”Att måla är som att spela tennis” – Konstnären Nina Jacucci hämtar Vedisk kunskap från Indien och livet

”Är det här allt” tänkte Nina Jacucci… Sedan träffade hon Curt Källman – Vedic Arts grundare. Ett möte som förändrade allt för Nina och som gjorde att hon bytte frisörsaxen mot färg och målarduk. Idag är hon framgångsrik konstnär som håller populära kurser – bland annat i Sverige och Indien.

”Ursprungsplatsen för den Vediska filosofin”. Dit längtar Nina Jacucci och ser mycket fram emot kursen hon kommer hålla framåt vårkanten. Naturligtvis är det hennes kurs i Vedic Art som åsyftas och som hålls i den indiska pilgrimsorten Rishikesh, vid Himalayas fot och intill Ganges helande stränder… Denna kurs och mycket mer går det att läsa om på Nina Jacuccis hemsida.

Nina JacucciFoto: Ulf Portnoff.

En blandning av sydländskt temperament och svensk mellanmjölk… En liknelse som knappast gör konstnären Nina Jacucci rättvisa. Sina första levnadsår spenderade hon dock i italienska huvudstaden Rom (pappan är italienare) innan det blev flytt till Stockholm.

Nina utbildade sig tidigt till frisör och tillsammans med en god vän startade- och drev hon salong i både Stockholm och Åre under flera år, men det fanns alltid ett underliggande behov för något annat och något större… Intresset för konst hade Nina skaffat sig redan i dagisåldern då teckning och avbildningsmåleri var något hon fick mycket beröm för. Ett intresse som med åren utvecklades genom olika målarkurser. Men även här fanns känslan att en pusselbit saknades.

– Jag hade aldrig en längtan efter att gå de traditionella konstskolorna, som exempelvis Konstfack. Det som höll mig ifrån att söka dit var känslan av att allt skulle bli så styrt och pressat.

– Ett tillfälle som jag minns är när jag fick låna ett sommarhus ute på Möja. Jag hade tagit med mig målargrejer och målade då dygnet runt – livet kändes plötsligt enkelt och fulländat. Men när det var dags för hemresa så kom tanken ”ska jag hem och klippa hår nu”. Jag blev så medveten om ekorrhjulet som jag levde i att jag bara var tvungen att dra i handbromsen och få lite mellanro för att lista ut vad jag ville göra härnäst…

– Utifrån det åkte jag på en pilgrimsresa till Indien. Där väcktes något stort inom mig. Något förändrades och jag var inte längre samma Nina när jag återvände hem till Sverige.

Perfection (black), 150×150 cm.

Och vad hände då?

– Man kan säga att Curt Källman hände. En av mina kunder på frisersalongen hade en helgretreat med målning på sin gård och bjöd dit mig. Där träffade jag Curt för första gången och började förstå vad skapandet handlade om. Han öppnade upp för en ny värld som fick mig att släppa kontrollen – och genom det uppleva en oerhörd frihetskänsla.

– Curt, som var astrolog, såg genast att jag var en konstnärssjäl. Han var min mentor och uppmuntrade mig fram till sin bortgång 2010. Jag började måla, måla och måla…

Nina och hennes mentor – tillika grundaren av Vedic Art – Curt Källman.

Curt Källman är grundaren av Vedic Art. Vad är Vedic Art mer konkret?

– Det är inte helt enkelt att förklara. Det handlar om att bli en del av skapelseprocessen genom att gå inåt, få kontakt med sig själv och sitt ursprung. Det bästa är att själv erfara detta genom att gå en kurs i Vedic Art och måla sig igenom de 17 principerna. Grunden i den Vediska filosofin är att gå till sig själv eftersom vi har all kunskap inom oss själva.

– Vedic Art är en metod för att få kontakt med skapandet och livet. Det är mer av ett tillstånd som förankras och som blir en del av livet, och i Indien är det en självklar del i vardagslivet.

