Ateljémålaren Ritha Holst tycker om att engagera sig socialt med sin konst och leker mycket med kontraster.

Ritha Holst är konstnären i Vejbystrands vattentorn som har blivit välkänd för sina naivistiska målningar av får, som hon bland annat har ställt ut på Liljevalchs i Stockholm. Hon leker mycket med färger och kontraster i sin konst och hon har flera utställningar bakom sig; i allt från städer runtom i Sverige till internationella utställningar i Sydafrika och Belgien.

Ritha Holst växte upp i Ljungbyhed och favoritämnena under skolgången var bild och musik. De intressena upptog mycket av hennes fritid, men hennes föräldrar tyckte inte att musiker och konstnär var riktiga yrken. Därmed studerade hon till tandsköterska efter gymnasiet och jobbade sedan på lasarettet i Lund.

– Under min tid som operationstandsköterska målade jag lite grann vid sidan av. Sedan fick jag tre barn som upptog mycket av min tid. Det var först vid 34 års ålder som jag började att måla lite mer. Då började jag att gå olika konstkurser och när jag blev introducerad för oljan blev jag helt fångad.

Hon har varit aktiv konstnär sedan 90-talet. Men genombrottet i hennes konstnärskap kom när hon blev antagen till Liljevalchs vårutställning år 2000. Numera är hon konstnär på heltid.

– Man trodde inte att det var sant! Jag tänkte att jag drömde. Det hände i precis rätt tid för jag hade då bestämt mig för att försöka satsa lite mer på mitt måleri. Att komma med på Liljevachls vårutställning gav mitt självförtroende en ordentlig skjuts.

Oftast målar Ritha för att det känns lustfyllt. Men under en lång period i livet målade hon för att orka leva när hon var fylld av en enorm sorg. Ritha och hennes make Robert förlorade ett barn 1990 och måleriet blev som en sorts terapi. Under den här tunga perioden jobbade hon samtidigt som säljare på Barsebäcks golfbana, men efter ett antal år insåg hon att hon var tvungen att välja mellan konsten och jobbet. År 2000 sa hon upp sig och blev konstnär på heltid.

– Jag har inte ångrat det en sekund. Konsten har alltid varit starkast i mitt liv. Under sorgeprocessen kunde jag endast måla, skriva och springa. Det är meditativt att måla, man går in i en egen värld som man själv väljer.

Lär mer om Ritha här

Som konstnär leker Ritha mycket med färger och kontraster; kalla färger mot varma och hårda linjer mot mjuka. Hon målar företrädesvis med akryl och de motiv som är mest återkommande i hennes konst är får, fåglar och blommor. Fåren fastnade hon för under en segelsemester i Grekland, då hon väcktes av deras bjällror varje morgon när de tog sig ned för de branta sluttningarna till vattnet.

– Min upplevelse var att de hade jättesmala ben och en jättestor kropp. Och jag undrade hur de kunde ta sig nerför branten med de där smala benen. Jag stannade upp lite i tankarna och tänkte att det där måste jag måla. Att det var en sorts symbolik i att livet kan vara tungt, men att det går ändå. Det var det jag ville förmedla och det är enklare för mig att uttrycka mig i bilder än i ord. Sedan dess har jag fortsatt med mina får och det var faktiskt ganska så fula fåransikten som kom med på Liljevalchs.

Trots att hon ofta hämtar sina motiv från naturen så är Ritha ingen friluftsmålare. Hon inspireras mycket ute i det fria men målar allra helst i lugn och ro i sin Ateljé på Valhall Park, i Ängelholm.

– Jag har haft min ateljé på Valhall Park i sju-åtta år nu. Det är ett litet hus med två stycken rum och en öppen brasa. Det är precis lagom stort för att kunna hålla kurs för sex personer. Jag tycker om att fånga motiven ute i naturen i min hjärna, sedan ta med mig dem hem till ateljén, bearbeta mina intryck och få ut dem på duken.

Instagram – Här kan du se mer av Rithas konst. 

Ritha Holst och hennes make, som är byggnadsingenjör, har gjort om ett gammalt vattentorn i Vejbystrand till bostad och där lever dem ett rofyllt liv. Men livet som konstnär kan ju bli ganska ensamt ibland och Ritha uppskattar verkligen möten med andra människor. Därmed anordnar hon bland annat kick-offer, möhippor och konstkurser i hennes ateljé. Kurser i akrylmåleri håller hon på onsdagar och torsdagar under eftermiddagarna. Kursen pågår i 2,5 timme per tillfälle och deltagarna får lära sig grunderna till måleriet.

– Det jag kan det vill jag lära ut. Alla är välkomna, det spelar ingen roll vilken nivå man ligger på. Jag behandlar alla som nybörjare så att ingen ska behöva känna sig dum. Jag tycker verkligen om den sociala stunden som kurserna innebär, annars kan det ju bli ett ganska ensamt liv med konsten som yrke.

Ritha finns på Facebook. 

Att försöka göra en skillnad med sin konst är något som Ritha tycker är viktigt. Hon engagerar sig socialt med olika konstprojekt, där hon gärna involverar barn i skapandet.

– Varje år brukar jag åka till Sydafrika och måla i två månader. För tre år sedan började jag tänka mycket på de stora skillnaderna som finns mellan olika grupper i det landet och kände mig väldigt ledsen och maktlös. Jag kom att tänka på att det skulle flytta in 350 flyktingar, i husen bakom min ateljé, lagom till min hemkomst från Sydafrika. Jag bestämde mig då för att göra något för flyktingfamiljernas barn i det svenska samhället.

När Ritha Holst kom tillbaka till Sverige startade hon projektet 500 änglar, 500 barn o 500 år, där hon lät barn från olika skolor i kommunen och barn från flyktingboendet att måla sammanlagt 500 änglar. Projektet sammanföll med att Ängelholm kommun fyllde 500 år, därav antalet änglar. Projektet pågick under flera månader och avslutades med att en stor tavla, 10×2 meter med 500 änglar, ställdes ut på Rådhuset i Ängelholm.

– Det var så häftigt att se den färdiga tavlan med alla änglar! Och det var jätteroligt under projektets gång, att låta dessa barn med olika bakgrunder att mötas. Det var också intressant att se hur olika alla barn tolkade änglar, det blev en stor variation.

Ett annat projekt som Ritha ägnade sig åt nyligen är Grodprojektet; ett samarbete hon gjorde i fjol med naturskyddsföreningen i Ängelholm. Då lät hon ett hundratal barn från fjärde- och femteklass komma till Rådhuset i Ängelholm och medverka i ett performance under några dagar. Alla deltagare fick måla varsin groda och detta projekt utfördes i samband med Earth Hour.

Det närmaste åtet har Ritha Holst flera konstutställningar inplanerade. Nu närmast ska hon ställa ut i Tyringe, i bibliotekets Konstrum tillsammans med två andra konstnärer. I december blir det en utställning på Rådhuset i Ängelholm. Till våren väntar konstrundan i Ängelholm och sedan en utställning i maj, på Galleri T, i gamla stan i Stockholm.

– Det känns fantastiskt att ha så mycket roligt inplanerat den närmaste tiden, jag ser verkligen framemot det kommande året.


Annons

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!