Har man aldrig haft närhet till graviditet, antingen av att umgås med gravida, varit gravid själv (eller en flickvän/fru som varit det) samt heller inte är sjukvårdsutbildad så finns det otroligt lite kunskap kring vad som sker med en kvinnas kropp under graviditeten, samt efter förlossningen.

Det finns mängder av information att ta del av och här har vi sammanställt lite av det som skulle kunna vara ny information för dig:

Slempropp. Försök nu att inte rygga undan men faktiskt så har alla kvinnor slem runt livmodermunnen, detta utvecklas mer till en propp under graviditeten. Funktionen för detta är att skydda fostret från bakterier och infektioner. Slemproppen lossnar oftast från några veckor innan till precis i samband med förlossning och det är varken farligt eller smärtsamt när den lossnar. Man behöver ej heller åka in till sjukhuset när den lossnat.

-Illamående. Efter någon månad under graviditeten så är det vanligt att bli illamående, man klarar inte starka och/eller vissa lukter och man börjar uppleva humörsvängningar på grund av de hormonella förändringarna. Illamåendet kan hålla i sig ett par månader, likaså humörsvängningarna så det är viktigt att förstå varför en nedstämdhet sker.

-Extrem trötthet. Ungefär under samma tid som illamåendet blir kroppen också extra trött av omställningen och många sovstunder kan behövas.

-Hunger och sug. Efter perioden med illamående så kommer gärna aptit tillbaka med full styrka och man kan känna sig extra sugen på vissa livsmedel. Dessa kan ofta bero på att kroppen vill få i sig vissa vitaminer och mineraler till fostret.

-Svettningar. När man kommit in en bit i graviditeten så upplever man att man svettas mer än vanligt, detta beror på att kroppen samlat på sig mer blod och slemhinnorna svullnar och blir mer känsliga.

-Ben och fötter svullnar, man kan få åderbråck som man kanske inte tycker är speciellt vackra.

-Foglossning. Något som KAN ske men inte är en regel är att bäckenringens broskfogar mjuknar och benen lossnar. Detta kan orsaka en hel del smärtor och det händer att den gravida blir sängliggande under den sista perioden av graviditeten då smärtorna är för stora av fostrets och magens tyngd mot bäckenet.

Ett sätt att motverka att det sker är att man innan graviditet och även under den första perioden av den, tränar bålens muskler samt sätet. Detta gör att det kan underlätta belastningen som sen sker på bäckenet. Med starkare muskler blir graviditeten förhoppningsvis lättare när kroppen sedan blir tyngre. Ländryggen är ofta den del av kroppen som de flesta gravida får problem med under sista perioden när man är som tyngst.