Läs mer om Nina Jacucci och se fler målningar på hennes hemsida.

Caming with Peace.

Touching life, 102×102 cm.

Det låter som att Vedic Art är gränslöst?

– Ja precis. Det handlar om det större. Människor som sätter gränser eller säger att Vedic Art ska vara på ett visst sätt har nog inte förstått vad det handlar om. Man målar inte med någon specifik färg eller teknik – man utgår från sig själv. Inte heller har det något med religion att göra…

Dina målningar är ofta stora. Berätta.

– För mig handlar det om att få uttrycka det gränslösa – det som är större än mig själv. Ett sätt att uttrycka det på är genom det stora formatet. Men också genom det lilla formatet och då handlar det istället om att gå inåt, för att få kontakt med det gränslösa inom mig själv. Min känsla är att det inte riktigt är jag som bestämmer. Skapelseprocessen visar vägen…

– En enklare förklaring är att jämföra måleriet med att spela tennis. Duken är motspelaren som jag slår färg på. Sedan gäller det att se vad duken kontrar med för att jag ska kunna slå nästa slag. ”Matchen” går snabbare när jag målar abstrakt och är mer långdragen när det blir föreställande.

Sacred red, 100×100 cm.

Prayer, 150×150 cm.

Some where 2, 100×100 cm.

Förutom att du själv är konstnär så håller du i olika konstkurser. Berätta.

– Ja, mina återkommande kurser håller jag antingen i min ateljé på Södermalm, på Öland eller på Medevi Brunn strax utanför Motala. Kurserna är för alla, du behöver inte kunna måla sedan tidigare. Det enda som kan vara bra är att du är intresserad av färg i alla dess former. Allt målande sker i egen takt, du får redskap för att komma i kontakt med kreativiteten och du kan på så sätt hitta din egen väg att uttrycka dig själv genom måleriet.

– En gång per år håller jag även i en ”Vedic Art retreat” i Indien. Vi bor på ett Ashram utanför pilgrimsorten Rishikesh. Det ligger vid Himalayas fot och intill Ganges helande stränder och sägs vara ursprungsorten för den Vediska filosofin.

– Rishikesh-området är fortfarande en av de största och viktigaste pilgrims-platserna för Hinduer. Men platsen har också blivit en vallfärdsort för flertalet västerlänningar som söker sig hit för yoga och meditation, men också för att få uppleva platsens magi och helande energi. Det var även här som Beatles mediterade och skrev vissa av sina låtar på 60-talet.

– Nästa kursresa till Indien gör vi 17:e mars till 2:a april – 2019. Fortfarande finns det några platser kvar för dem som vill uppleva Vedic Art i dess ursprungliga miljö. På min hemsida kan man läsa mer om resan och höra av sig för att boka sin plats till retreaten.

Under 2019 planerar Nina Jacucci att ägna mycket tid åt måleriet i sina ateljéer i Stockholm och på Öland. Just nu ser hon även fram emot retreaten i Indien. Hon hoppas även få visa upp sina målningar i nya spännande sammanhang. Tidigare har hennes målningar bland annat visats i den högtidliga och pampiga Högalidskyrkan, och även på Clarion Hotell där en av arrangörerna var indiska ambassaden i Stockholm. Där visade Nina upp flera av sina abstrakta gudamålningar till de inbjudna indiska gästernas stora förtjusning.

– ”Det här är ju Ganesha, och där är Krishna”. Jag var på förhand lite nervös för utställningen på Clarion. Vad skulle de högt uppsatta indiska gästerna säga när jag var inne och trampade på deras område… Men de flesta visade intresse och stor uppskattning, trots att jag hade avbildat deras indiska gudar med abstrakta former.

Läs mer om Nina Jacucci och se fler målningar på hennes hemsida.

För att ta kontakt med Nina: slå en signal till 073-422 08 88 eller skicka ett mejl till ninajacucci@hotmail.com

Radha, gudamålning.

Krishna, gudamålning.

Foto: Eva Finder.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!