Systrarna tar familjeföretaget vidare: "Vi minskade kostymen lite"

| Entreprenad  | Sponsrad

Fadern startade företaget Cisternvård 1981 och ansvarade som mest för besiktningar av hälften av Sveriges bensinstationer. Efter att döttrarna tagit över verksamheten ökar åter antalet nykunder.
– Är det roligt så blir det kvalitet, säger Martina Andersson på CV Entreprenad.

Din far var med och startade företaget 1981, och köpte sedan ut de andra. Vad minns du från de tidiga åren?

– Jag har lite minnen, men då var vi små. De var två ekipage som åkte runt och besiktigade bensinmackar. När de var som störst hade de hälften av bensinstationerna i Sverige. De köpte in kranbilar och grävmaskiner och verksamheten övergick mer och mer åt entreprenad.

– Vi var 15-16 anställda när jag började och det fanns över tio maskiner.

Ni är två systrar som nu driver företaget tillsammans. Hur var det att ta över verksamheten?

– Vi tog över företaget 2015, minskade kostymen lite och efter en flytt håller vi på och landar i allt. Jag själv började 2005 med att köra lastbil och kranbil, och sedan blev det grävmaskin. Sanna kom in 2011 och sköter idag all fakturering. Vi har en bra sammanhållning och tycker att det är viktigt att alla ska få säga sitt och att vi lyssnar på varandras idéer. Även om något är bestämt kan man ändra på planen om någon har en bättre idé – det blir även lättare att få ihop jobb och familjeliv nu.

Ni besitter mycket kunskap och erfarenhet från flera olika områden inom bygg, häst, transport och ekonomi. Vad kommer ni att fokusera på?
– Vi satsar på att driva projekt där mycket handlar om avlopp, bygg, skogsvägar, dagvatten, rivning och dikning. Vi kan ta oss an det mesta. I vissa projekt är vi ansvariga för alltifrån ritningar och utformning till att göra ansökningar till kommuner. Vi har också maskiner som går hos byggbolag.


Vilka är era kunder och vad får ni för reaktioner?
– Vissa kunder är sådana som varit sen "alltid", sedan har vi en stor del som är nykunder. Min sambo har kört maskin länge och har kontakter och likaså min systers sambo.
– Vi arbetar med kvalitet och vill förenkla för kunden. Det gör att vi får uppskattning för resultaten och för att vi arbetar väldigt seriöst och kommer när vi säger att vi ska komma. Vi är väldigt tydliga och vill inte att kunden ska behöva få några överraskningar. 

– Tycker man att det roligt, som vi gör, blir det kvalitet.

Ni har ett stort hästintresse, kommer det att få plats i verksamheten?

– Ja, både jag och syrran älskar hästar och mycket hästfolk behöver entreprenad. Det är framförallt ett intresse för oss men det finns efterfrågan och möjligheter inom dränering, att fixa hagar, göra diken, paddock och bortförsel av hästgödsel.

–  Vi tycker att det mesta kring hästar kul och syrran utbildar sig till friskvårdskonsulent på häst och människa. Detta kommer hon att utöva i ett dotterbolag som kommer att ligga under CV Entreprenad AB.

Kommer företaget att växa framöver?
– Det är inte helt lätt att hitta folk i branschen och vi vill mer eller mindre behålla det som det är. Skulle vi utöka så är det med exempelvis fastigheter. Vår kranbil går att anlita med kortare framförhållning, annars har vi fullt upp till jul och jag är uppbokad på flera projekt med min maskin.


Läs mer här


RELATERAT: entreprenad skogsvägar dikning avlopp häst