Bättre Konst och tidningen Metro satsar på annonsmärkt kultursida – ”ska lyfta svenska konstnärer”

Idag inleder konstplattformen Bättre Konst och tidningen Metro ett samarbete. En gång i månaden ska konstnärer presenteras på tidningens Kultursida som märks med ”Annonssamarbete”.

– Vi ska lyfta svenska konstnärer, skriver Bättre Konst.

Följande konstnärer presenteras 3 december:

Johan Thunberg

Vad: Akryl och akvarell
Var: Ateljé på Laxön, Älvkarleby
Pris: 5000 kr – 100 000 kr
Hemsida: johanthunberg.se

Johan Thunberg vill genom sina målningar visa naturens vackra paradis, som fortfarande finns kvar. Ljuset och årstiderna är något som konstnären inspireras av och som gör Thunberg till en av landets främsta landskaps- målare. Något som Gäve- borna får njuta lite extra av under tre månader på Elite Grand Hotell, med start 11:e januari. Thunbergs målningar har även gett eko i USA där han varit med på ett 20-tal uställningar. Som en av få svenskar har han där också tre målningar som hänger permanent på tre olika museum. Han planerar nu som bäst för en utställning i Chicago 2020.Kuriosa: Thunberg är ett med naturen. Konstnärens lugna aura har vid flertalet tillfällen lockat till sig både rävar och älgar, som passerat på en fingernagels avstånd, när han i godan ro suttit utomhus & målat.

Kate Hellqvist

Vad: Akvarell och akryl
Var: Ateljé i Västra Frölunda, Göteborg
Pris: 5000 kr – 40 000 kr
Hemsida: www.kategallery.se

Kate Hellqvist är Göteborgskonstnären som varit aktiv i mer än 40 år. För den som vill ta del av Kates målningar så pågår vandings- utställningen ”Barndomslandet”, som ska få vuxna människor att lära känna barnet inom sig själva. Utställningen fungerar även som en ögonöppnare och är en metafor för de tusentals flyktingbarn som rör sig ute i världen och går en osäker framtid till mötes. En känslomässig resa där betraktaren ställs inför såväl mörker som ljus – och får möta det vackra, färgfyllda, som omvälvande måleri- poesi skänker.

Kuriosa: Kate Hellqvist har gång på gång visat att hon ligger före sin tid. Flera år före #metoo symboliserade hennes målningar kvinnors kamp och framsteg i samhället. Något som gav en del manliga betraktare, både i Sverige och utomlands, huvudbry.
Foto: Melina Reid Morgondimma

Caroline Roberts

Vad: Olja, akryl, penna och papper
Var: Ateljé i Hökarängen
Pris: 4000 kr – 22 000 kr
Hemsida: carolineroberts.se

Caroline Roberts är aktuell med utställning på Galleri Svea i Gamla stan – som pågår t o m 6:e december. I sitt skapande arbetar hon med kontraster, som varmt och kallt, för att få fram undertoner av tanke och känsla. Caroline Roberts är inkännande och låter sitt måleri få ta tid så att färger och stämningar ska få chansen att bilda ett ärligt motiv. Hon inspireras av människor, tankar, bilder i- och utanför huvudet, eller som hon själv beskriver: ”Lite klichéartat inspireras jag av livet”.Kuriosa: Sommaren 2017 var vädermässigt bister och därför hängde Caroline Roberts klänning kvar på garderoben hela sommaren. Hon fick då en idé om att beskriva människan genom klänningen – något som hittills resulterat i fem målningar och som hon känner är ett motiv hon kan växa in i.
Möte

Örjan Sätre

Vad: Akryl, olja & kroki i akvarell
Var: Ateljé i Sundbyberg
Pris: 2000 kr – 50 000 kr
Hemsida: svenskakonstnarer.se

Örjan Sätre är Solnakonstnären som gått en fyraårig teckningslärarutbildning på Konstfack och som älskar ljuset, färgen och formen. I sina målningar vill han förmedla både ett inre och yttre ljus – som representerar det varma och kalla. Ofta står naturen och människors möten i centrum i Sätres, numer allt oftare, abstrakta verk. Under hösten 2019 kommer han att ställa ut i Art & Forms monter på Affordable Art Fair i Nacka. Besökarna kommer då få flera smakprov på det lugn och den stillhet som är typisk för stämningen i Örjan Sätres målningar. På artoform.se går det att läsa mer om Örjan Sätre och se fler av hans målningar.

Kuriosa: Förutom att måla på duk så använder sig Örjan Sätre av papptallrikar i sin konst. Ofta sätts dessa ihop till triptyker.

Victoria Curling Eriksson

Vad: Oljemåleri
Var: Viken, utanför Höganäs i Skåne
Pris: 2000 kr – 25 000 kr
Hemsida: www.curling-eriksson.com

Harmoni är ett ord som Victoria Curling Eriksson gärna identifierar sig med. I abstrakta landskapsmålningar förmedlar hon en varm känsla – i kombination med behagligt lugn. Tunna lager olja bildar textur som sedan bearbetas med kniv. Ett verktyg hon gärna kombinerar med papper som läggs på och sedan dras av målningen. Victoria Curling Erikssons målningar finns just nu på R&R Sweden, Spritfabriken, i Helsingborg. Där kan besökarna njuta av, upp till 20 stycken, både färgglada och svartvita landskap.
Kuriosa: Victoria arbetade tidigare som medicinforskare med knivskarp analytisk förmåga. Hennes önskan var dock att få släppa på stress och kontrollbehov – Något som konsten skänkte i form av harmoni och lugn samtidigt som hennes inneboende kreativitet fick näringen den behövde.

Louise Hävre

Vad: Olje- och akrylmålningar
Var: Ateljé i Löttorp på Öland
Pris: 5000 kr – 33 000 kr
Hemsida: www.louisehavre.se

Utställningar i 10 olika länder med metropoler som Paris, London, Monaco och New York. I år har Louise Hävre utsetts till en av Sveriges 10 bästa konstnärer av ”Svenska Konstnärer” och med start 16:e januari kan Linköping se fram emot 11 dagars utställning på Galleri Merlefors. I målningarna förmedlas kärlek och harmoni genom resor till olika dimensioner. Valv, trappor och speglingar är återkommande inslag som symboliserar livet, vilket inte alltid varit positivt för Louise vars barndom bestod av våld och incest Nu hjälper hon andra människor ur liknande mardrömmar genom föreläsningar och öppen ateljé för drabbade kvinnor.

Kuriosa: Vad har Caravaggio, Leonardo da Vinci och Louise Hävre gemensamt? De är några av alla fantastiska konstnärer som har målningar hängandes i självaste Vatikanen.

Konstnärspresentationer av: David Lublin

Läs mer på Bättrekonst.se och Facebook

 


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!