Tandhygienisten.se – då ska du gå till en tandhygienist

Treenigheten bakom god munhälsa är känd sedan länge: dagligt eget ansvar kombinerat med regelbundna besök hos tandläkaren och tandhygienisten. Janina Gröndahl, en av Sveriges mest erfarna tandhygienister, menar dock att alltför få svenskar vet om att de själva måste boka tid hos en tandhygienist.

– Det finns många i Sverige som aldrig varit hos en tandhygienist. Att ta steget och ringa och boka en tid kan leda till positiva förändringar för din munhälsa, säger Janina Gröndahl.

 

Utöver att bygga upp din praktik har du bland annat rosats av av sjuksköterskor för dina föreläsningar och fått stipendier från Pepsodent och Cancerfonden. Vad är det som driver dig i arbetet som tandhygienist? 

– För mig är det ingen klyscha att säga att jag älskar att gå till jobbet. Det är en självklarhet för mig att vara ständigt uppdaterad kring det som rör yrket och jag är tacksam för den glädje som patienterna ger mig!

 

Janina Gröndahl, Boka tid hos Tandhygienisten här 

 

Varför ska man besöka en tandhygienist och vad innebär god munhygien?

– Till skillnad från en tandläkare har jag ofta hel timme med patienten och jag kan laga väldigt små saker, putsa till fyllningar som är fula och så vidare. När patienten går härifrån känner de sig rena – det är en stor skillnad.

– En tandhygienists arbete är att undersöka munhålan, ta saliv- och bakterieprov samt ta bort tandsten och andra beläggningar på tänderna. Tandhygienisten ställer också diagnos om karies- och tandlossnings-sjukdomar och bedömer om patienten har behov av behandling för karies eller tandlossning. Vidare informerar tandhygienisten om hur man förebygger tandsjukdomar och ger råd om munhygien och kost.

– God munhygien innebär att munnen ser frisk ut och luktar gott! Det gör den när tänderna är rena och fria från matrester och plack. Om tandköttet gör ont eller blöder när du borstar tänderna eller arbetar med tandtråd är det ett tecken på att hygienen bör förbättras. Dålig andedräkt kan vi alla ha av och till, men när det inte är ett permanent problem så är det inget tecken på dålig munhygien.

Vad orsakar dålig andedräkt?

– Dålig andedräkt beror på en överväxt av gramnegativa anaeroba bakterier i munnen, som bryter ner proteiner i vår mun och avger svavelgaser. Dessa gaser uppfattar vi som ”dålig andedräkt”. Bakterierna finns på tungan, vid kanten av tandköttet, under kronor och broar och i gropar i halsmandlarna. Svavelgaserna bryter i förlängningen ner tandköttet som kan bli så försvagat att det kan orsaka tandlossning.

– När vi sover får vi en ökad svaveltillströmning. Därför är andedräkten dålig när vi vaknar på morgonen. De luktproducerande bakterierna trivs i en torr mun som lätt uppstår om vi stressar eller äter på oregelbundna tider. Har man beläggning på tungan eller problem med tandköttet kan även det ge upphov till dålig andedräkt.

Och hur kommer man tillrätta med dålig andedräkt?

– Det enklaste är förstås att vara noga med rengöringen av tänderna och tungan. Borsta noga och använd tandtråd. Använd tungskrapa som finns att köpa på apoteket. Tungan är en gropig skapelse som kan gömma mängder av bakterier. Det finns även en mängd olika munsköljnings-produkter att använda. Men ett gott råd är att äta regelbundet, tuggningen sätter igång salivutsöndringen. Drick gärna kolsyrat vatten om du pratar mycket, det underlättar. Ät gärna ett äpple om du vill ha ett snabbt mellanmål, äpplen ökar salivutsöndringen – men helst inte fler än tre om dagen. Använd gärna röda färgtabletter som färgar bakterierna på tänderna röda. Då ser du var det är svårt att borsta rent. Upplever du att du har dålig andedräkt under en längre tid ska du gå till tandhygienisten eller tandläkaren.

 

Boka tid hos Tandhygienisten

 

När ska man boka tid hos tandhygienisten och hur går man tillväga? 

– Det är bra att gå regelbundet från 20-årsåldern och framåt. Det ger mycket goda förutsättning för bra munhälsa. Går man inte regelbundet så är det åtminstone bra för alla att känna på att man varit hos en tandhygienist.

– Nu för tiden måste man måste boka tid på eget initiativ. Förr var det alltid remiss men det har man släppt på nu och tyvärr sitter det kvar hos många att det är remiss som gäller.

Vad händer mer under 2018 för dig?

– Jag kommer att fortsätta jobba som vanligt. Det är väldigt många i min ålder som jobbar vidare, tänk bara på alla läkare och skådisar! Jag älskar mitt jobb och tycker det är roligt att träffa människor. Det är också kul att se jättenöjda patienter när vi exempelvis tar bort tandsten vilket inte alla tandläkare gör någonting åt. 

Läs mer och boka tid hos Tandhygienisten här 

 

Fler goda nyheter

 

 

Fler artiklar >>

NYHETSBREV VILL JAG HA!