Bilder som talar till åskådaren i Stefan Jellhedens nya bok ”People in Monkey Masks – en annorlunda fotokonst-bok

Stefan Jellheden är en fotograf som inte är rädd för att gå utanför boxen. Han skapar sin konst med stor passion och tycker inte om att göra något halvdant. People in Monkey Masks är hans senaste stora projekt – en fotokonst-bok som utlovar känslor och en utmaning till ditt sinne.

Med sin konst vill Stefan ge åskådaren ett intryck och en chans till att ta in bilderna utan att någon påverkan utifrån ska ske. Han ser själv sin konst som både rolig och ibland mörk, men önskar att den som tittar på hans fotografier ska skapa en egen bild av vad som ligger bakom. När man tittar på bilden så känner man kanske något, eller får upp någon tanke om vad som sker på bilden. Kanske känner man inget alls utan tycker bara att det är en riktigt bra bild.

När Stefan får en idé så ligger han oftast och stirrar upp i taket och låter tankarna flyga fritt. När det sedan dyker upp en bild i hans huvud vill han gärna börja skapa med en gång. Att hitta på nya idéer gör honom glad, sprallig och förväntansfull. När idén är klar spelar det egentligen ingen roll vad som krävs för att slutföra den.

– Jag vill gärna göra det på en gång, och har jag väl fått en idé så vill jag göra det även om det kan tänkas vara farligt eller så, säger Stefan med ett skratt.

De flesta av Stefans bilder är något utöver det vanliga, där lekfullhet möter surrealism utan att för den sakens skull se för overkligt ut. Han undviker helst allt för mycket bildredigering utan lägger hellre mer tid på själva fotograferingen. Hans bok, People in Monkey Masks, innehåller dock bilder som är något annorlunda än hans tidigare verk. Här leker han med förmågan att skapa något verkligt och avslöjande.

Varför just ap-masker?

– Svårt att säga, haha. Jag tycker att själva masken skapar en form av avslöjande, även fast du är bakom en mask så kan du inte dölja dig bakom ett falskt leende. Det blir mer naket.

Även här vill Stefan ge något att fundera på. Finns det något mer mentalt i bilden som man inte kan se? Tanken med bilderna är att det ska synas att det är en mask. Olika människor i sina vardagliga liv, med allt som hör till. Till bilderna har han använt sig av både modeller, vänner och människor i staden. Han berättar att när han har stoppat folk ute på gatan och bett att få fotografera dem så har de flesta tyckt att det har varit en rolig grej, men att vissa har blivit obekväma.

– De tänker förmodligen ”vad är det här för galning” när jag ber dem sätta på sig en ap-mask. Och det kan man ändå förstå, säger Stefan.

Stefan har tidigare varit med i andra böcker med sina bilder, men People in Monkey Masks är hans första egna bok. Hans önskan är att kunna sälja sin bok till alla som vill vara med om en annorlunda bok-upplevelse, eller bara är nyfiken på bilderna, och försöker nu samla ihop pengar till tryckkostnaderna. Det kräver ytterligare tid och arbete, men Stefan känner sig positiv och hoppfull.

Det känns som att du måste ha en del spännande historier bakom dina bilder. Vill du berätta om någon av dem?

– Kvinnan från Red Light District i Amsterdam är en av de som arbetar där. Det kändes sorgligt att gå där, man förstår ju vad dessa kvinnor får utstå. När jag såg den här kvinnan så tänkte jag att det hade kunnat bli en djup bild. Jag gick och handlade en ap-mask och frågade henne om hon kunde sätta på sig den till ett foto. Vanligtvis så är det ju förbjudet att fotografera där, de kommer ut och slår sönder kameran, men av någon anledning gick det bra för mig. Kanske var det på grund av masken, att man inte ser hennes ansikte.

Att få skapa på det här sättet gör Stefan glad och skapar en lycka i kroppen som nog de flesta kreativa människor kan känna igen sig i. Men att han tänker väldigt mycket på de andra, åskådarna, känns givet. Att få ge en tankeupplevelse, en chans att skapa sitt egna med bilden man tittar på. Oavsett om du känner starka känslor, glädje, ilska, mörker, hopp eller annat av att titta på bilderna så kommer upplevelsen bli något annorlunda.

Vill du vara med och sponsra Stefan i hans insamling för tryckkostnaderna till boken? Här har du möjlighet att gå in och donera valfri summa, och varför inte passa på att beställa en bok eller två samtidigt. Den här chansen finns endast i 25 dagar till från skrivande stund innan kampanjen är över, så det gäller att passa på. Om du bidrar får du dessutom ditt namn i boken som en av sponsorerna, berättar Stefan.

Gå in på Stefans hemsida för att läsa mer om hans konst!

På Stefans Instagram kan du se fler av hans bilder.

Här kan du se Stefans fotoguide på battrekonst.se

På Kickstarter kan du gå in och sponsra till People in Monkey Masks!

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!