta vara verksamma och föra över pengar.

Personliga erbjudanden

Ett annat knep spelsidor kunde ta till var att skicka personliga gåvor. Det kunde vara e-postutskick där du blev tilltalad vid namn för att ge just dig ett ”oemotståndligt” erbjudande. Sådana sätt att närma sig befintliga medlemmar är alltså inte längre lagligt att göra om man vill tillhandahålla spel och casino i Sverige.

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!